S&P 500 ^GSPC 5,070.55 +1.20%
Nvidia NVDA $824.18 +3.65%
Meta META $495.78 +2.92%
Tesla TSLA $144.61 +1.80%
Microsoft MSFT $407.06 +1.52%
Amazon AMZN $179.52 +1.29%
Alphabet GOOG $159.92 +1.25%
Apple AAPL $166.82 +0.59%

Chcete investovať do kryptomien? Najskôr musíte pochopiť tieto 4 koncepcie blockchainu

Ak sa niekto chce dozvedieť, prečo bitcoin $BTCUSD-0.6%alebo akékoľvek iné krypto aktívum kolíše, musí poznať základy základných konceptov blockchainu. Pokiaľ chce človek investovať do kryptomien, mal by najskôr chápať základ blockchainu, až potom sa pustiť do investovania.

4 základné koncepcie blockchainu.

Ak ste už počuli o bitcoine, vedeli by ste, že ide o kryptomenu. A keď počujete o kryptomene, je pravdepodobné, že budete vedieť, že ide o typ digitálnej meny. Nemá žiadnu fyzickú formu ani hmatateľnosť. Podobný výraz nazývaný kryptografia tiež čítame, počúvame a používame, keď sa snažíme hľadať informácie o bitcoine. Môže to znieť trochu technicky ale bitcoiny a ďalšie digitálne aktíva fungujú na technológii blockchain poháňanej pojmom kryptografia. 

4 koncepcie

Decentralizované riadenie 

Blockchain obsahuje dva veľmi jednoduché a ľahko pochopiteľné pojmy, blok a reťaz. Blok nie je nič iné ako súbor údajov o transakciách. Potom sú viaceré bloky transakčných údajov postupne prepojené, aby vytvorili reťazec. Predstavte si, že ide o fyzickú knihu, kde sú registrované záznamy študentov a jedna stránka je prepojená s ďalšou stránkou, aby sa vytvorila celá kniha.

Blockchain funguje na základnom koncepte „decentralizovaného riadenia“. Na rozdiel od banky, ktorá má výhradnú právomoc udržiavať a generovať výpis z účtu, blockchain nemá ako autoritu hlavu, stranu, krajinu alebo skupinu. Je to verejné a riadenie je rozdelené. Základným konceptom blockchainu je teda to, že je decentralizovaný.

Distribuovaná účtovná kniha

Jediný rozdiel medzi bankovou transakciou a blockchainovou transakciou je viditeľnosť údajov, záznamov a informácií uložených na bloku. Blockchain je verejná kniha a nie súkromná, čo znamená, že každá transakcia zaregistrovaná v nej je viditeľná pre kohokoľvek. Mohli by ste si myslieť, že ak sa údaje zverejnia a rozdelí sa účtovná kniha, existuje vysoká pravdepodobnosť, že údaje budú upravené a použité, vaše peniaze by mohli byť ukradnuté alebo ktokoľvek by vedel, koľko majetku vlastníte. Nie je to však také, ako si myslíte. Centralizovaná účtovná kniha je náchylnejšia na stratu údajov, narušenie bezpečnosti, manipuláciu a kybernetické útoky ako distribuovaná účtovná kniha. Útok na jednu autoritu je neobmedzenejší ako útok na viacero uzlov (servery, systémy alebo výkonné počítače).

Kryptografia

Kryptografia je veľmi nedávny koncept vo svete počítačovej technológie. S rastom internetu na začiatku 90. rokov sa prenos údajov, súborov a vládnych informácií stal rýchlejším a jednoduchším. Existovala vysoká potreba zabezpečenia siete, komunikačných režimov a prenosu informácií. Preto vznikla kryptografia, aby bol celý internet bezpečnejší. Kryptografia funguje na koncepte kľúčov. Je to ako kód, ktorý odosielateľ informácií zdieľa iba s príjemcom údajov. Tí, ktorí majú tento súkromný kľúč, môžu „odomknúť“ zašifrované údaje a získať informácie. Vo všeobecnosti v kryptografii generovanie súkromného kľúča zahŕňa zložité kódy v binárnej forme (iba 1 a 0), ktoré tvoria veľmi dlhé reťazce (povedzme 256 znakov), takže je prakticky nemožné uhádnuť. Držitelia kryptomeny majú vo všeobecnosti súkromný kľúč, ktorý im umožňuje vykonávať odchádzajúce transakcie. Preto sa meny podporované blockchainom nazývajú kryptomeny.

Ťažba

Keď počujeme o termíne bitcoin, môže nás napadnúť napríklad jedna osoba, Elon Musk. V roku 2021 tweetoval, že Bitcoin a krypto aktíva sú skvelé nápady ale nemožno ich propagovať na úkor životného prostredia. Je to preto, že bitcoiny a iné krypto-aktíva zahŕňajú ťažbu. Nie je to však to isté ako ťažba zlata alebo diamantov. Ťažba v oblasti kryptomien sa týka overovania transakcií. Tí, ktorí overujú transakcie, sa nazývajú baníci alebo ťažiari. Keďže sa denne uskutočnia milióny transakcií, jedna osoba alebo obmedzené ľudské skupiny nemôžu potvrdiť každú transakciu. Na ťažbu sa tiež nedá použiť bežný počítač. Na rýchlejšie overenie transakcií sú preto v počítači potrebné hardvérové ​​a softvérové ​​špecifikácie. Tento proces spotrebuje veľa elektrickej energie, ktorá je viac než dostatočná na napájanie mnohých krajín tretieho sveta. Ťažba je jedným zo základných konceptov blockchainu, pretože je to jeden z najdôležitejších aspektov, ktorý poskytuje bezpečnosť transakciám a podporuje všetky tri vyššie uvedené koncepty. Ťažba je dôležitá, pretože potvrdzuje nové transakcie.Ťažba je veľmi náročná.

Dúfam, že vám tento príspevok pomohol možno k lepšiemu chápaniu technológie blockchain, čo vás možno pritiahne k investovaniu do kryptomien alebo na druhej strane odradí.

Ak sa vám tento príspevok páči, môžete mi dať follow.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Niektorí investujú do krypta a ani nevedia čo je vlastne blockchain

Takých prípadov je veľa 😀

Veľa mojich známych 👌

Najskôr teória a potom prax 🙈💰

Určite je dôležité to pochopiť 👌👌