S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Veľmi zaujímavý dôvod, pre ktorý môže cena Etherea v ďalšom týždni ešte výraznejšie klesnúť

Ethereum $ETHUSD+0.4%, druhá najväčšia kryptomena podľa trhovej kapitalizácia zaznemanala veľký prepad za posledných 7 dní a prepadla sa z 2000 USD na približne 1200 USD. Investori si môžu myslieť, že toto je už bottom a že nie je výrazný dôvod na ešte väčší pád ale možno je.

Zaujímavý dôvod, ktorý by mohol cenu Etherea ešte potiahnúť nižšie.

Lido Staked Ethereum (stETH), derivát DeFi Ethereum, sa za posledných 48 hodín výrazne rozchádzal. Minca, ktorá má byť naviazaná na ETH 1:1, sa momentálne obchoduje za nižšiu cenu ako jeho ekvivalent ETH.

Od štvrtka sa stETH deppeguje, pričom prvá vlna strát má pôvod v objeme 1,5 miliardy dolárov od spoločnosti Alameda Capital, jednej z popredných akcií spoločnosti stETH. Alameda sa údajne zbavila všetkých svojich tokenov.

Neexistuje žiadna priama korelácia medzi cenou ETH a stETH. Môže byť zamenený za ETH až po dokončení zlúčenia, čo sa ešte musí určiť. Primárna funkcia tokenu ako kolaterál na platformách DeFi ako AAVE a Lido by však mohla byť pre toto odvetvie katastrofálna. Šokujúce straty v stETH vyvolali panický predaj v Ethereu.

stETH, ktorý predstavuje reťazovo uzamknutý ETH sa bežne používa ako záruka na služby DeFi na požičanie ďalšieho ETH.

Ak však cena tokenu prudko klesne, pozície, ktoré si s tokenom požičali ETH, môžu byť zlikvidované. Držitelia budú nútení predať svoje stETH na otvorenom trhu, čo spôsobí, že cena tokenu ešte viac klesne.

Napriek tomu, že tento incident mal minimálny priamy vplyv na ceny ETH, zdá sa, že spúšťa panický predaj druhej najväčšej kryptomeny. Za posledných 24 hodín cena ETH klesla o viac ako 11%. Neistota okolo fúzie ešte vystupňovala predajný tlak.

Celsius, platforma DeFi, v súčasnosti uzamkla veľké množstvo používateľských aktív do stETH, ktoré sú predmetom spätného odkúpenia. Ak sú klienti znepokojení súčasným poklesom ceny stETH, môže dôjsť k "úteku", ktorý zaplaví Celsius splácaním a potenciálne urýchli krízu likvidity.

Ak sa predaj stETH zintenzívni, giganti DeFi AAVE a Lido, ktorí vlastnia značné množstvo tokenu, môžu čeliť kríze likvidity.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

no máme krásny výplach aj akcie aj krypto :)

krvavy pondelok :D :D

ale to s tym ETH bude zaujimave

Čo na to poviete?

no, že sa nam to tu všetko voláko rúca dole

$ETHUSD+0.4% pod 1000 bude veľmi lakave