S&P 500 ^GSPC 5,070.55 +1.20%
Nvidia NVDA $824.18 +3.65%
Meta META $495.78 +2.92%
Tesla TSLA $144.61 +1.80%
Microsoft MSFT $407.06 +1.52%
Amazon AMZN $179.52 +1.29%
Alphabet GOOG $159.92 +1.25%
Apple AAPL $166.82 +0.59%

Apple, Bank of America a další 3 akcie, které vás ochrání před volatilním trhem

Jsme zhruba za polovinou roku a konec volatility akciového trhu je v nedohlednu. Jedni z nejlepších analytiků z Wall Street doporučují 5 akcií k nákupu, které budou nejlepší volbou pro obranu vůči volatilnímu trhu. FED nám v minulém týdnu zvýšil úrokové sazby o 0,75%. Proč o tom mluvím? Očekává se, že při špatných výsledcích o inflaci, bude FED opět zpřísňovat a možná i o dost razantněji, což by mohlo opět vyvolat volatilitu na trzích.

Které akcie vyzdvihují analytici?

Investoři, kteří se již vzpamatovávají z prudkého poklesu akcií, byli minulý týden opět zasaženi, když Federální rezervní systém zvýšil úrokové sazby o tři čtvrtě procentního bodu. Centrální banka měla jasno v tom, že podniká kroky k potlačení inflace, ale její kroky dále přiživovaly obavy z příchodu recese. 

Investoři se musí soustředit na své dlouhodobé cíle. Špičkoví analytici a profesionálové z Wall Street představují 5 akcií v čele s Applem a Bank of America, které vám přinesou dlouhodobou hodnotu a zároveň ochranu proti volatilnímu trhu.

Zároveň je velká část z těchto akcií výrazně dole ze svých ATH. Vlastníte některou z nich?👇

Apple $AAPL+0.6% 

-27,72% od začátku roku.

S tržní kapitalizací více než 2 biliony dolarů je $AAPL+0.6% jednou z největších společností na světě. Má všechny zdroje k tomu, aby proplula těžkými časy a rostla s časem.

Velikost společnosti Apple ji však neudržela imunní vůči současným problémům, které zatěžují ekonomiku. Samotný výrobce iPhonů očekává v dalším čtvrtletí zhoršení z pohledu tržeb a to až o 8 miliard dolarů kvůli přetrvávajícím omezením dodávek komponentů, které byly zhoršeny uzamčením v Číně vedeným Covidem. $AAPL+0.6% navíc očekává protivítr příjmů ze zastavení dodávek do Ruska.

Více informací o možných ztrátách Applu naleznete zde.

Makroekonomické nepříznivé faktory způsobují, že krátkodobý výhled společnosti Apple je zamlžený, ale i tak analytici hledí do budoucna a Applu věří.

Analytik Deutsche Bank Sidney Ho nedávno zopakoval rating nákupu akcií, přestože snížil cenový cíl na 175 dolarů z 200 dolarů. Sidney Ho očekává nízký jednociferný meziroční růst s přihlédnutím k překážkám růstu.

Není pochyb o tom, že akcie v roce 2022 ztratily téměř 28%. Sidney Ho považuje tento výkon za stejně dobrý, nebo dokonce o něco lepší než jeho mega cap vrstevníci. Dále řekl, že makroekonomické protivětry nedovolí, aby ocenění akcií $AAPL+0.6% dosáhlo svého 5letého maxima více než 30násobku zisku na akcii v příštích 12 měsících, což dává další důvod zvážit přidání akcií nyní.

Sidney Ho je jeden ze špičkových analytiků, což přidává jeho slovům větší význam (konkrétně je v top 130 analytiků z možných 8000). Navíc byl úspěšný na 72% svých akciových ratingů a vrátil v průměru 22,3% na každém.

NetApp $NTAP+1.5% 

$NTAP+1.5% je od začátku roku na necelých -31%.

Sidney Ho je také býčí na NetApp $NTAP+1.5%, který poskytuje řešení pro podnikové ukládání a správu dat. Akciím nebyly cizí současné tržní nezdary vrstevníků, které zatěžují průmyslová odvětví, a jejich akcie tak klesly o víc jak 30% v meziročním období.

Vyšší náklady na komponenty a logistiku, které vyplynuly z omezení dodavatelského řetězce, snížily marže společnosti. Tyto problémy budou pravděpodobně krátkodobými překážkami.

Navzdory nepříznivým faktorům vykazuje $NTAP+1.5% obrovské realizační schopnosti a společnosti se podařilo udržet svou rozvahu silnou a v čisté hotovostní pozici. Silná rozvaha pomohla tomuto technologickému gigantu být v souladu s výplatou dividend. Přičemž je aktuální dividendový výnos na 3,14%.

Sidney Ho poukazuje na to, že akcie společnosti v roce 2022 výrazně zaostaly za svými IT hardwarovými protějšky. To však otevřelo skvělou příležitost k nákupu pro složené výnosy v dlouhodobém horizontu.

Analytik byl trochu zklamaný, když NetApp nemohl dosáhnout svého vlastního cíle ročních opakujících se výnosů z veřejného cloudu kvůli vyššímu úbytku zákazníků a obratu prodejců v jednotce cloudových operací. Analytik se však příliš neobává, protože NetApp má plány a hotovost na řešení těchto problémů.

Kromě toho jsou vyzdvihovány u společnosti zpětné odkupy akcií, které i nadále budou podporovat růst.

Analytik snížil cenový cíl z 90 na 84 dolarů, ale upgradoval akcie $NTAP+1.5% na nákup z držení, přičemž měl na paměti dlouhodobý vzestup.  To nám dává jasně na jevo, že u společnosti vidí značný potenciál pro růst.

Oracle $ORCL+0.5% 

$ORCL+0.5% je od začátku roku na -22,96%.

Cloudová softwarová velmoc Oracle je jednou z mála technologických společností, které se taktně orientují v širších tržních protivětrech.

Její optimistické čtvrtletní výsledky přišly jako závan čerstvého vzduchu uprostřed katastrofálních protivětrů z trhu. Povzbudivé jsou navíc i její odhady pro aktuální čtvrtletí, které zahrnují nabytá aktiva společnosti Cerner. V prosinci 2021 $ORCL+0.5% oznámila, že získá společnost Cerner, která poskytuje IT řešení pro sektor zdravotnictví.

Analytici zde vyzdvihují a zdůrazňují důvěru společnosti Oracle v její dynamiku cloudu, která by měla pokračovat i ve fiskálním roce 2023.

I přes krátkodobé propady si analytici stojí za svým, že je $ORCL+0.5% dobrou dlouhodobou koupí v oblasti cloudu. To je založeno na přesvědčení, že úspěšné vytvoření pevného základu na podporu silného růstu cloudu v nadcházejících letech má potenciál stále více poskytovat trhu větší důvěru v dlouhodobý obchodní model společnosti.

Cenový cíl analytiků je na 113$ za akcii z původní predikce 126 dolarů. Snížení ratingu je výsledkem krátkodobých nepříznivých protivětrů v tech sektoru. 

IHS Holding $IHS+1.8% 

$IHS+1.8% je od začátku roku na -26,16%.

Možná se jedná o společnost, kterou moc dobře neznáte, ale pro představu: IHS Towers je podle počtu věží jedním z největších poskytovatelů telekomunikační infrastruktury v Africe, Latinské Americe a na Středním východě a čtvrtá největší nezávislá nadnárodní společnost zabývající se věžemi na světě.

Společnost minulý měsíc zveřejnila optimistická čtvrtletní čísla, která přiměla analytiky, aby se ponořili do financí a vývoje společnosti. Společnost má nízký profil odchodů klientů, dlouhodobé smlouvy a atraktivní peněžní toky, které dělají společnost lákavou.

$IHS+1.8% má významnou expozici na afrických trzích, což je klíčový faktor růstu, protože kontinent má jedno z nejvyšších temp růstu předplatitelů. Infrastrukturní společnosti mají na afrických trzích silný vzestup, protože 2G a 3G jsou v regionu stále běžné, ale v budoucnu budou modernizovány.

Kromě toho je $IHS+1.8% dobře orientována ve výzvách, vzhledem k jeho silným výsledkům v působení v Nigérii po dobu 22 let. Zejména nigerijské trhy mají několik provozních, finančních a compliance problémů, které ztěžují fungování mezinárodních společností.

Skrz vysoký potenciál pro své působení v Africe je analytiky hodnocena společnost jako dobrá koupě s potenciálem růstu na hodnoty 21-25$ za akcii.

Bank of America $BAC+1.7% 

Akcie Bank of America $BAC+1.7% letos klesly téměř o 31 %.

Bankovní kolos nicméně těží z prostředí vysokých úrokových sazeb. Generální ředitel banky Brian Moynihan již dříve uvedl, že vyšší úrokové sazby a růst úvěrů by měly v krátkodobém horizontu smysluplně zlepšit čistý úrokový výnos. 

V nedávné výzkumné zprávě se zdálo, že analytici souhlasí. "V důsledku očekávaného růstu krátkodobých úrokových sazeb jsme zvýšili naše odhady čistých úrokových výnosů, které byly v roce 2022 více než kompenzovány nižšími než očekávanými výnosy z investičního bankovnictví, ale v roce 2023 budou kompenzovány pouze částečně."

Historicky měnová a fiskální politika vedla k vyšším základním vkladům $BAC+1.7%. Říkají, že vklady jsou intenzivnější, než se očekávalo, což dává více času na udržení investovaných vkladů. Analytici tedy očekávají, že ziskovost banky zůstane zpočátku zvýšená i v cyklu zpřísňování měnové politiky.

Predikce pro $BAC+1.7% je růst na hodnoty k 45$ za akcii, což je sice ponížené od původních 51$, ale stále nám to dává prostor pro nákup.

Závěr

Na závěr bych dodal, že se jedná o opravdu kvalitní pětici společností, které do vašeho portfolia přinesou dividendu, hodnotu a dlouhodobý potenciál pro růst. S výběrem analytiků se shoduju a maximálně bych dodal ještě nějakou energetickou akcii pro doplnění. Volatilní trh nám přináší řadu kvalitních společností za nízké ceny - Využíváte toho? Nebo očekáváte ještě větší propady? Osobně se rady analytiků nijak zvláštně neřídím, ale tento výběr společností mi byl poměrně blízký a z dlouhodobého měřítka mi dává i smysl.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

$AAPL+0.6% mě začne zajímat na úrovni $100

Do té doby je pro mě akcie moc drahá.

Myslíš si že spadne na 100$?🤔 Vím, že nějaké ztráty určitě vzniknou skrz odříznutí prodeje v Rusku a výlukách v Číně.

Apple a Bac jsou v mém portfoliu, jednoznačně ideální volby pro delší časový horizont. Oracle ale vypadá taktéž zajímavě, i ten propad není až tak razantní. Asi se na ně podívám blíž.

Společnost během pandemie covidu vystřelila na celkem nesmyslné hodnoty, takže ty propady mohou ještě chvíli přetrvávat. Alespoň tak to vidím já. Cenově bych si ještě počkal na lepší podmínky pro investice, ale za rozbor a analýzu určitě stojí.

$IHS+1.8% se mi hodně líbí, obzvlášť s ohledem na to, že se bude trh v Africe rozvíjet, co se týká přechodu z 2G a 3G.

Pokud si udrží i nadále klientelu a působnost v mnoha zemích, tak je jen otázkou času, kdy ten růst zase přijde. Otázkou taky bude, zda budou tyto možné projekty v Africe realizovány v brzké době, nevím jak je na tom financování, ten trh nemám na tolik prozkoumaný.

IHS, APPL a BAC bych klidně zařadil, s výběrem nemám problém - dává mi to smysl. Uvidíme, co další data o inflaci  - ty mohou cenu ještě zkrášlit na lepší hodnoty.

To je jasné, taky nemluvím v příspěvku o strategii apod. Jsou to pouze možné volby pro nákup, pokud jste dlouhodobý investor. Ceny nicméně mohou ještě kolísat v důsledku dat o inflaci, nezaměstnanosti a dalších x aspektech.