S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Уорън Бъфет използва блестящо спадовете в енергийния сектор, за да разшири портфейла си

Цените на петрола се понижават с нарастването на опасенията от рецесия. Търговците се опасяват, че забавянето на икономическия растеж ще намали търсенето, което ще засегне най-вече енергийния сектор. Енергийните акции реагираха предимно с понижение, като Occidental Petroleum $OXY+1.2% падна до 55 USD от началото на месеца, което е спад от почти 21 %. Тази цена не е останала незабелязана от Уорън Бъфет, който е разширил колекцията си от акции на $OXY+1.2% с 9,6 милиона акции.

Бъфет явно има голяма вяра в $OXY+1.2% и разширява позицията си без колебание.

Berkshire Hathaway купува още 9,6 млн. акции на Occidental, като увеличава дела си до над 16,3%.

Покупките бяха извършени през последната седмица и струваха около 529 млн. долара, съобщи Berkshire в регулаторно досие в сряда. Те са допълнение към покупката на акции на петролната компания от Berkshire за 336 млн. долара миналия месец и 7 млрд. долара по-рано тази година.

След покупките Berkshire вече притежава около 152,7 млн. акции на Occidental на стойност около 8,52 млрд. долара при затварянето на борсата в сряда, което е спад с повече от 21% спрямо едногодишния връх (над 70 долара за акция), достигнат през май.

Цената на акциите на Occidental обаче се повиши с над 90% тази година, след като се удвои, тъй като се възползва от покупките на Berkshire и повишаването на цените на петрола след нахлуването на Русия в Украйна.

Berkshire е най-големият индивидуален акционер на Occidental. Компанията притежава и опции за закупуване на 83,9 млн. акции на Occidental, които, ако бъдат упражнени, ще увеличат дела ѝ до над 25%.

През 2022 г. Berkshire започна да харчи много. През първото тримесечие тя похарчи 51,1 млрд. долара за акции, включително 25,9 млрд. долара за увеличение на дела си в петролната компания Chevron Corp.

Анализаторите смятат, че Occidental и Chevron са начин Berkshire да се възползва от повишаването на цените на петрола след нахлуването на Русия в Украйна.

Последните резултати за $OXY+1.2%към 10 май 2022 г:

  • Приходите възлизат на 8,53 млрд. долара, което е с 58% повече на годишна база.
  • Коригираната печалба на акция с намалена стойност възлиза на 2,12 долара в сравнение с 1,48 долара през същото тримесечие на предходната година.

Паричните средства и еквиваленти в края на тримесечието възлизат на 1,95 млрд. долара. На Уолстрийт беше много приятно да види, че през тримесечието Occidental е изплатила 12% от дълга си, или 3,3 млрд. долара.

Изплащането на дълговете е много важно за нас като инвеститори.

Occidental Petroleum намали дългосрочния си дълг с 8,1 млрд. долара на годишна база. Това е в допълнение към намаляването на дълга с 6,4 млрд. долара, постигнато през 2021 г. По този начин се намаляват разходите за лихви и се увеличават паричните потоци. Това също така отваря възможност за увеличаване на дивидентите и обратно изкупуване на акции. Всичко това ще има положително въздействие върху представянето на цената на акциите.

Секторът OxyChem е най-успешният

ГЛАВЕН ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР $OXY+1.2%:

"Нашето подразделение OxyChem постигна третата си поредна рекордна тримесечна печалба, тъй като служителите ни продължиха да отговарят на нарастващото търсене на основни химикали..."

Ръководството планира да увеличи производството с повече от 6% през второто тримесечие.

Друг катализатор на растежа

Питате се какво би могло да помогне на компанията в дългосрочен план? Отговорът е прост: улавяне на въглерод. Компанията планира да похарчи до 1 милиард долара за изграждане на съоръжение за директно улавяне (DAC). Изпълнителният директор на Occidental Petroleum Вики Холлуб заяви, че ако технологията се монетизира чрез продажбата на въглеродни кредити, това "може да бъде още едно начинание с добавена стойност" за енергийния гигант.

Преходът към декарбонизация на DAC му дава още едно предимство: възможността да продава "нетен нулев петрол".

За повече информация и интересни факти за $OXY+1.2% препоръчвам тази статия: Бъфет е знаел добре това: 2 информации, които ще ви убедят да купите Occidental Petroleum | Bulios

  • Инвестиране в $OXY+1.2%?
  • Дали някой също е купил при този спад от 21%?

Моля, имайте предвид, че това не е финансов съвет. Всяка инвестиция трябва да премине през задълбочен анализ.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

No comments yet