S&P 500 ^GSPC
5,251.38
+0.06%
Tesla TSLA
$176.39
-1.91%
Meta META
$487.56
-1.28%
Apple AAPL
$171.71
-0.92%
Microsoft MSFT
$420.35
-0.26%
Alphabet GOOG
$152.23
+0.19%
Amazon AMZN
$180.14
+0.17%
Nvidia NVDA
$903.50
+0.11%

Warren Buffett geniálně využil propadů energetického sektoru k rozšíření svého portfolia

Ceny ropy klesají s rostoucími obavami z recese. Obchodníci se obávají, že ekonomické zpomalení utlumí poptávku, což nese špatně především energetický sektor. Energetické akcie na to reagují převážně propadem, taková Occidental Petroleum $OXY+1.3% spadla na 55$ od začátku měsíce, což je skoro o -21%. Tuto cenu nenechal bez povšimnutí ani Warren Buffett, který rozšířil svou ''sbírku'' akcií $OXY+1.3% o 9,6 milionů akcií.

Buffett očividně $OXY+1.3% hodně věří a rozšiřuje tak bez váhání svou pozici.

Berkshire Hathaway kupuje o 9,6 milionu více akcií Occidental, zvyšuje tak podíl na více než 16,3%. 

Nákupy byly provedeny během minulého týdne a stály asi 529 milionů dolarů, uvedla Berkshire v regulačním podání ve středu. Ty přicházejí navíc k nákupu akcií společnosti Berkshire minulý měsíc v ropné společnosti za 336 milionů dolarů a nákupům ve výši 7 miliard dolarů na začátku tohoto roku.

Po nákupech nyní Berkshire vlastní asi 152,7 milionu akcií Occidental v hodnotě asi 8,52 miliardy dolarů na základě středečního uzavření akcií Occidental, což je pokles o více než 21% od doby, kdy se v květnu dotkl svého ročního maxima (přes 70$ za akcii).

Ceny akcií společnosti Occidental však v letošním roce vzrostly o více než 90%, po více než zdvojnásobení, protože těžily z nákupů Berkshire a rostoucích cen ropy po ruské invazi na Ukrajinu.

Berkshire je největším individuálním akcionářem společnosti Occidental. Společnost také vlastní opce na nákup 83,9 milionu akcií Occidental, což by v případě uplatnění zvýšilo její podíl na více než 25%.

Berkshire byla v roce 2022 ve výdajové horečce. V prvním čtvrtletí vynaložila 51,1 miliardy dolarů na akcie, včetně zvýšeného podílu v ropné společnosti Chevron Corp o 25,9 miliardy dolarů.

Analytici považovali Occidental a Chevron za způsob, jak může Berkshire těžit z rostoucích cen ropy po ruské invazi na Ukrajinu.

Poslední výsledky $OXY+1.3% z 10. května 2022:

  • Tržby činily 8,53 miliardy dolarů, což představuje meziroční nárůst o 58 %. 
  • Upravený zisk na zředěnou akcii dosáhl 2,12 USD ve srovnání s 1,48 USD ve stejném čtvrtletí předchozího roku.

Hotovost a ekvivalenty skončily čtvrtletí na 1,95 miliardy dolarů. Wall Street byla velice potěšena, když viděla, že Occidental během čtvrtletí splatil 12% svého dluhu, neboli 3,3 miliardy dolarů.

Splácení dluhu je velice důležité i pro nás investory

Occidental Petroleum snížil dlouhodobý dluh o 8,1 miliardy dolarů meziročně. To je navíc ke snížení dluhu o 6,4 miliardy dolarů dosaženému v roce 2021. To snižuje úrokové náklady a zvyšuje peněžní tok. To také otevírá dveře pro zvýšení dividend a zpětnému odkupu akcií. To vše bude mít pozitivní dopad na výkonnost cen akcií.

Nejvíc úspěchu sklízí sektor OxyChem

Generální ředitel $OXY+1.3%:

"Naše divize OxyChem dosáhla svého třetího rekordního čtvrtletního zisku v řadě, protože naši zaměstnanci nadále uspokojovali rostoucí poptávku po základních chemikáliích..."

Management plánuje během druhého čtvrtletí zvýšit výrobu o dalších více než 6 %. 

Další katalyzátor pro růst

Ptáte se, co by mohlo pomoci posunout společnost v dlouhodobém horizontu? Odpovím vám jednoduše: zachycování uhlíku. Společnost plánuje vynaložit až 1 miliardu dolarů na vybudování zařízení pro přímé zachycování (DAC). Zpeněžení této technologie prostřednictvím prodeje uhlíkových kreditů, generální ředitelka Occidental Petroleum Vicki Hollub uvedla, že "může být dalším podnikem s přidanou hodnotou" pro energetického giganta.

Přechod na dekarbonizaci DAC mu poskytuje další výhodu: schopnost prodávat "čistou nulovou ropu"

Pro více informací a zajímavostí o společnosti $OXY+1.3% vám doporučím tento článek: Tohle Buffett dobře věděl: 2 informace, které vás přesvědčí k nákupu Occidental Petroleum | Bulios

  • Investujete do $OXY+1.3%?
  • Přikupoval někdo také při této příležitosti v podobě 21% propadu?

 

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Buffett to má určitě připočítáné

A ví co dělá. 😎

To rozhodně

Kdyby ne, nebyl by jedním z nejbohatších lidi na světě

So, uvidíme....????

Co uvidíme...?

Co to je za odpověď. 🙄

Ked uz tu mame energy krizu a bude to zjavne este horsie, ked rusi vypnu plyn celej EU, cize to neskonci za mesiac, mate nejaky tip na ETF zamerany na tento segment? vdaka

Neberte to přímo jako doporučení, ale osobně se mi poslední dobou líbí výkonnost Energy Select Sector SPDR Fund (XLE) a Vanguard Energy Index Fund ETF (VDE). Takže na ty bych se podíval.

Přesně, to jsou některá z nich

Tak tak

Etf je mnoho

Mohlo by to ještě spadnout. Za 45 bych už přemýšlel👌

U takové ceny bych se dvakrát nerozmýšlel😄 Ale těžko říct, jestli k ní společnost směřuje.

Necasuj ten trh. 😂

Nejde to

Osobně u $OXY+1.3% už nějakou pozici mám, takže bych se vůbec nezlobil, kdyby byl trošku výplach energy sektoru a přineslo to lepší ceny😄

Diverzifikovaná a výhodná sázka. V oxy věřím a překonáme 70$ bez problémů.

Doufám v to😅

Šance tu je

Kdo přikupoval $OXY+1.3% ve slevě? 🙋‍♂️🙋‍♂️

Já ne

Jen něco málo, co ty

Neodolal jsem, ta cena je velice lákavá, když se podíváme na potenciál pro růst a portfolio příjmů oxy.