S&P 500 ^GSPC
5,061.82
-1.20%
Tesla TSLA
$161.48
-5.59%
Nvidia NVDA
$860.01
-2.48%
Meta META
$500.23
-2.28%
Apple AAPL
$172.69
-2.19%
Microsoft MSFT
$413.64
-1.96%
Alphabet GOOG
$156.33
-1.80%
Amazon AMZN
$183.62
-1.35%

Bank of America посочва 2 основни причини за понижаване на целевата цена на Netflix

Bank of America смята, че акциите на компаниите за поточни канали ще бъдат силно засегнати от евентуалното настъпване на рецесия. Той ни дава 2 основни причини, поради които значително е понижил целевата си цена за акциите на Netflix $NFLX-2.5%. Банката предупреждава инвеститорите за по-голям отлив на абонати и трудни макроикономически перспективи. Да не говорим, че днес получихме още една неприятна новина под формата на съкращения на служители.

Червеното може да бъде официалният цвят за акциите на $NFLX-2.5%, тъй като това е цветът, който ни маркира с повече от 70% надолу от ATH.

Netflix $NFLX-2.5% е американски доставчик на филми и телевизионни предавания, които се гледат онлайн на изплащане - накратко, платформа за стрийминг. $NFLX-2.5% все още е съществена и търсена услуга, но ако се задава рецесия, това може да означава лоши времена за стрийминг акциите, според Bank of America.

В четвъртък фирмата намали целевата си цена за акциите на Netflix от 240 на 196 долара. Новата ценова цел е с близо 10% по-висока от цената, на която акциите затвориха в сряда (в момента цената на акциите е 181,71 USD).

Netflix отдавна се сблъсква с проблема на абонатите, които отпадат, не подновяват редовно абонаментите си и освен това заемат средства един от друг, което отново намалява процента на активните абонати.

Както се вижда от горната графика - загубата на абонати се случва за първи път от 10 години насам.

Сценарият на рецесия може да доведе до по-голям отлив на абонати или до ограничаване на ценовата мощ, казва анализатор от Bank of America.

"Стриймингът може да бъде силно засегнат в условията на рецесия, когато платформите ще се сблъскат с повтарящи се откази от абонамент и повторни абонаменти, които съвпадат с планираното пускане на оригинално съдържание, особено сред потребителите с по-ниски доходи", казва той.

"Ако рецесията се задържи", добавя той, "няма да е изненадващо да видим постепенно намаляване на броя на клиентите." С други думи, става дума за развитие, подобно на люлка, при което хората редовно купуват, но и прекратяват абонаментите си.

Увеличаването на броя на рекламите може да е един от начините за решаване на проблема. Това ще им позволи да намалят цената на абонаментите, така че на клиентите да останат повече пари за подновяване на други абонаментни услуги. Това обаче ще бъде от полза повече за конкурентите на Netflix, отколкото за самата Netflix.

Едно е ясно - Netflix трябва да започне да решава проблемите и да коригира стратегията си, в противен случай шансовете ни да си върнем лидерската позиция в света на стрийминга, където компании като Disney, Warner Bros. и други бавно наваксват, намаляват. Да не говорим за критиките към Netflix, че създава собствено съдържание, което, макар и оригинално, е скъпо и отнема много време.

Bank of America:

"Смятаме, че Netflix ще остане доминиращ доставчик, докато библиотеката му със съдържание остава обширна и има няколко големи продукта с оригинално съдържание, които поддържат абонамента на потребителите. Въпреки това, тъй като все повече конкуренти се появяват онлайн и създават свои библиотеки със съдържание, колективната сила и фрагментацията на индустрията под ръководството на Netflix ще бъде все по-силен фактор.

Още една лоша новина ни сполетя вчера

  • Netflix съкрати 300 служители като част от усилията за намаляване на разходите.

Netflix $NFLX-2.5% съобщи, че е съкратила 300 служители, около 4% от работната си сила, във втори кръг от съкращения, целящи намаляване на разходите, след като гигантът за стрийминг загуби абонати за първи път от повече от десетилетие.

Този ход засегна най-силно работната сила в САЩ, след като миналия месец компанията съкрати 150 работни места. Това поставя компанията на страната на Tesla и много други компании, които освобождават служители в моменти, когато пазарните условия не са съвсем оптимални.

  • Това е и още един (макар и незначителен) удар не само за компанията, тъй като данните за безработицата в САЩ се увеличават до 2022 г. Не мисля, че това е първата или последната компания, на която се налага да прибягва до този ход.

"Въпреки че продължаваме да инвестираме значително в бизнеса, направихме тези корекции, за да гарантираме, че разходите ни ще нарастват в съответствие с по-бавния ръст на приходите", се казва в изявление на Netflix от четвъртък.

През последните месеци доминиращата в света услуга за стрийминг е подложена на натиск, тъй като инфлацията, войната в Украйна и ожесточената конкуренция оказват влияние върху ръста на абонатите. След спада в броя на абонатите през първото тримесечие Netflix прогнозира още по-големи загуби за текущия период.

За да спре тази низходяща тенденция, компанията планира да въведе по-евтино ниво на абонамент, поддържано от реклами, за което води преговори с няколко компании.

Да бъдем повече от скептични : $NFLX-2.5% търси да установи партньорства

Главният изпълнителен директор Тед Сарандос заяви в четвъртък, че Netflix води преговори с няколко компании за партньорства с поддръжка на реклами, тъй като титанът в стрийминга се опитва да се справи със забавянето на ръста на абонатите, като въведе по-евтин план с поддръжка на реклами.

По-рано тази седмица медиите съобщиха, че компанията води разговори с Alphabet Inc (Google) и NBCUniversal на Comcast Corp за потенциални маркетингови връзки.

Няма да добавяме реклами в Netflix, както го познавате днес. Добавяме рекламно ниво за хора, които казват: "Хей, искам по-ниска цена на абонамента и ще гледам реклами", каза Сарандос на изложението Cannes Lions.

Най-сериозният претендент на Netflix - Disney+ на Walt Disney - също заяви, че ще въведе ниво, поддържано от реклами, тъй като пандемичният бум на стрийминга отслабва, конкуренцията се затяга, а нарастващата инфлация свива потребителските разходи за развлечения.

  • Дали стрийминг акциите са добра "стока" за вас?
  • Инвестирате ли в Netflix или очаквате още един рязък спад?
  • Ориентирате ли се към конкуренцията, а не към самия Netflix?
  • С колко долара ще приключи Netflix през 2022 г.?

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

No comments yet