S&P 500 ^GSPC
5,248.49
+0.86%
Nvidia NVDA
$902.50
-2.50%
Apple AAPL
$173.31
+2.12%
Tesla TSLA
$179.83
+1.22%
Amazon AMZN
$179.83
+0.86%
Meta META
$493.86
-0.41%
Alphabet GOOG
$151.94
+0.16%
Microsoft MSFT
$421.43
-0.05%

Miliardář Jeff Gundlach očekává pád Bitcoinu na 10 000$

Miliardář a investor Jeff Gundlach říká, že by ho nepřekvapilo, kdyby bitcoin $BTCUSD+1.9% po sérii "výbuchů", které vyvolaly obavy o stabilitu kryptografických trhů, dále klesal až na 10 000 dolarů. Současnou hodnotu 21 200$ nevidí jako příležitost k nákupu a uvádí důvody, proč bude král krypta i nadále klesat.

 

Kdo je Jeff Gundlach?

Pan Gundlach je generálním ředitelem společnosti DoubleLine. V roce 2011 se objevil na obálce Barron's jako "The New Bond King". O pár let později získal ocenění Money Manager od the Year, a v letech 2012, 2015 a 2016 byl jmenován jedním z "padesáti nejvlivnějších" na Bloomberg Markets. Jeffrey Gundlach bývá přezdívaný také jako dluhopisový král, který má čisté jmění něco málo přes 2,2 miliardy dolarů.

Jak vidí vývoj Bitcoinu?

Největší světová kryptoměna (podle tržní kapitalizace) se v posledních pěti dnech propadla a obchoduje se kolem 18měsíčního minima, ve středu hrozila prolomením hranice 20 000 dolarů, protože investory znepokojily nedávné události v odvětví a Federálního rezervního systému a zpřísňování měnové politiky.

"Když $BTCUSD+1.9% padl na hranici 30 000 dolarů, vypadalo to na základě grafu, že se 20 000 dolarů stane rychlou realitou, a stalo se tak. Trend na kryptoměnách zjevně není pozitivní," řekl Gundlach.

"Vypadá to, že se likviduje. Na těch 20 000 nebo 21 000 dolarech na bitcoinu nejsem býčí. Vůbec bych se nedivil, kdyby to šlo na 10 000 dolarů," řekl v rozhovoru.

Bezprostředně poté, co Fed ve středu oznámil největší zvýšení úrokových sazeb od roku 1994, se bitcoin propadl na 20 378 dolarů, ale odrazil se zpět nad 21 000 dolarů. 

Generální ředitel společnosti DoubleLine Capital (Jeff Gundlach) - přezdívaný "dluhopisový král" - poukázal na nedávné události v kryptosvětě, které podněcují široký výkyv na kryptotrhu, již podruhé v tomto roce.

"Postupně jsme již viděli určité výbuchy v některých částech krypto-světa, a to by mohlo být předzvěstí některých problémů," řekl Gundlach.

Nejnovějším problémem, který upoutal pozornost investorů, je nejistota kolem vlivného krypto hedgeového fondu Three Arrows poté, co jeho generální ředitel Su Zhu v úterý na Twitteru napsal: "Jsme v procesu komunikace s příslušnými stranami a jsme plně odhodláni to vyřešit."

Podle zprávy agentury Bloomberg se kolem Three Arrows, který postupně buduje podíl v Greyscale Bitcoin Trust, množí spekulace. Tento hedgeový fond čelí možné platební neschopnosti poté, co až 400 milionů dolarů v likvidaci věřitelů, uvedl ve středu The Block.

Tato situace vyvolala další tlak na Bitcoin a širší trh digitálních aktiv. Krypto půjčovatel Celsius Network provedl jeden krok - zmrazil výběry a další aktivity na účtu, s odkazem na extrémní podmínky na trhu a volatilitu . Zastavení činnosti vyvolalo obavy, že Celsius směřuje k platební neschopnosti, což bylo zdůrazněno údajným rozhodnutím firmy najmout si právníky pro restrukturalizaci, aby jí pomohli řešit narůstající finanční problémy.

Trh byl v pohotovosti po květnovém propadu cen terraUSD a jeho sesterského tokenu luna poté, co stablecoin Terra ztratil vazbu na dolar a dostal se do "spirály smrti", která otřásla důvěrou investorů ve stabilitu kryptotrhu.

Kauza Celsius

O co se jedná?

Individuální investoři si možná neuvědomili, když vložili své peníze do Celsiusu, že dávají společnosti nezajištěný úvěr s malou právní ochranou. Krypto společnosti, jako je Celsius, vypadají v některých ohledech jako banky, ale postrádají dohled investorů a právní ochranu zabudovanou do bank a makléřů.

V blogovém příspěvku v neděli večer Celsius uvedl, že pozastavuje všechny výběry, swapy a převody mezi účty s odkazem na "extrémní tržní podmínky". Tento krok zmrazil aktiva zákazníků ve výši 11,8 miliardy dolarů, na základě květnové zprávy společnosti. Ve středu odpoledne byla aktiva stále zmrazena a zakladatel a generální ředitel společnosti Celsius Alex Mashinsky tweetoval, že firma na této záležitosti "pracuje nonstop".

Celsius je jedním z desítek neregulovaných věřitelů, kteří se v posledních letech objevili a slibují vysoké výnosy investorům ochotným půjčit svá digitální aktiva. Celsius, který si nárokuje asi 1,7 milionu zákazníků, zaplatil zákazníkům roční procentní výnosy až 18,6% z vkladů kryptoměny.

Celsius bere zákaznické krypto vklady výměnou za vysoké výnosy a půjčuje žetony jiným společnostem a jednotlivcům. V květnu zhruba pět let stará společnost spravovala aktiva ve výši 11,8 miliardy dolarů ze zákaznické základny 1,7 milionu.

V neděli večer Celsius uvedl, že již neumožnuje zákazníkům vybírat hotovost ze svých účtů. Celsius najal řadu právníků zaměřených na restrukturalizaci, aby pomohli zvládnout rostoucí finanční problémy.

  • Mnoho investorů netrpělivě čeká, co se stane s jejich účtem a penězi.

Celá tato kauza může mít nepříznivý vliv na další vývoj BTC a dalších kryptoměn. Z mého pohledu je nesmysl hnát se za vidinou velkých peněz a v podstatě někomu svěřit své peníze bez ohledu na podmínky nebo druh zajištění. Mnoho investorů má u Celsiusu ne malé peníze, ke kterým se teď nemohou dostat. V lepším případě bude tato kauza sloužit jako výstraha a zkušenost pro investory (pokud se dostanou ke svým penězům a aktivům), v tom horším scénáři nezbyde investorům nic víc, než jen oči pro pláč.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 1089 a je členem této komunity od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Pokud bychom propadly pod 20k USD, tak to bude jízda a těch 10k si umím představit

Už při té představě na 10k se mi třepe peněženka😄 Takový propad by byl obří příležitost (samozřejmě pro někoho už těch 20k je pohoda).

BTC nelze ocenit, takže těžko říct, zdali je to hodně nebo málo

Snad Celsius otevřel investorům oči.

Predikovat ceny krypta nelze, ale rozhodně zde máme krátkodobé signály, které to můžou strhnou ještě níž, což by bylo fajn z pohledu zvětšní pozice.