S&P 500 ^GSPC
5,248.49
+0.86%
Nvidia NVDA
$902.50
-2.50%
Apple AAPL
$173.31
+2.12%
Tesla TSLA
$179.83
+1.22%
Amazon AMZN
$179.83
+0.86%
Meta META
$493.86
-0.41%
Alphabet GOOG
$151.94
+0.16%
Microsoft MSFT
$421.43
-0.05%

Tyto 2 akcie Warrena Buffetta jsou stroje na generování pasivního příjmu

Velikost holdingu Warrena Buffetta se díky akciím vyplácejícím dividendy postupně zvětšila ze sotva významné na obrovskou. Dva z největších podílů v portfoliu společnosti Berkshire Hathaway by mohly v dohledné době přinášet vysoký příjem z dividend, a to díky rostoucím úrokovým sazbám a rostoucím cenám ropy.

Tyto dvě společnosti vyplácejí nadprůměrnou dividendu.

Všetci vieme, že na zarábanie sú potrebné peniaze a Warren Buffett pravdepodobne chápe toto staré príslovie viac ako ktokoľvek iný. Smerovaním dostupnej hotovosti do aktív, ktoré spoľahlivo generujú pasívny príjem, premenil krachujúci textilný závod s názvom Berkshire Hathaway na gigantickú holdingovú spoločnosť, ktorá má teraz hodnotu takmer 600 miliárd dolárov.

1. Chevron $CVX+0.7% 

Buffett začal agresivně nakupovat Chevron ještě předtím, než Rusko, dříve největší světový vývozce ropy, proti sobě zavedlo tvrdé sankce napadením Ukrajiny. Asi první věc, kterou je třeba vědět o producentech ropy, je, že když cena komodity, kterou produkují, roste, roste i jejich peněžní tok. Nyní, když se ceny ropy pohybují vysoko za barel, bude mít Chevron dostatek hotovosti na výrazné zvýšení dividendy, která již nyní nabízí výnos 3,8 %.

Během březnové prezentace v rámci dne pro investory představila společnost Chevron několik scénářů průměrných nákladů na ropu do roku 2026. Pokud se ceny budou do roku 2026 pohybovat kolem 50 dolarů za barel, společnost se domnívá, že hotovost z provozní činnosti bude stačit na pokrytí kapitálových výdajů a výplatu dividend. Pokud budou ceny ropy ve stejném období v průměru 75 dolarů, společnost se domnívá, že dokáže splnit stejné závazky a odkoupit více než 25 % svých akcií v oběhu.

Za posledních 12 měsíců vygeneroval Chevron volný peněžní tok ve výši 24,78 miliardy dolarů a je pravděpodobné, že při příštím reportování se toto číslo ještě výrazně zvýší. Výplata dividend představovala pouze 42,21 % volného peněžního toku vytvořeného ve stejném období. Chevron může akcionářům snadno vrátit velké množství hotovosti, protože závratně vysoké ceny ropy nekončí.

2. Bank of America $BAC+2.0% 

Buffett je velkým fanouškem Bank of America a bankovních akcií obecně. Dividendoví investoři se do tohoto sektoru hrnou také proto, že banky mají tendenci generovat spolehlivé peněžní toky, o které se nebojí podělit s investory formou dividend. Právě teď je obzvlášť vhodná doba pro nákup akcií bank, které jsou citlivé na změny úrokových sazeb, protože Federální rezervní systém je odhodlán zastavit inflaci, i kdyby měl zvýšit sazby na dvouciferná procenta.

Akcie Bank of America v současné době nabízejí 2,5% dividendový výnos, ale to není důvod, proč jsou akcie banky nyní obzvláště výhodné. Společnost je také velmi citlivá na změny sazeb.

Bank of America nedávno oznámila čisté úrokové výnosy za první čtvrtletí, které meziročně vzrostly o 13,6 % na anualizovaných 46,4 miliardy USD. Investoři mohou v následujících čtvrtletích očekávat další výrazný nárůst. V dubnu vedení společnosti investorům sdělilo, že čistý úrokový výnos se zvýší o 5,4 miliardy USD, pokud krátkodobé a dlouhodobé úrokové sazby vzrostou souběžně o 1 %. Federální rezervní systém nedávno zvýšil základní úrokové sazby o 0,75 % do pásma mezi 1,50 % a 1,75 % a další zvyšování sazeb je zřejmě za rohem.

Většina členů Výboru pro stanovení úrokových sazeb očekává, že základní úroková sazba skončí na konci roku na úrovni 3,4 % nebo vyšší. Pokud mají pravdu, Bank of America by mohla nakonec ještě výrazněji zvýšit výplatu dividend.

DISCLAYMER: Nejedná se o investiční doporučení, pouze o analýzu dvou společností, které vyplácejí nadprůměrnou dividendu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Za mna radšej $CVX+0.7%

Finančný sektor ma moc nelaka 🧐

Je to taká celkom istota

Dividendy nikdy nesklamu 😀

Hlavne v týchto časoch

A keď si ich vybral aj Buffett nie je o com