S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

3 large-cap akcie, které dohromady tvoří 30 % mého portfolia

Pro většinu úspěšných investorů hraje nakonec ve výkonnosti jejich portfolií významnou roli pouhá hrstka akcií. I když jsem v poslední době mé portfolio značně rozšířil a diversifikoval (nejen o akcie), přesto se v něm nacházejí 3 large cap akcie u kterých jsem do budoucna natolik přesvědčen o jejich potenciálu, že dokonce dohromady zaujímají 30 % celého mého portfolia. Vím, že se zde často objevují zejména od uživatelů jako jsou například: @almighty, @kaizy, @kevinporters, @petrkomarek, @dezerth @stark a dalších názory na to, jak moc je diversifikace důležitá, dovolím si nesouhlasit...Většina mých zisků přišla z mých největších pozic...jako jsou právě následující 3.   

 

 

Airbnb $ABNB-0.9% 

Pokud jde o růstové akcie schopné přinést trpělivým investorům fantastické výnosy, myslím, že Airbnb v současnosti nabízí jednu z nejlepších dynamik poměru rizika a výnosu na trhu. 

 

Tento specialista na pronájem rekreačních objektů obratně proplul tím, co snad skončí nejhoršími provozními podmínkami pandemické éry, a zdá se, že je na dobré cestě vrátit se k dosahování vynikajících výsledků.

 

Airbnb $ABNB-0.9% již nyní nabízí špičkovou rozmanitost, pokud jde o lokality a cenové možnosti krátkodobých pobytů, a rostoucí počet hostitelů využívajících platformu by měl vést k ještě větší šíři možností. Existuje velká šance, že tento trend pomůže zvýšit angažovanost hostů na platformě, což by zase mělo z Airbnb udělat ještě atraktivnější volbu pro hostitele. 

 

Pokud to není dostatečně pevný základ pro hvězdnou tezi dlouhodobého růstu, společnost si také buduje pozici v oblasti rezervací akcí. Pokud si můžete rezervovat ubytování a zároveň získat vstupenku na zájezd nebo koncert za zvýhodněnou cenu, proč ne?

 

Napříč ekonomikou se podniky také výrazně posunuly směrem k práci na dálku a smluvnímu zaměstnávání a tyto změny usnadňují pracovníkům cestovat a využívat nově nabytou flexibilitu v oblasti bydlení. V tomto smyslu pandemie možná výrazně urychlila trend, který by mohl být pro Airbnb dlouhodobě přínosný.

 

Airbnb $ABNB-0.9% má skvělý byznys, skvělou značku a velký a rostoucí trh, na který může expandovat. I když její současná tržní kapitalizace ve výši zhruba 107 miliard dolarů je poměrně dost, myslím, že bude vypadat jako nic ve srovnání s oceněním společnosti za deset let.


Microsoft $MSFT-0.2% 

Budoucnost portfolia nespočívá jen v identifikaci produktů a odvětví, po kterých bude vždy poptávka. Jde také o identifikaci společností, které jsou od základu postaveny tak, aby se přizpůsobily změnám v daném odvětví. Microsoft $MSFT-0.2% splňuje obě tato kritéria velmi, velmi dobře.

 

Přemýšlejte o tom. Před třiceti lety internet, tak jako je dnes, ještě ani pořádně neexistoval. Společnost Microsoft $MSFT-0.2% se původně proslavila vývojem softwaru, který stál v centru revoluce individuální výpočetní techniky, konkrétně operačního systému Windows a řady široce používaných programů, které na něm běžely. 

 

S vývojem technologií se však vyvíjel i Microsoft $MSFT-0.2%. Do jeho repertoáru nyní patří cloud computing, správa online reklamy, obchodní spolupráce a dokonce i videohry. Segment operačních systémů se stal téměř vedlejší záležitostí.

 

Ale možná by to tak mělo být. Ve fiskálním roce 2021, který skončil v červnu, vzrostly horní odhady o 18 % navzdory nesčetným překážkám, které se během této doby objevily, zatímco čistý zisk vzrostl o 38 %. Byl to třetí rok v řadě, kdy oba ukazatele rostly o dvouciferná procenta. 

 

Firemní recept Microsoftu $MSFT-0.2% na změnu zaměření a vymýšlení způsobů, jak řešit nové příležitosti, zjevně funguje. Nevím, jak bude vypadat Microsoft $MSFT-0.2% za 20 let. Je však velká šance, že bude vypadat jinak, a to tím správným a relevantním způsobem.
 

Amazon $AMZN+0.3% 

Akcie mého oblíbeného Amazonu 😥 se v pátek propadly poté, co firma oznámila výsledky za třetí čtvrtletí, které nedosáhly konsensuálních odhadů analytiků. Tržby dosáhly 110,81 miliardy dolarů oproti očekávaným 111,6 miliardy dolarů. Zisk na akcii činil 6,12 dolarů, což je výrazně pod očekávanými 8,96 dolarů. To bylo také podstatně méně než zisk na akcii ve 3. čtvrtletí 2020, který činil 12,37 dolarů.

 

Jednou z věcí, které se pozorovatelé v oboru před zveřejněním zprávy obávali, bylo, že vyšší náklady ovlivní provozní zisk společnosti Amazon. To se také stalo. Provozní zisk dosáhl pouze 4,9 miliardy dolarů, což je méně než 6,2 miliardy dolarů v předchozím období.

 

Obavy společnosti Amazon z logistiky a pracovních sil nejsou překvapením vzhledem k tomu, co říkají ostatní společnosti. Obří doručovatel balíků FedEx $FDX+0.6% varoval investory, že i jemu vznikají vyšší náklady a ani neví, zda bude schopen najmout dostatek pracovníků, aby zvládl sváteční sezónu.

 

Navzdory řadě krátkodobých překážek, které na Amazon $AMZN+0.3% doléhají, je důležité si uvědomit jednu věc: mluvíme o Amazonu 😎 - jednom z nejvlivnějších hráčů v oblasti e-commerce, cloud computingu, digitálního streamingu a dalších.

 

Ukázal, že když chce, dokáže relativně bez problémů snížit výdaje, aby zvýšil volný peněžní tok a zvýšil zisk. Jednoduše řečeno, Amazon je typem společnosti, jejíž čtvrtletní výsledky, ať už lepší či horší, blednou ve srovnání s její dlouhodobou investiční tezí.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

moc nerozumím, proč tam máte $ABNB-0.9%, vždyť je strašně přeceněné...

30 % ve třech je dost, ale zase jsou zrovna z vašeho seznamu minimálně $AMZN+0.3% a $MSFT-0.2% dlouhodobě tak stabilní, že se prakticky nemůžete splést 😅

👌👌