S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Tahle společnost se chystá rozdrtit Facebook. Jak to chce udělat a jak na tom mohou vydělat investoři?

Pryč jsou časy, kdy byla nejlepší reklamou ta televizní nebo tištěná. Obě mají stále svoje místo. Zůstávají ale v naprostém stínu nejzásadnějšího reklamního kanálu dnešní doby - internetu. Konkrétně sociálních sítí a platforem. Tomuto segmentu díky svým nástrojům a oblíbenosti dominuje Meta se svým Facebookem a Instagramem. Jeden konkurent jim ale začíná šlapat na paty. A je tak dobrý, že z toho až mrazí.

Facebook by brzy mohl přijít o své postavení v tomto segmentu

Facebook stále dominuje reklamnímu prostředí sociálních médií pro malé firmy, ale jeden zásadní konkurent se rychle přibližuje. Přibližně 87 % ze 7 000 majitelů malých podniků, kteří byli dotazováni napříč platformami sociálních médií, uvedlo, že pro marketing používají Facebook. Dále 75 % Instagram, 28 % YouTube, 26 % TikTok a pouze 7 % Snapchat. Pokud však jde o to, které platformy sociálních médií majitelé malých podniků nejvíce využívají pro marketing, 30 % z nich uvedlo TikTok, zatímco 28 % Facebook.

V době, kdy se majitelé firem potýkají s prudce rostoucí inflací a snaží se odlišit od zákazníků i uchazečů o zaměstnání, zkoumají podle odborníků firmy, jak mohou sociální média pomoci dosáhnout těchto cílů nákladově efektivním způsobem. Mnoho z nich experimentuje s TikTokem.

Průzkum zjistil, že 78 % majitelů firem, kteří používají TikTok, uvedlo, že plánují zvýšit své investice do této platformy, což je nejvíce ze všech dotazovaných platforem sociálních médií, přičemž Instagram, který patří mateřské společnosti Meta Facebook, je na druhém místě s 67 %. Přibližně 49 % majitelů podniků na TikToku uvedlo, že platformu používají pouze tři měsíce nebo méně.

"I v případě organického marketingu je pro malé a střední podniky rozhodující, aby se jim investice jejich úsilí vrátila. Ve skutečnosti se 45 % malých a středních podniků, které používají digitální platformy, nezapojuje do žádného placeného marketingu, což znamená, že se zcela spoléhají na svou organickou trakci, aby dosáhly potřebných výsledků. V důsledku toho musí být velmi náročné na to, které platformy používají a jak," uvádí se ve zprávě.

Průzkum rovněž zjistil:

59 % majitelů firem považuje placenou reklamu na Facebooku za cenově nejdostupnější a nejúčinnější, následují Instagram, Youtube a TikTok.
Přibližně 68 % respondentů uvedlo, že by mohli dosáhnout výsledků spíše prostřednictvím organických příspěvků na Instagramu než placenou reklamou, v porovnání s 66 % v případě Facebooku, 52 % v případě TikToku a 51 % v případě YouTube.

57 % majitelů malých podniků na Facebooku uvedlo, že jim tato platforma umožnila nějakým způsobem rozšířit jejich malé podnikání, ve srovnání s 56 % pro Instagram, 30 % pro YouTube a 26 % pro TikTok.

Jak konkrétně by měla vypadat propagace na sítích? 

David Smooke, zakladatel a generální ředitel společnosti Hacker Noon, uvedl, že majitelé malých podniků by si měli vyhradit své jméno na co nejvíce platformách a vyplnit všechny základní informace o svém profilu spolu s obrázky a kontaktními údaji. Tím se vytvoří kvalitní zpětné odkazy, které pomohou malému podniku zobrazit se ve výsledcích vyhledávání na různých platformách.

"Poté by malé podniky měly určit, která platforma je pro jejich zákazníky důležitá, a hledat opakovatelný obsah, který lze snadno nahrát," řekl Smooke. "Jako například pekařství, které denně zveřejňuje obrázek dortu, nebo osobní trenér, který každý týden zveřejňuje tipy na cvičení. A nakonec tip pro profesionály: uveďte svůj podnik také v Mapách Google, aby se zobrazoval také ve výsledcích místního vyhledávání."

Brian David Crane, zakladatel společnosti CallerSmart, řekl, že majitelé malých podniků by měli při určování své strategie analyzovat svou cílovou skupinu.

Facebook a Instagram stále dominují sociálním médiím a používání Facebooku pro firmy umožňuje uživatelům plánovat obsah pro obě platformy současně.

Aby majitelé malých podniků ušetřili čas, měli by zvážit nástroje pro plánování sociálních médií, které jim umožní publikovat na více platformách sociálních médií současně.

"TikTok doporučuji pouze podnikům, které se zaměřují na mladší demografickou skupinu, většina uživatelů TikToku je ve věku 16 až 24 let," řekl Crane. "I když mnoho uživatelů TikToku nyní dospívá, stále ještě nemusí patřit do vaší cílové skupiny. Je důležité podívat se na to, kdo je vaším zákazníkem, a rozhodnout se, zda má pro vás smysl investovat čas do této platformy, či nikoli."

Jak si vybrat správnou platformu sociálních médií pro svůj podnik
Allan Givens, ředitel strategického marketingu ve společnosti YouNow, řekl, že nechoďte jen tam, kde jsou lidé - jděte tam, kde je vaše publikum.

"TikTok vytvořil novou oblast, která zajímá mnoho uživatelů. Její rychlý a jednoduchý formát spolu s hudebními spojeními přináší vzpomínky na některé nostalgické dny znělek," řekl Givens. "Je plná mladého publika, které rádo utrácí a obecně se trefuje do demografické skupiny většiny produktů."

"Platformy jako TikTok mění pravidla hry v oblasti sociálních médií, protože nabízejí mnoho aspektů, které spotřebitelé milují - zábavné trendy, do kterých se mohou zapojit, snadné použití pro tvorbu kvalitního obsahu a uživatel je na prvním místě. 

Překoná TikTok ostatní platformy, reklamní média a kanály na pozici propagační jedničky? Podělte se v komentářích!

Pokud vás moje články baví, neváhejte mi dát follow! Díky 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Facebook je už dávno dead. Instagram horko těžko drží tempo s tiktokem. Podle mě bude muset Meta udělat nějakou výraznou akvizici geniální technologie, jako to udělal s Instagramem, protože jinak je konkurence zadupe do země

No myslím si, že právě proto (nebo jeden z důvodů) je jejich snaha ovládnout metaverse

Ano. To mi taky přijde zřejmé

Tak s tím 100% souhlasím. TikTok je jednoznačně nejbrutálnější sociální sít co se týče dosahu a oslovitelnosti. Zároveň ale jen pro konkrétní skupiny lidí

Přesně tak. Pokud ale udrží své místo, tak se s věkem uživatelů, kteří na něm "vyrostli" bude rozšiřovat i uživatelská základna