S&P 500 ^GSPC
5,011.12
-0.22%
Tesla TSLA
$149.83
-3.62%
Microsoft MSFT
$404.33
-1.82%
Meta META
$501.80
+1.54%
Amazon AMZN
$179.17
-1.16%
Nvidia NVDA
$846.71
+0.76%
Apple AAPL
$167.04
-0.57%
Alphabet GOOG
$157.46
+0.37%

Proč Buffett přikupuje tuto banku, když ostatní podobné pozice zmasakroval? Důvod je zřejmý a může vydělat i vám.

Warren Buffett dlouho vyčkával. Byl jako had schovaný v noře, který utlumí veškeré své funkce na nezbytně dlouhou dobu a šetří energii na jediný útok. A kořist právě proběhla kolem nory. Věštec z Omahy podle všeho během Q1 poslal do nových investic zhruba třetinu své hotovosti. Zajímavé ale je, že se rozhodl zbavit většiny svých investic v bankovním sektoru a přikoupit jen jedinou - Citigroup. Čím ho tak okouzlila?

Legenda čekala dlouho. O to agresivnější ale jeho aktuální nákupy jsou

Jako vždy stojí za pozornost Buffettovy největší výkyvy. Jeho rozhodnutí prodat většinu bankovních akcií a zároveň přidat Citigroup $C+0.3%  do portfolia Berkshire Hathaway $BRK-B+0.5%  však Wall Street mate.

Zde je důvod, proč tento rozpor vzbudil takovou pozornost:
Buffett je s bankovnictvím a finančními službami hluboce obeznámen. Je přesvědčen, že tento byznys je relativně jednoduchý a při dobrém řízení může být mimořádně výnosný.

"Pokud se dokážete vyvarovat následování módních výstřelků a opravdu hodně špatných úvěrů, je bankovnictví v této zemi pozoruhodně dobrý byznys," řekl investorům Berkshire Hathaway v roce 2003.

A co globální finanční krize v roce 2008? Buffett se v té době vydal na cestu brutálních nákupů a získal podíly ve společnostech JP Morgan $JPM+0.6%  a Goldman Sachs $GS-0.2% 

Již několik let jsou velké banky největšími podíly v portfoliu společnosti Berkshire. V roce 2009 dokonce prohlásil, že Wells Fargo $WFC+2.7% je jeho nejvýnosnější investicí. "Kdybych měl vložit celé své čisté jmění do jedné akcie, byla by to právě tato," řekl akcionářům Berkshire.

V letošním roce Buffett všechny tyto investice zcela opustil. V portfoliu zůstalo pouze několik bank. To však neznamená, že láska k finančním institucím skončila.

Ve skutečnosti Buffett letos přidal do své sbírky novou banku: Citigroup. Během prvního čtvrtletí roku 2022 přidal do portfolia Berkshire 55 milionů akcií Citigroup. Hodnota tohoto podílu nyní činí 2,5 miliardy dolarů, což z něj činí 16. největší podíl v portfoliu. Zdá se, že sázka je založena na šanci obratu.

Proč Citigroup?

Citigroup zaostává za svými kolegy. Za posledních pět let akcie poklesly o více než 28 %.

Citigroup neměla v posledních pěti letech na růžích ustláno 

Srovnejte to s 37% výnosem Bank of America za stejné období. Dokonce i SPDR S&P Bank ETF $KBE+0.7%  vzrostl o 1,9 %.

Společnost se nyní pokouší o obrat a dohnat ztrátu. V loňském roce jmenovalo představenstvo Citigroup novou generální ředitelkou Jane Fraserovou, která se tak stala první ženou v čele velké americké banky.

Strategie Fraserové spočívá v zaměření se na ziskovější segmenty podnikání. Citigroup prodává nebo ruší operace v Mexiku, Austrálii, na Filipínách, v Jižní Koreji a dalších zemích. Akcie Citi zatím tuto novou strategii plně nereflektují.

Podhodnocená příležitost?

Akcie Citigroup se v současné době obchodují s poměrem ceny k zisku 5,6. Její poměr ceny k účetní hodnotě je 0,52. To je výrazně méně než průměr v odvětví, který činí 9,45, resp. 1,12. Jednoduše řečeno, akcie jsou levné.

Pokud nový manažerský tým dokáže zefektivnit provoz a zvýšit ziskovost, ocenění banky by mohlo dohnat srovnatelné společnosti.

Aktuálně to ale vypadá, že celý bankovní sektor je extrémně levný. Více jsem o tom psal v tomto článku: Čas na nákup? Dvě obří americké banky se prodávají za směšnou cenu.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Kdybych teď měl kupovat banky, tak to bude $JPM+0.6% nebo právě $C+0.3%

Nebude náhoda, že je hrotí i Buffett 😁

Nebude náhoda, že je hrotí i Buffett 😁

Nojo, koukal se na moji historii vyhledávání 😂

$C+0.3% mega v pořádku a obecně i bankovní sektor je teď v podstatě zadarmo

Výměnou za peníze... 😂 ale samozřejmě, celkově je mega levný