S&P 500 ^GSPC 5,063.93 +1.06%
Nvidia NVDA $823.62 +3.58%
Tesla TSLA $145.61 +2.51%
Meta META $492.52 +2.24%
Microsoft MSFT $406.55 +1.39%
Alphabet GOOG $159.92 +1.25%
Amazon AMZN $178.26 +0.58%
Apple AAPL $166.62 +0.47%

Myslíte si, že je Tesla drahá? Tato skutečnost změní váš názor

Mnoho investorů tvrdí, že Tesla $TSLA+2.5% je nadhodnocená a nestojí za to do ní investovat. Podle poměru PEG je ve skutečnosti levnější než průměrná akcie Dow Jones. Odvětví elektromobilů je na vzestupu, ale Tesla je stále jasným lídrem.

Podle této proměnné není Tesla nadhodnocená a vyplatí se do ní investovat.

Tesla je pravděpodobně největším burzovním úspěchem posledních let. I po letošním poklesu vzrostly akcie za poslední tři roky o 1 500 % a odměnily tak investory, kteří vydrželi v nestabilních obdobích, 16násobným ziskem. 

Pozice společnosti Tesla jako jedné z největších akcií na bitevním poli také není žádným tajemstvím. Generální ředitel Elon Musk je známý svými kontroverzními výroky, ale také jako vizionářský vůdce, a kritici dlouho jásali nad zánikem společnosti. Na jednom či druhém místě tvrdili, že Tesla je nucena zbankrotovat, že její výsledky jsou podporovány pouze vládními půjčkami nebo že přijde konkurence a zničí její prémiové ocenění.

Podle posledních cen má Tesla tržní hodnotu více než 750 miliard dolarů, zatímco větší automobilky jako Ford a General Motors mají hodnotu jen 48, respektive 51 miliard dolarů.

Srovnání těchto akcií je však obtížné, protože Tesla je rychle rostoucí výrobce elektromobilů s vysokými ziskovými maržemi, zatímco Ford a GM jsou pomalu rostoucí společnosti s nízkými maržemi. I když Ford i GM přejdou na výrobu elektromobilů, jejich prodeje elektromobilů budou pravděpodobně snižovat prodeje jejich tradičních spalovacích vozidel. Je to klasické dilema inovátora. Na druhou stranu má Tesla jasnou výhodu v podobě desetiletého náskoku v technologii elektromobilů a také výhod, jako je síť kompresorů, oblíbená značka, a nečelí takovým konfliktům jako starší automobilky, včetně dealerských sítí, které jsou odolné vůči elektromobilům, protože vyžadují méně údržby. Nabízí také bezplatné aktualizace firmwaru, kterým se většina jeho starších konkurentů nevyrovná.

Poměr PEG
Neexistuje žádný dokonalý způsob oceňování akcií. Mnoho investorů rádo používá poměr ceny k zisku, který poskytuje dobrý přehled o tom, jak se cena společnosti srovnává s jejími aktuálními zisky.

Chybou poměru P/E je však to, že ignoruje budoucí růst společnosti, který je často nejdůležitějším faktorem při určování její hodnoty. Například Tesla má v současné době poměr P/E přibližně 96, ale očekává se, že v letošním roce vzrostou její tržby o 59 % a zisk na akcii vzroste o 79 % na 12,11 USD, což jí dává rozumnější forwardový P/E téměř 60.

Nejlepším způsobem měření poměru ceny k zisku a růstu je poměr PEG, oblíbená metrika známého manažera hedgeových fondů Petera Lynche. Ukazatel PEG dělí poměr ceny k zisku očekávanou mírou růstu zisku, která je obvykle složeným průměrem za příštích pět let. Vzhledem k tomu, že společnosti s vysokým P/E mají obvykle vysokou míru růstu, je PEG dobrým způsobem, jak porovnat ocenění akcií s vysokým a nízkým růstem.

Při posledních cenách se Tesla obchoduje s mírným PEG 1,66. Díky tomuto poměru jsou akcie ve skutečnosti levnější než průměrné akcie Dow Jones Industrial Average, jejichž PEG je 2,41. A to nepočítáme čtyři akcie v indexu, které mají záporný PEG kvůli očekávanému poklesu zisku. 

Nejenže se průměrné akcie Dow obchodují s výrazně vyšším poměrem PEG než Tesla, ale 19 z 26 výše uvedených společností je také dražších než Tesla na základě poměru PEG. Jinými slovy, když zohledníte růst, je Tesla levnější než typické akcie blue-chip.

Poměr PEG samozřejmě není dokonalý a odhadovat tempo růstu společnosti Tesla, zejména za pět let, může být bláhové. Bylo by však chybou snižovat tempo růstu společnosti, zejména proto, že Tesla v posledních letech spolehlivě překonává odhady analytiků a v 10 z posledních 11 čtvrtletí je překonala.

Tesla je jasným lídrem v oblasti elektromobilů a využívá obrovský trh, který se bude formovat v příštích 10 až 20 letech. Za tu dobu se může mnohé změnit a konkurence pravděpodobně poroste, ale vzhledem k počátečnímu vedoucímu postavení společnosti Tesla a síle její značky je v tomto odvětví jasným favoritem. 

Rozhodnutí a ocenění této společnosti je samozřejmě na každém investorovi, toto není investiční rada, ale pokud říkáte, že Tesla je nadhodnocená, pak to čísla prostě nepotvrzují.

Je podľa Vás TESLA nadhodnotená?

Vote to see the results! 53 answers already!

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Partner

Ano myslím si, že je Tesla drahá. Ale pokud si udrží růst může se za 5.let obchodovat s PE kolem 20. Samozřejmě je to kdyby. Já nakoupil když cena klesla pod 700 $ a uvidíme kam to půjde dál.

Veď ale o to ide, treba si uvedomiť, že Tesla sa obchoduje 5 rokov dopredu (PE 20 je stále vysoké na automobilovú spoločnosť!). A to musia byť výsledky spoločnosti také pozitívne, ako sa predpovedajú, čo sa vôbec nemusí stať.

Asi takto: Tesla určitě vyletěla na nesmysl hodnoty - souhlasím. Byl bych ochotný aktuální cenu zaplatit? Ano byl - důvodem je budoucí potenciál a vize, kterou společnost přináší. Pokud by však z projektů, které Elon plánuje sešlo, tak by člověk mohl na této investici klidně i ztratit. EV průmysl si sice teď získává oblibu, ale všechno jednou končí a čísla nemohou jen a jen růst. Říka se přece: risk je zisk. V tomto případě je to sázka na budoucí produkty, které ještě ani nemáme.

Zaujímavý pohľad

100% souhlasím

Tohle jen jeden kousek skládačky, navíc může zkreslovat. 😕

Pro mě $TSLA+2.5% prostě overprized.

Myslel som si že to rozdelí na 2 strany ja skôr pozeram na fundament

Cena je jedno ale ta vizia a business model Tesly a ich dominancia v EV je dost silna

tak akože vstupuje už aj Mercedes atď ale jasne maju naskok

Cena jedno není, to neříkej

Jednoznačně

aký je váš názor na cenu Tesly? @pb2205 @spritely22 @halasz13

jedna štatistika ukazuje tak a jedna tak :)

tak ale tato hovori jasne v porovnani s Dow Jones je podhodnotena :)

Matoucí že? 😂

Celkom áno 😀😅

tento prispevok asi rozdeli členov Buliosu na 2 tabory :D

To je možné. Ty se řadiš kam?🤔

Tiež mi príde ešte drahá ale ja skôr na ten fundament pozeram a ich dominanciu

Za mě je tsla dráha, ale už to není takové

Súhlas