S&P 500 ^GSPC
5,248.49
+0.86%
Tesla TSLA
$176.88
-1.64%
Apple AAPL
$171.29
-1.17%
Amazon AMZN
$181.28
+0.81%
Meta META
$490.49
-0.68%
Nvidia NVDA
$907.29
+0.53%
Alphabet GOOG
$151.86
-0.05%
Microsoft MSFT
$421.21
-0.05%

Bank of America uvádí 2 hlavní důvody, proč snižuje cílovou cenu Netflixu

Bank of America se domnívá, že streamovací akcie budou prudce zasaženy s možným příchodem recese. Uvádí nám 2 hlavní důvody, proč výrazně snížila cílovou cenu pro akcie Netflixu $NFLX-1.2%. Banka varuje investory před vyšším odchodem předplatitelů a náročným makroekonomickým výhledem. Nehledě na to, že dnes k nám dorazila další nepříjemná novinka v podobě propouštění zaměstnanců.

Červená by mohla být oficiální barvou pro akcie $NFLX-1.2%, protože právě ta nám vyznačuje propad o víc jak 70% od  ATH.

Netflix $NFLX-1.2% je americký placený poskytovatel filmů a seriálů online - ve zkratce streamovací platforma. $NFLX-1.2%  je stále nezbytnou a žádanou službou, ale pokud je na cestě recese, mohlo by to podle Bank of America znamenat špatné období pro streamovací akcie.

Firma ve čtvrtek snížila svůj cenový cíl na akcie Netflixu na 196 dolarů z 240 dolarů. Nový cenový cíl je téměř 10% od místa, kde se cena akcií uzavřela ve středu (aktuálně je hodnota akcie 181,71$). 

Netflix již delší dobu trápí problém s odchodem předplatitelů, kteří neprodlužují pravidelně svá předplatná a do toho si jej půjčují mezi sebou, čímž se opět zužuje procento aktivních předplatitelů.

Jak nám ukazuje graf výš - Ztráta předplatitelů přišla poprvé za 10 let.

Scénář recese by mohl vést k vyššímu odchodu předplatitelů nebo omezit cenovou sílu, uvedl analytik Bank of America.

"Streamování by mohlo být v recesi těžce zasaženo, kde platformy uvidí opakující se zrušení předplatných a opětovné odběry, které se shodují s plánovaným vydáním původního obsahu, zejména mezi uživatelskou základnou s nižšími příjmy," řekl.

"Pokud by se recese uchytila," dodal, "nebylo by překvapující vidět přírůstkovou fluktuaci." Jinak řečeno - vývoj jako na houpačce, kdy budou lidé pravidelně nakupovat, ale i rušit své předplatné.

Stupňování reklam by mohlo být jedním ze způsobů, jak mohou problém vyřešit. To by jim umožnilo srazit cenu předplatných dolů, aby zákazníkům zbylo více peněz na obnovování dalších předplatných služeb. To by však prospělo více konkurentům Netflixu než Netflixu samotnému.

Jedno je jasné - Netflix musí začít řešit své problémy a strategii, protože nám jinak klesá šance pro znovuzískání top postavení ve streamovacím světe, kde se pomalu dotahují společnosti jako Disney, Warner Bros. a další. Nehledě na kritiku Netflixu ohledně tvorby vlastního obsahu, který je sice originální, ale za to je finančně náročný a časově zdlouhavý.

Bank of America:

"Věříme, že Netflix zůstane dominantním poskytovatelem, pokud jeho knihovna obsahu zůstane rozsáhlá a bude mít několik velkých originálních obsahových produktů, které udržují uživatele přihlášené k odběru. Nicméně, jak stále více konkurentů přichází online a buduje své knihovny obsahu, kolektivní síla a fragmentace průmyslu pod Netflixem bude rostoucím hnacím motorem.

Další špatná zpráva k nám dorazila včera 

  • Netflix propustil 300 zaměstnanců v rámci snižování nákladů.

Netflix $NFLX-1.2% uvedl, že propustil 300 zaměstnanců, což jsou asi 4% jejich pracovní síly, ve druhém kole snižování počtu pracovních míst zaměřeného na snížení nákladů poté, co streamovací gigant poprvé za více než deset let ztratil předplatitele.

Tento krok se nejvíce dotkl americké pracovní síly a přišel poté, co společnost minulý měsíc zrušila 150 pracovních míst. Společnost se tak řadí na stranu Tesly a mnoha dalších společností, kteří propouštějí své zaměstnance v dobách, kdy nejsou úplně optimální tržní podmínky.

  • Zároveň je to další (sice drobná) rána nejen pro společnost, jelikož data o nezaměstnanosti v průběhu roku 2022 v USA vzrůstají. Myslím si, že se nejedná o první a ani poslední společnost, která se musela uchýlit k tomuto kroku. 

"I když i nadále významně investujeme do podnikání, provedli jsme tyto úpravy tak, aby naše náklady rostly v souladu s naším pomalejším růstem příjmů," uvedl Netflix ve čtvrtečním prohlášení.

Dominantní světová streamovací služba se v posledních měsících dostala pod tlak, protože inflace, válka na Ukrajině a tvrdá konkurence zatěžují růst předplatitelů. Po poklesu předplatitelů v prvním čtvrtletí Netflix předpověděl ještě hlubší ztráty pro aktuální období.

K zastavení tohoto klesajícího trendu společnost plánuje zavést levnější úroveň předplatného podporovanou reklamou, o které jedná s několika společnostmi.

Abych nebyl jen skeptický: Společnost $NFLX-1.2% se snaží navázat partnerství

Netflix jedná s několika společnostmi o reklamních partnerstvích, řekl ve čtvrtek generální ředitel Ted Sarandos, protože se streamovací titán snaží vyřešit problém v podobě zpomalujícího růstu předplatitelů zavedením levnějšího plánu s reklamami.

Mediální zprávy z počátku tohoto týdne uvedly, že to bylo v diskusích s Alphabet Inc (Google) a Comcast Corp NBCUniversal pro potenciální marketingové vazby.

Nepřidáváme reklamy na Netflix, jak ho znáte dnes. Přidáváme reklamní úroveň pro lidi, kteří říkají 'hej, chci nižší cenu předplatného a budu sledovat reklamy'," řekl Sarandos na Cannes Lions.

Nejhrozivější vyzyvatel Netflixu - Walt Disney - Disney+ - také uvedl, že zavede úroveň podporovanou reklamou, protože pandemický boom ve streamování slábne, konkurence se zpřísňuje a rostoucí inflace svírá spotřebitelské výdaje na zábavu.

  • Jsou pro vás streamovací akcie dobrým ''zbožím''?
  • Investujete do Netflixu nebo očekáváte další strmí pád?
  • Přikláníte se raději ke konkurenci, než k samotnému Netflixu?
  • Na kolika dolarech zakončí Netflix rok 2022?

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 1141 a je členem této komunity od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

$NFLX-1.2% má před sebou těžké období, o tom není pochyb

To období už probíhá nějakou dobu, ale stále neznám žádné řešení a plán pro znovu zesílení. Jediné co vidím, je pravidelné snižování ratingu společnosti.

Pravidelné? Ted to nestačilo... 😂

$NFLX-1.2% v jednom nejdůležitějších aspektů - nabídce, pokulhává čím dál víc :/

Vidím to podobně😎

A co si budeme, to taky nejvíc zajímá zákazníky. Pak ještě možná, jak je ta platforma uživatelsky přívětivá 😅

Podle mě v recesi streaming nemusí zahucet - je levnějším substitutem k návštěvě kina nebo jiným kulturním aktivitám které vycházejí dráž. Zároveň nečekám žádný dramatický růst, už to má kdekdo. Konkurenční boj v rámci odvětví ale bude výzva - podle osobní zkušenosti jsem spíš v camp Netflix, Disney+ po sérii Obi-Wan opet budu rušit. 😉 Ale za poslední rok docela vylepšili nabídku, zatímco na Netflix se mírně zhoršila. Nicméně nakupování obsahu asi není pro streamovací platformy udržitelné.

S tou alternativou kin souhlasím, ale pokud se situace v domácnostech zhorší fakt nějak razantně, tak škrty budou procházet od nejméně potřebných věcí - což by třeba u mě bylo zrušení nějakých předplatných, což by mi hodilo nějakou tu kačku do peněženky. Ale teď to beru fakt ze svého pohledu na věc.

vidím to stejně, čistě pragmaticky to dává smysl

Osobně se prozatím netflixu vyhýbám obloukem, pandemický potenciál už nejspíš nezískají. A aby byl výhodnou investicí, tak by musel ještě lehce spadnout.

Osobně se držím Disney, která je na hodnotách okolo 90$ žhavým zbožím. A především proto, že nespoléhá jen na streamovací platformu z pohledu příjmů.

Ale P/E 80 není teda žádné terno.

Nevím jestli jsou reklamy správná cesta. Sice nevím jak by to fungovalo, ale levnější předplatné mi bude k ničemu, když mi tam budou vyskakovat reklamy. Pak by zase museli vytvořit nějaké premium služby, aby se dalo reklamám zabránit.

Myslím si, že by byla levná kategorie s pravidelnou reklamou a nějaká dražší premium verze bez reklam. Otázkou bude jestli to bude doceněno a jak s tím naloží konkurence.

O tom to ale je. 😄

Ceny rostou, všechno roste - Nevidím sebemenší důvod proč a především jak by někoho přesvědčili obnovovat předplatné každý měsíc, když to stačí zaplatit na jeden měsíc, kdy se podívá člověk na vše, co ho zajímá a nakonec to předplatné může ještě půjčovat ostatním.

To už je pak věc názoru, ale vidím to podobně. Celkem se spíš divím, že nikdy nevzniklo něco jako lock na jedno zařízení, aby nemohl jeden účet oblétnout dalších x domácností takřka zadarmo.

Třeba si na to teď došlápnou. Ale chystané akce Netflixu proti "rodinným účtům" jsem zatím nezaznamenal, možná se obávají že pak by teprve nastal odliv. Mít to takhle cca za 80kc na měsíc je opravdu terno