S&P 500 ^GSPC 5,010.6 +0.87%
Nvidia NVDA $795.18 +4.35%
Tesla TSLA $142.05 -3.40%
Amazon AMZN $177.23 +1.49%
Alphabet GOOG $157.95 +1.43%
Apple AAPL $165.84 +0.51%
Microsoft MSFT $400.96 +0.46%
Meta META $481.73 +0.14%

Žádný strach, tyto 3 dividendové akcie vám zajistí bezpečný pasivní příjem i v případě recese

Mnohem častěji nyní mezi ekonomy převládá názor, že se nevyhnutelně řítíme do recese. Případná recese se výrazně propsala i do cen akcií, které klesají a zároveň s tím roste dividendový výnos. Pojďme se proto podívat na 3 podniky, které vám zajistí bezpečný pasivní příjem i v případě již tolikrát zmiňované recese. 

Stocks

V tomto duchu existují tři akcie, které jsou v současné době obzvláště atraktivní díky svým věčně zeleným obchodním modelům, dobrým finančním výsledkům a trvale rostoucím výplatám dividend. Všechny tři tyto akcie v posledních 12 měsících překonaly výkonnost trhu a v minulosti, včetně nedávné doby, také zvyšovaly své dividendy.

1. Abbott Laboratories

Společnost Abbott Laboratories $ABT-0.2% vyrábí vše od dětské výživy přes testy na koronaviry až po zdravotnické prostředky a je jednou z nejspolehlivějších společností, pokud jde o vyplácení dividend.

Pětiletý cenový graf akcie ABT, Zdroj: Google Finance 

Její budoucí dividendový výnos je téměř 1,8 %, ale co je důležitější, společnost Abbott za posledních 50 let každoročně neúnavně zvyšovala dividendu, což z ní činí člena elitního klubu akcií Dividend King. Díky obrovskému a rozmanitému katalogu produktů je základna jejích příjmů téměř nepropustná pro prudké poklesy a navíc v čase trvale roste.

Za posledních pět let vzrostl čtvrtletní čistý příjem společnosti Abbott o 764 % a vedení společnosti neustále hledá nové příležitosti k růstu. A co víc, společnost neustále postupuje ve snižování svého dluhového zatížení v čase, což jen posiluje její dlouhodobou přitažlivost.

2. AbbVie

Společnost AbbVie $ABBV+0.9% se jako odštěpená část společnosti Abbott Labs věnuje vývoji a komercializaci nových léků na předpis. Je také dividendovým králem a její forwardový výnos je v současné době téměř 4,1 %, což je světově nad průměrným výnosem trhu, který se pohybuje kolem 1,7 %.

Pětiletý cenový graf akcie ABBV, Zdroj: Google Finance 

Důvodem tak vysokého výnosu je částečně i to, že příjmy z jejího nejprodávanějšího léku Humira začínají klesat v důsledku konkurence generických léků, což možná udržuje cenu jejích akcií na nízké úrovni. Společnost má však dvojici náhradních léků, o kterých se domnívá, že by měly být schopny nahradit očekávané ztráty příjmů, takže její budoucnost je stále jasná.

A není to tak, že by se AbbVie potýkala s problémy navzdory klesajícím příjmům z léku Humira; její čtvrtletní tržby za poslední tři roky vzrostly o více než 49 % a čtvrtletní volný peněžní tok (FCF) se za stejné období zvýšil o 195 %. Kromě toho patří její vývojová řada léků k největším na světě a není neobvyklé, že společnost má najednou několik žádostí o regulaci, které čekají na rozhodnutí regulačních orgánů. I kdyby se některý z jejích kandidátů nepodařilo uvést na trh, mnoho dalších bude stát ve frontě na svou šanci, a to je jen další důvod, proč se jedná o společnost s velkou dlouhodobou silou.

3. Costco

Pokud nejste obeznámeni, Costco Wholesale $COST+0.8% je diskontní sklad, který prodává vše od potravin až po benzín, a je také třetím největším maloobchodním prodejcem na světě.

Pětiletý cenový graf akcie COST, Zdroj: Google Finance 

Jeho forwardový dividendový výnos ve výši téměř 0,8 % z nikoho bohatého neudělá, ale vedení důsledně zvyšuje výplatu a zároveň čas od času vydává mimořádné dividendy. Za posledních 10 let Costco vydalo čtyři zvláštní dividendy a zároveň zvýšilo svou roční dividendu o více než 277 %, což je docela úspěch.

Aby toho Costco dosáhlo, jednoduše v průběhu času realizovalo svůj obchodní model ve stále větším měřítku. Vybírá od lidí členské příspěvky a pak jim prodává obrovské množství výrobků pro domácnost za nízkou cenu a s nízkou marží. Každý rok se 92,3 % lidí, kteří si koupí členství, rozhodne své předplatné obnovit, což společnosti přineslo 12měsíční tržby (TTM) ve výši více než 4,1 miliardy dolarů. I tato částka však bledne ve srovnání s celkovými tržbami v TTM ve výši více než 217,5 miliardy dolarů.

Vzhledem k tomu, že se do Costca hrne tolik spotřebitelů a utrácí tolik peněz, je těžké si představit, jak akcionáři přijdou zkrátka.

DISCLAIMER: Nejedná se o investiční doporučení a vždy si dělejte vlastní analýzu. Analytikem těchto 3 akcií je Alex Carchidi. 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

$COST+0.8% je pořád hodně drahé, ale o dividendu si myslím že bude dobře postaráno

pravda je, že akcie není levná a dividenda je poměrně nízká. Počkal bych si na výraznější korekci...

pořád s tou recesí musí někdo strašit :d

taková je doba