S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Proč se Jack Dorsey s jeho tvrzením: "Hyperinflace všechno změní" ošklivě plete 🤔

Upřímně Jacka Dorseyho obdivuji. Jak jeho práci, snahu změnit budoucnost k lepšímu, tak i principy kterými se řídí. Pár dní zpátky mě však o víkendu velmi překvapil jeden z jeho posledních tweetů se kterých jsem nesouhlasil. Podívejme se proto společně, proč si myslím, že se Jack Dorsey ve svém nedávném prohlášení plete. 

 


Jack Dorsey, generální ředitel společností Twitter $TWTR a Square $SQ-2.3%, se o víkendu dostal na titulní stránky novin, když svým 5,8 milionům sledujících napsal na Twitteru zřejmě záhadné varování před tím, čeho se v těchto dnech obává většina lidí po celém světě: před inflací. 

 

Řekl: "Víte, že je to pro mě velmi důležité? "Hyperinflace všechno změní. Už se to děje."

 

Twitter

 
Než budu pokračovat, rád bych jasně řekl, že si Jacka Dorseyho nesmírně vážím. Je to geniální člověk, který vybudoval impérium sociálních médií, bez něhož se dnes neobejdeme, a který také viděl vzestup kryptoměn dříve než další lidé. Prostě celkově velmi chytrý člověk. Ale...někdy se chytří lidé spletou...a přesně to tu máme s Jackem Dorseym a inflací.

 

Proč se Jack Dorsey mýlí v otázce inflace

Hyperinflace nepřichází. Teď ani v dohledné době. Spíše se blíží opak - na obzoru je tlumená inflace a potenciální deflace. Abychom pochopili proč, je třeba analyzovat základní příčiny inflace v dnešním světě.

 

Takže, jak všichni víme, inflace je v těchto dnech opravdu žhavým tématem. V posledních několika měsících jsme byli svědky jednoho rekordně vysokého inflačního čísla za druhým.

 

Mnoho lidí si myslí, že tato inflace je vedlejším produktem toho, že vláda tiskne nadměrné množství peněz, aby řešila krizi koronaviru a proto si mnoho lidí myslí, že dokud bude vláda tisknout peníze, dnešní prudká a rostoucí inflace zůstane.

 

Zdánlivě to dává smysl, protože s růstem peněžní zásoby získávají spotřebitelé a podniky více peněz na utrácení, a to vytváří situaci přehnaně zvýšené poptávky po zboží a službách, která se sbližuje s pevnou nabídkou tohoto zboží a služeb, což vede k rychlému růstu cen.

 

Zdá se to být jednoduché. Taková zběžná analýza však představuje logický omyl.

Konkrétně jí uniká jedna důležitá proměnná v inflační rovnici: rychlost pohybu peněz.


Rychlost peněz a inflace

Rychlost peněz je měřítkem toho, jak rychle spotřebitelé a podniky utrácejí své peníze. Od roku 1997 klesá a dnes se nachází na rekordně nízké úrovni - to znamená, že spotřebitelé a podniky sice mají tolik peněz, ale utrácejí je méně rychle než kdykoli předtím.

 

Tento pokles rychlosti peněz je důvodem, proč soustavný růst peněžní zásoby v posledních několika desetiletích nevedl ke zběsilé inflaci. Od počátku 90. let jsme se v Americe trvale nedostali nad 2% inflaci.

 

Dobře...takže teď si musíme položit otázku: Proč rychlost peněz klesá? Technologie. Masové rozšíření technologií zvyšujících produktivitu a snižujících náklady dramaticky snížilo náklady na výrobu zboží a služeb.

 

V roce 2000 musel Blockbuster platit za balení, skladování a distribuci každého prodaného filmu. Každý nový prodaný film představoval nové náklady. Společnost musela neustále utrácet, aby vydělala peníze.

 

Dnes však Netflix $NFLX-9.1% platí jeden poplatek za cloudový hosting a nabízí univerzální přístup ke každému filmu pro každého předplatitele. Každý nový zhlédnutý film nebo prodej předplatného nepředstavuje nové náklady. Společnost nemusí neustále utrácet peníze, aby vydělala.

 

Rychlost pohybu peněz Netflixu je mnohem nižší než rychlost pohybu peněz Blockbusteru. Totéž platí pro všechna dnešní technologická impéria. Rychlost peněz Amazonu $AMZN-2.6% je mnohem nižší než rychlost peněz Lidlu, protože společnost nemusí platit za nové obchody, nájmy, platy pokladních atd.

 

Rychlost peněz Googlu $GOOG-1.1% je mnohem nižší než rychlost peněz Lidových novin, protože společnost nemusí platit za výrobu a distribuci fyzických novin. Rychlost peněz společnosti Spotify $SPOT-4.6%je mnohem nižší, než byla rychlost peněz společnosti Tower Records, protože společnost nemusí platit za výrobu a distribuci fyzických desek.

 

Na celém světě - ve všech odvětvích podnikání rychlost peněz klesá, protože technologie zvyšují produktivitu a snižují jednotkové náklady. To se v dohledné době nezastaví.

 

V příštím desetiletí budou výrobci automatizovat své dodavatelské řetězce pomocí balicích robotů, maloobchodníci budou automatizovat pokladny pomocí samoobslužných pokladen, provozovatelé restaurací budou automatizovat personál v kuchyni a obsluhu pomocí robo-kuchařů, banky budou automatizovat své pokladní, makléři budou automatizovat své obchodní operace a mnoho, mnoho dalšího.

 

Do ekonomiky automatizace se vrhneme po hlavě. Všechny tyto společnosti budou utrácet méně peněz, aby vydělaly více peněz, což znamená, že rychlost peněz bude stále klesat.

 

Od 90. let 20. století tento pokles rychlosti peněz více než kompenzoval prudký nárůst peněžní zásoby, což vedlo k trvale nižší než 2% inflaci. Pevně věřím, že tento trend přetrvá i v letech 2020 a 2030.


Závěr 

Co se týče dnešní inflace, ta je způsobena pouze dočasnými faktory, jako je odložená spotřebitelská poptávka poté, co byla na rok "zablokována", a narušení dodavatelského řetězce v Číně. 

 

Tyto problémy budou vyřešeny během příštích 12 měsíců. Po jejich vyřešení se vrátíme zpět do cyklu zvýšené spotřeby technologií, což povede k poklesu rychlosti peněz a následně k nízké inflaci.

 

Takže, při vší úctě, pane Dorsey 😅, hyperinflace není na obzoru, na obzoru je deflace. Protože v deflačním prostředí vyhrávají technologické akcie zaměřené na inovace. Stačí se podívat na poslední tři desetiletí... 

 

Jaké jsou největší úspěchy akciového trhu? Inovativní technologické akcie jako Amazon $AMZN-2.6%, Facebook $FB+0.5%, Netflix $NFLX-9.1%, Google $GOOG-1.1%, Nvidia $NVDA-10.0%a další. To bude platit i v roce 2030 a následných desetiletích.

 

Takže...zapomeňte na Jacka a všechny odpůrce, kteří říkají, že inflace je velký problém...a proměňte dnešní inflační hysterii ve svou příležitost vytvořit generační bohatství investováním 😁.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @almighty má karmu 1473 a je členem této skupiny od 16/07/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Ackoliv si hyperiflaci (50% mesicne) nedovedu v USA a EU moc dobre predstavit, tak si nemyslim, ze aktualni zdrazovani souvisi jen s odlozenou poptavkou nebo ponicenim dodavatelskeho retezce. Vyse vyjmenovane priklady v technologickem prumyslu jsou jiste validni, jenze nejenom techem ziv je clovek. Staci se podivat na aktualni situaci v komoditnim a energetickem sektoru. Tento prumysl je velmi cyklicky, stejne jako pohyb penez a cyklus dluhovy. Zasadni problem ovsem vidim v tom, ze si CB vystrilely svou munici a jejich hlavni nastroj v podobe urokovych sazeb nemuzou nyni realne aplikovat, protoze by vetsina statu nemela prostredky na obsluhu sveho dluhu.

Je dulezite take rozlisovat druhy inflace, zatimco napr u spotrebicu se cena dlouhodobe snizuje, tak vzacne statky jako jsou nemovitosti, pozemky, ale i kvalitni skolstvi a zdravotnictvi se stane pro mnoho lidi nedostupne. Nejvic je ovsem videt inflace v investicnich instrumentech, tradicnich i netradicnich. Svuj spotrebitelsky kos ma proste kazdy jiny a hyperinflace je minimalne v par statech uz bohuzel realitou. 

Jack Dorsey ma velky zajem o africky kontinent a jiste navstivil i par zemi, kde panuji podminky, ktere si nedokazeme predstavit a proto se nam to nyni zda jako ze prestrelil ale jen cas ukaze.

Já už tomu tady nerozumím. Každou chvíli inflace je, pak není pak je hyperinflace... Už z toho mám v hlavě guláš.

tomu věřím 😄, také mi přijde, že si dnes každý říká své...

Nechtel jste napsat to bude platit i v roce 2022 nebo 2030? Protoze rok 2020 uz byl. Narazim na posledni vetu predposledniho odstavce.

chtěl, díky 😄

nevyznám se ani v jednom z těch pojmů 😂, ale z mých zkušeností amatérky si myslím, že má Dorsey pravdu...váš scénář podle mě nezahrnuje všechno důležité

Díky za analýzu 🙏

rozhodně zajímavý pohled na věc 🤔