S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Banka Bank of America navaja dva glavna razloga za znižanje ciljne cene Netflixa

Banka Bank of America meni, da bodo delnice pretočnih podjetij močno prizadete zaradi morebitnega prihoda recesije. Navaja dva glavna razloga, zakaj je znatno znižala ciljno ceno za delnico Netflix $NFLX-9.1%. Banka opozarja vlagatelje na večji odliv naročnikov in zahtevne makroekonomske obete. Da ne omenjam, da smo danes prejeli še eno neprijetno novico v obliki odpuščanja zaposlenih.

Rdeča bi lahko bila uradna barva za zaloge $NFLX-9.1%, saj je tista, ki nas označuje za več kot 70 % navzdol od ATH.

Netflix $NFLX-9.1% je ameriški ponudnik plačljivih filmov in televizijskih oddaj na spletu - skratka platforma za pretakanje. $NFLX-9.1% je še vedno bistvena in iskana storitev, vendar bi lahko po mnenju banke Bank of America recesija pomenila slabe čase za pretočne delnice.

Podjetje je v četrtek znižalo ciljno ceno delnic Netflixa s 240 na 196 dolarjev. Nova ciljna cena je skoraj 10 % višja od cene, ki jo je delnica dosegla v sredo (trenutno znaša 181,71 USD).

Netflix se že dolgo spopada s težavami, ki jih povzročajo naročniki, ki opuščajo naročnino, je ne obnavljajo redno in si poleg tega izposojajo drug od drugega, kar spet zmanjšuje odstotek aktivnih naročnikov.

Kot je razvidno iz zgornjega grafa, je do izgube naročnikov prišlo prvič v zadnjih 10 letih.

Scenarij recesije bi lahko povzročil večji odliv naročnikov ali omejil cenovno moč, je dejal analitik banke Bank of America.

"V recesiji bi lahko pretakanje močno prizadelo platforme, saj bi prišlo do ponavljajočih se odpovedi naročnin in ponovnih naročnin, ki bi sovpadale z načrtovano izdajo izvirne vsebine, zlasti med uporabniki z nižjimi dohodki," je dejal.

"Če se bo recesija uveljavila," je dodal, "ne bi bilo presenetljivo, če bi prišlo do postopnega odhajanja." Z drugimi besedami, gre za razvoj, podoben razvoju na gugalnici, pri katerem bodo ljudje redno kupovali, a tudi odpovedovali naročnine.

Eden od načinov za rešitev težave bi lahko bilo povečanje števila oglasov. Tako bi lahko znižali ceno naročnin, tako da bi strankam ostalo več denarja za podaljšanje drugih naročniških storitev. Vendar bi to bolj koristilo Netflixovim konkurentom kot njemu samemu.

Nekaj je jasno - Netflix mora začeti reševati svoje težave in strategijo, sicer se zmanjšujejo možnosti, da bi ponovno prevzel vodilni položaj v svetu pretakanja, kjer ga počasi dohitevajo podjetja, kot so Disney, Warner Bros. in druga. Ne omenjamo Netflixovih kritik, da ustvarja lastne vsebine, ki so sicer izvirne, vendar drage in dolgotrajne.

Banka Bank of America:

"Menimo, da bo Netflix ostal prevladujoči ponudnik, dokler bo njegova knjižnica vsebin obsežna in dokler bo imel več obsežnih izvirnih vsebin, ki bodo uporabnike ohranjale naročene. Ker pa se na spletu pojavlja vse več konkurentov, ki gradijo svoje knjižnice vsebin, bosta skupna moč in razdrobljenost industrije pod okriljem Netflixa vse večji dejavnik.

Včeraj smo prejeli še eno slabo novico

  • Netflix je v okviru zmanjševanja stroškov odpustil 300 zaposlenih.

Netflix $NFLX-9.1% je sporočil, da je odpustil 300 zaposlenih, kar je približno 4 % delovne sile, v drugem krogu zmanjševanja števila delovnih mest, katerega cilj je zmanjšati stroške, potem ko je velikan za pretakanje prvič v več kot desetletju izgubil naročnike.

Ta poteza je najbolj prizadela zaposlene v ZDA in je bila sprejeta po tem, ko je podjetje prejšnji mesec ukinilo 150 delovnih mest. S tem se podjetje pridružuje Tesli in številnim drugim podjetjem, ki odpuščajo zaposlene v času, ko razmere na trgu niso optimalne.

  • Poleg tega je to še en (resda manjši) udarec ne le za podjetje, saj se podatki o brezposelnosti v ZDA povečujejo do leta 2022. Mislim, da to ni prvo ali zadnje podjetje, ki se je zateklo k tej potezi.

"Čeprav še naprej veliko vlagamo v poslovanje, smo se odločili za te prilagoditve, da bi zagotovili, da bodo naši stroški rasli v skladu s počasnejšo rastjo prihodkov," je v četrtek v izjavi sporočil Netflix.

V zadnjih mesecih je bila svetovno vodilna storitev pretakanja pod pritiskom, saj so inflacija, vojna v Ukrajini in močna konkurenca vplivali na rast števila naročnikov. Po upadu števila naročnikov v prvem četrtletju je Netflix za tekoče obdobje napovedal še večje izgube.

Da bi zaustavil ta trend upadanja, namerava uvesti cenejšo naročniško stopnjo, podprto z oglasi, o čemer se pogaja z več podjetji.

Biti več kot le skeptičen : $NFLX-9.1% želi vzpostaviti partnerstva

Izvršni direktor Netflixa Ted Sarandos je v četrtek povedal, da se z več podjetji pogovarja o partnerstvih z oglaševanjem, saj se želi velikan na področju pretakanja podatkov z uvedbo cenejšega načrta z oglaševanjem odzvati na upočasnjeno rast naročnikov.

Mediji so v začetku tega tedna poročali, da se pogovarja z družbama Alphabet Inc (Google) in NBCUniversal družbe Comcast Corp. o morebitnih tržnih povezavah.

V Netflix, kot ga poznate danes, ne dodajamo oglasov. Dodajamo oglaševalsko stopnjo za ljudi, ki rečejo 'hej, želim nižjo ceno naročnine in bom gledal oglase'," je dejal Sarandos v Cannes Lions.

Tudi Netflixov najresnejši izzivalec - Disney+ Walta Disneyja - je dejal, da bo uvedel oglaševalsko podprto stopnjo, saj pandemični razcvet pretočnega predvajanja upada, konkurenca se zaostruje, naraščajoča inflacija pa zmanjšuje potrošniško porabo za zabavo.

  • Ali so pretočne delnice za vas dobro blago?
  • Ali vlagate v Netflix ali pričakujete še en strm padec?
  • Se bolj nagibate h konkurenci kot k Netflixu samemu?
  • Koliko dolarjev bo znašal Netflix do leta 2022?

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

No comments yet