@nilslundkvist

Bank of America tror att streamingaktier kommer att drabbas hårt av en eventuell recession. De ger oss två huvudskäl till varför de har sänkt sin riktkurs för Netflix $NFLX-aktien avsevärt. Banken varnar investerare för högre abonnentantal och utmanande makroekonomiska utsikter. För att inte tala om att fler obehagliga nyheter kom till oss idag i form av uppsägningar av anställda.

Rött kan bli den officiella färgen för $NFLX-aktien, eftersom det är den färg som markerar att vi har sjunkit med mer än 70 % sedan ATH.

Netflix $NFLX är en amerikansk leverantör av filmer och tv-serier på nätet mot betalning per visning - kort sagt en streamingplattform. $NFLX är fortfarande en viktig och efterfrågad tjänst, men om en recession är på väg kan det innebära dåliga tider för streamingaktier, enligt Bank of America.

Företaget sänkte på torsdagen sin riktkurs för Netflix-aktier till 196 dollar från 240 dollar. Den nya riktkursen är nästan 10 % från den nivå som aktien stängde på onsdagen (aktien ligger för närvarande på 181,71 dollar).

Netflix har länge haft problem med abonnenter som hoppar av, inte förnyar sina abonnemang regelbundet och dessutom lånar av varandra, vilket återigen minskar andelen aktiva abonnenter.

Som framgår av diagrammet ovan har förlusten av abonnenter skett för första gången på tio år.

Ett scenario med lågkonjunktur kan leda till högre abonnentavgångar eller begränsa prissättningen, säger en analytiker från Bank of America.

"Streaming kan drabbas hårt i en lågkonjunktur, där plattformarna kommer att se återkommande uppsägningar av prenumerationer och omprenumerationer som sammanfaller med den planerade lanseringen av originalinnehåll, särskilt bland användare med lägre inkomster", säger han.

"Om lågkonjunkturen håller i sig", tillade han, "skulle det inte vara förvånande att se en ökad omsättning." Med andra ord, en utveckling som liknar en gungbräda där människor regelbundet köper men också säger upp sina abonnemang.

Att trappa upp annonserna kan vara ett sätt att lösa problemet. Detta skulle göra det möjligt för dem att sänka priset på abonnemang så att kunderna får mer pengar över för att förnya andra abonnemangstjänster. Detta skulle dock gynna Netflix konkurrenter mer än Netflix självt.

En sak är klar - Netflix måste börja åtgärda sina problem och sin strategi, annars minskar våra chanser att återta toppositionen i streamingvärlden, där företag som Disney, Warner Bros. och andra långsamt kommer ikapp. För att inte tala om Netflix kritik mot att skapa eget innehåll, vilket visserligen är originellt, men kostsamt och tidskrävande.

Bank of America:

"Vi tror att Netflix kommer att förbli den dominerande leverantören så länge som dess innehållsbibliotek är omfattande och Netflix har flera stora originalinnehållsprodukter som gör att användarna fortsätter att prenumerera. Men i takt med att fler konkurrenter kommer ut på marknaden och bygger upp sina innehållsbibliotek kommer den kollektiva styrkan och fragmenteringen av branschen under Netflix att bli en växande drivkraft.

Fler dåliga nyheter kom till oss igår

  • Netflix har sagt upp 300 anställda som en del av kostnadsbesparingarna.

Netflix $NFLX sade att de avskedade 300 anställda, cirka 4 % av sin personalstyrka, i en andra omgång av nedskärningar som syftar till att minska kostnaderna efter att streamingjätten förlorat prenumeranter för första gången på mer än ett decennium.

Detta drabbar den amerikanska arbetskraften hårdast och kom efter att företaget hade skurit ner 150 jobb förra månaden. Detta placerar företaget på samma sida som Tesla och många andra företag som avskedar anställda när marknadsförhållandena inte är optimala.

  • Det är också ytterligare ett (visserligen mindre) slag mot mer än bara företaget, eftersom arbetslöshetssiffrorna i USA ökar fram till 2022. Jag tror inte att detta är det första eller sista företaget som har varit tvunget att ta till detta.

"Samtidigt som vi fortsätter att investera kraftigt i verksamheten har vi gjort dessa justeringar för att säkerställa att våra kostnader växer i linje med vår långsammare intäktstillväxt", säger Netflix i ett uttalande på torsdagen.

Världens dominerande streamingtjänst har hamnat under press de senaste månaderna då inflationen, kriget i Ukraina och den hårda konkurrensen har påverkat abonnenttillväxten. Efter en minskning av antalet abonnenter under det första kvartalet förutspådde Netflix ännu större förluster för den aktuella perioden.

För att hejda denna nedåtgående trend planerar företaget att införa en billigare annonsfinansierad prenumerationsnivå, vilket man för samtal med flera företag om.

Att vara mer än bara skeptisk: $NFLX vill skapa partnerskap.

Netflix för samtal med flera företag om partnerskap med annonsstöd, sade vd Ted Sarandos på torsdagen, eftersom streamingjätten försöker ta itu med den långsamma abonnenttillväxten genom att införa ett billigare annonsstödsprogram.

Enligt rapporter i media tidigare i veckan diskuterar företaget med Alphabet Inc (Google) och Comcast Corp NBCUniversal om potentiella marknadsföringsavtal.

Vi lägger inte till annonser i Netflix som du känner till det idag. Vi lägger till en reklamnivå för personer som säger 'jag vill ha ett lägre abonnemangspris och tittar på annonser'", sade Sarandos på Cannes Lions.

Netflix mest formidabla utmanare - Walt Disneys Disney+ - har också sagt att de kommer att införa en annonsfinansierad nivå när den pandemiska boomen för streaming bleknar, konkurrensen skärps och den stigande inflationen pressar konsumenternas utgifter för underhållning.

  • Är streamingaktier en bra "råvara" för dig?
  • Investerar du i Netflix eller förväntar du dig en ny kraftig nedgång?
  • Lägger du dig mer åt konkurrenterna än åt Netflix självt?
  • Hur många dollar kommer Netflix att ha i slutet av 2022?

Vill du läsa hela artikeln gratis? Fortsätt 👇

Har du ett konto? Logga sedan in . Eller skapa en ny .
Discussion
No comments yet

👋 Co je Bulios?

Bulios je největší sociální síť pro investory v Evropě. Najdete zde unikátní investiční analýzy, tipy na investice nebo návody jak si vytvořit pasivní příjem z akciových a kryptoměnových investic. Komunita investorů na Bulios aktivně sdílí své know-how a díky tomu může každý člen této komunity úspěšně investovat. Na Bulios najdete kompletní data k akciím a kryptoměnám z celého světa, například Tesla $TSLA, Apple $AAPL, Microsoft $MSFT, Amazon $AMZN, Bitcoin $BTCUSD, Ethereum $ETHUSD či Cardano $ADAUSD. Také zde najdete data k hlavním burzovním indexům NASDAQ, S&P500 či DOW. Můžete si zde vytvořit vlastní watchlist nebo virtuální portfolio a sledovat vývoj cen oblíbených akcií a kryptoměn. Akcie, kryptoměny, investice, burza, to je Bulios. Články, videa ani jakékoliv další příspěvky na serveru Bulios.com nejsou investičním doporučením. Mají pouze informativní či zábavný charakter. Proto se pravidelně vzdělávejte a provádějte své vlastní investiční analýzy. Sledujte Bulios na sítích 👇