S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Nevíte, do čeho investovat? Tohle je 16 top akcií, které letos koupil Warren Buffett

Nákupy generálního ředitele společnosti Berkshire Hathaway Warrena Buffetta mezi investory vždy vzbudí mnoho pozornosti. A není se také čemu divit. Od roku 1965, kdy se Buffett ujal vedení společnosti byl průměrný roční výnos neuvěřitelných 20,1 %. Pojďme se proto nyní podívat, které akcie nakupoval věštec z Omany v letošním roce, protože jich rozhodně nebylo málo. 

generální ředitel společnosti Berkshire Hathaway Warren Buffett

Zde je kompletní přehled toho, co Buffett nakupoval 

Kromě výroční schůze akcionářů společnosti Berkshire Hathaway $BRK-B-0.7%a dopisu, který Buffett každoročně píše akcionářům, je nejočekávanější událostí čtvrtletní hlášení 13F společnosti Komisi pro cenné papíry (SEC). 13F umožňuje investorům nahlédnout pod pokličku toho, co nejúspěšnější finanční manažeři nakoupili, prodali a drželi v posledním čtvrtletí. Jedná se o povinné hlášení správců peněz se spravovanými aktivy v hodnotě alespoň 100 milionů dolarů.

Dle dostupných zdrojů tak bylo od začátku roku využito více než 50 miliard dolarů dostupného kapitálu Berkshire na nákup následujících 16 akcií:

Pokud bych tu měl jednotlivě rozebrat všech 16 akcií, článek by byl opravdu velmi dlouhý. Proto jen ve zkratce k vybraným sektorům a společnostem. Buffett se opět zaměřil na hodnotové akcie v čele se společností Paramount, získal více než 11% podíl ve společnosti HP, která se zabývá osobními počítači a tiskovými řešeními a také investoval do automobilového giganta General Motors, který se obchoduje za pouhý pětinásobek odhadovaného zisku pro letošní rok podle Wall Street. 

V roce 2022 se Buffettovými oblíbenými nákupy staly akcie bank a energetických společností. Buffett a jeho tým během prvního čtvrtletí navýšili objem akcií Citigroup. Společnost má sice mezinárodní problémy a čelí svému podílu na soudních sporech, ale společnost je také jednou z nejlevnějších v poměru k účetní hodnotě mezi akciemi velkých bank. Pokud jde o akcie energetických společností, Buffettovy obrovské sázky na Chevron a Occidental Petroleum pravděpodobně znamenají jeho očekávání, že ceny ropy a zemního plynu zůstanou po nějakou dobu na vysoké úrovni.

Applu není nikdy dost. Buffettova nákupní aktivita na začátku roku 2022 zahrnovala také přidání dalších akcií společnosti Apple. Na konci minulého týdne tvořil Apple neuvěřitelných 38,2 % investovaných aktiv společnosti Berkshire.

Ale možná nejméně překvapivý Buffettův nákup ze všech je nákup jeho vlastní společnosti. Z výsledků společnosti Berkshire Hathaway za první čtvrtletí vyplývá, že Buffett a jeho pravá ruka Charlie Munger dohlíželi na odkup 2 005 akcií třídy A a více než 6,8 milionu akcií třídy B.

DISCLAIMER: Nejedná se o investiční doporučení a vždy si dělejte vlastní analýzu. Seznam akcií vytvořil analytik Sean Williams. 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @spritely22 má karmu 874 a je členem této komunity od 17/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Některé společnosti popravdě ani neznám

také ne, ale člověk nemusí mít přehled o všech akcií, které existují

málo toho určitě není :D

Buffett byl v minulém roce hodně pasivní příliš nenakupoval, neměl kam. Letos se to ale očividně zlomilo :))