S&P 500 ^GSPC 5,070.55 +1.20%
Nvidia NVDA $824.18 +3.65%
Meta META $495.78 +2.92%
Tesla TSLA $144.61 +1.80%
Microsoft MSFT $407.06 +1.52%
Amazon AMZN $179.52 +1.29%
Alphabet GOOG $159.92 +1.25%
Apple AAPL $166.82 +0.59%

Ez a 2 Warren Buffett részvények passzív jövedelemtermelő gépek

Warren Buffett részesedésének mérete az osztalékfizető részvényeknek köszönhetően fokozatosan nőtt alig jelentősről hatalmasra. A Berkshire Hathaway portfóliójának két legnagyobb részesedése a belátható jövőben is magas osztalékjövedelmet biztosíthat, köszönhetően az emelkedő kamatlábaknak és az emelkedő olajáraknak.

Ez a két vállalat átlagon felüli osztalékot fizet.

Mindannyian tudjuk, hogy a pénzhez pénz kell, és Warren Buffett valószínűleg mindenkinél jobban érti ezt a régi mondást. Azáltal, hogy a rendelkezésre álló készpénzt olyan eszközökbe irányította, amelyek megbízhatóan passzív jövedelmet termelnek, a Berkshire Hathaway nevű, csődbe jutott textilgyárból óriási holdingot csinált, amely ma már közel 600 milliárd dollárt ér.

1. Chevron $CVX+0.6%

Buffett még azelőtt kezdett el agresszívan Chevront vásárolni, hogy Oroszország, a világ korábbi legnagyobb olajexportőre, Ukrajna lerohanásával kemény szankciókat vezetett be maga ellen. Talán az első dolog, amit az olajtermelőkről tudni kell, hogy amikor az általuk termelt nyersanyag ára emelkedik, akkor a pénzforgalmuk is emelkedik. Most, hogy az olajárak magasak hordónként, a Chevron elegendő készpénzzel rendelkezik ahhoz, hogy jelentősen növelje osztalékát, amely már most is 3,8%-os hozamot kínál.

Egy márciusi befektetői napon tartott prezentáció során a Chevron több forgatókönyvet is bemutatott a 2026-ig tartó átlagos olajköltségekre vonatkozóan. 2026-ra 50 dollár/hordó körüli árak esetén a vállalat úgy véli, hogy a működésből származó készpénz elegendő lesz a tőkekiadások fedezésére és az osztalékfizetésre. Ha ugyanebben az időszakban az olajárak átlagosan 75 dollárt érnek, a vállalat úgy véli, hogy ugyanezeknek a kötelezettségeknek eleget tud tenni, és a forgalomban lévő részvényeinek több mint 25%-át vissza tudja vásárolni.

Az elmúlt 12 hónapban a Chevron 24,78 milliárd dollár szabad cash flow-t generált, és ez a szám a következő jelentéskor valószínűleg jelentősen emelkedni fog. Az osztalékfizetések az ugyanebben az időszakban keletkezett szabad cash flow mindössze 42,21%-át tették ki. A Chevron könnyen nagy mennyiségű készpénzt adhat vissza a részvényeseknek, mert a szédítően magas olajáraknak nincs vége.

2. Bank of America $BAC+1.7%

Buffett nagy rajongója a Bank of Americának és általában a banki részvényeknek. Az osztalékbefektetők azért is özönlenek a szektorba, mert a bankok általában megbízható pénzforgalmat generálnak, amelyet nem félnek osztalék formájában megosztani a befektetőkkel. Most különösen jó alkalom a kamatváltozásokra érzékeny banki részvények vásárlására, mivel a Federal Reserve eltökélt szándéka, hogy megállítja az inflációt, még akkor is, ha ehhez kétszámjegyű kamatemelésre van szükség.

ABank of America részvényei jelenleg 2,5%-os osztalékhozamot kínálnak, de a bank részvényei most nem ezért különösen kedvezőek. A vállalat nagyon érzékeny az árfolyamváltozásokra is.

ABank of America nemrégiben számolt be az első negyedéves nettó kamatbevételről, amely éves szinten 13,6%-kal, 46,4 milliárd dollárra emelkedett. A befektetők a következő negyedévekben újabb jelentős növekedésre számíthatnak. Áprilisban a menedzsment azt mondta a befektetőknek, hogy a nettó kamatbevétel 5,4 milliárd dollárral nőne, ha a rövid és hosszú távú kamatlábak egyszerre 1%-kal emelkednének. A Federal Reserve nemrégiben 0,75%-kal emelte az alapkamatokat az 1,50% és 1,75% közötti sávba, és valószínűleg további kamatemelések vannak kilátásban.

A kamatmeghatározó bizottság legtöbb tagja arra számít, hogy az alapkamat az év végén 3,4%-on vagy annál magasabb szinten lesz. Ha igazuk van, a Bank of America a végén még jelentősebben növelheti osztalékfizetését.

KIZÁRÓLAG: Ez nem befektetési ajánlás, csupán két olyan vállalat elemzése, amelyek átlagon felüli osztalékot fizetnek.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

No comments yet