S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Te 2 zalogi Warrena Buffetta sta pasivna stroja za ustvarjanje dohodka

Obseg premoženja Warrena Buffetta se je zaradi delnic, ki izplačujejo dividende, postopoma povečal s komaj znatnega na ogromnega. Dva od največjih deležev v portfelju družbe Berkshire Hathaway bi lahko zaradi naraščajočih obrestnih mer in cen nafte v bližnji prihodnosti zagotavljala visoke prihodke od dividend.

Ti dve podjetji izplačujeta nadpovprečno visoke dividende.

Vsi vemo, da je za ustvarjanje denarja potreben denar, in Warren Buffett ta stari rek verjetno razume bolje kot kdor koli drug. Z usmerjanjem razpoložljivega denarja v sredstva, ki zanesljivo ustvarjajo pasivni dohodek, je propadajočo tekstilno tovarno Berkshire Hathaway spremenil v velikanski holding, ki je zdaj vreden skoraj 600 milijard dolarjev.

1. Chevron $CVX+0.4%

Buffett je začel agresivno kupovati družbo Chevron, še preden je Rusija, nekdanja največja izvoznica nafte na svetu, z napadom na Ukrajino proti sebi uvedla stroge sankcije. Morda je prva stvar, ki jo je treba vedeti o proizvajalcih nafte, ta, da se z višanjem cene blaga, ki ga proizvajajo, poveča tudi njihov denarni tok. Zdaj, ko so cene nafte na sodček visoke, bo imel Chevron dovolj denarja, da bo lahko znatno povečal dividende, ki že zdaj prinašajo 3,8-odstotni donos.

Na marčevski predstavitvi na dnevu vlagateljev je družba Chevron predstavila več scenarijev za povprečne stroške nafte do leta 2026. Če bodo cene do leta 2026 znašale približno 50 USD za sod, bo po mnenju družbe denar iz poslovanja zadostoval za kritje kapitalskih izdatkov in izplačilo dividend. Če bodo cene nafte v istem obdobju v povprečju znašale 75 dolarjev, podjetje meni, da lahko izpolni enake obveznosti in odkupi več kot 25 % svojih delnic v obtoku.

V zadnjih 12 mesecih je Chevron ustvaril 24,78 milijarde dolarjev prostega denarnega toka in ta številka se bo ob naslednjem poročilu verjetno še znatno povečala. Izplačila dividend so predstavljala le 42,21 % prostega denarnega toka, ustvarjenega v istem obdobju. Družba Chevron lahko delničarjem zlahka vrne veliko denarja, saj se vrtoglavo visoke cene nafte ne končajo.

2. Bank of America $BAC-0.1%

Buffett je velik ljubitelj banke Bank of America in bančnih delnic na splošno. Tudi vlagatelji v dividende se zgrinjajo v ta sektor, saj banke običajno ustvarjajo zanesljive denarne tokove, ki se jih ne bojijo deliti z vlagatelji v obliki dividend. Zdaj je še posebej primeren čas za nakup delnic bank, ki so občutljive na spremembe obrestnih mer, saj je Federal Reserve odločen zaustaviti inflacijo, tudi če mora dvigniti obrestne mere na dvomestno število odstotkov.

Delnice Bank of America trenutno ponujajo 2,5-odstotni dividendni donos, vendar pa delnice te banke trenutno niso še posebej ugodne. Družba je zelo občutljiva tudi na spremembe obrestnih mer.

Banka Bank of America je nedavno poročala o čistih prihodkih od obresti v prvem četrtletju, ki so se na letni ravni povečali za 13,6 % na 46,4 milijarde USD. Vlagatelji lahko v prihodnjih četrtletjih pričakujejo še eno znatno povečanje. Aprila je uprava vlagateljem sporočila, da bi se neto obrestni prihodki povečali za 5,4 milijarde USD, če bi se kratkoročne in dolgoročne obrestne mere hkrati zvišale za 1 %. Zvezna centralna banka je nedavno zvišala osnovne obrestne mere za 0,75 % na razpon med 1,50 in 1,75 %, nadaljnja zvišanja obrestnih mer pa so verjetno na vogalu.

Večina članov Odbora za določanje obrestnih mer pričakuje, da bo glavna obrestna mera ob koncu leta znašala 3,4% ali več. Če imata prav, bi lahko banka Bank of America na koncu še bolj povečala izplačilo dividend.

OPOZORILO: To ni naložbeno priporočilo, temveč le analiza dveh podjetij, ki izplačujeta nadpovprečno visoke dividende.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

No comments yet