S&P 500 ^GSPC
5,011.12
-0.22%
Tesla TSLA
$149.83
-3.62%
Microsoft MSFT
$404.33
-1.82%
Meta META
$501.80
+1.54%
Amazon AMZN
$179.17
-1.16%
Nvidia NVDA
$846.71
+0.76%
Apple AAPL
$167.04
-0.57%
Alphabet GOOG
$157.46
+0.37%

S těmito 2 akciemi nemůžete z dlouhodobého hlediska šlápnout vedle

Jsem dlouhodobý investor. To znamená, že se v 90% svých investic nesnažím hledat žádné zázračné tituly, které by mi přinesly zhodnocení v řádech tisíců procent během krátkého časového okna. Snažím se hledat stabilní, dlouhodobé a future-proof tituly. Zároveň ale nechci zaostávat za inflací. Je tedy důležité najít rozumný mix mezi růstem a stabilitou. A tyto dvě to perfektně splňují.

Nvidia je stále špičkou v oboru výroby čipů

Jak jsem psal - pokud chcete dosáhnout něčeho víc, než jen ukládání úspor a překonání inflace, budete potřebovat určitý druh akcií. Nejenže tyto společnosti musí poskytovat službu nebo produkt, který nikdo jiný nedokáže, ale musí být také schopny udržet si tento konkurenční náskok po neomezenou dobu.

Musíte s nimi být také velmi, velmi trpěliví. Čas je vaším nejlepším spojencem, pokud jde o trh.

Nvidia

Kdo jiný, že? 😇 Možná ji znáte jako výrobce výkonných počítačových grafických karet, které milují hráči počítačových her. A to bude i nadále klíčovou součástí jejího podnikání. Kde však Nvidia $NVDA+0.8% v blízké i vzdálenější budoucnosti skutečně zaznamená nečekaně silný růst, je její podnikání v oblasti datových center, které slouží trhu s umělou inteligencí. Ukazuje se, že stejná základní technologie, která je potřebná k výrobě výkonných grafických procesorů, se ideálně hodí pro zpracování obrovského množství čísel potřebných pro aplikace umělé inteligence.

Poslední rok poznamenal Nvidii podobně jako zbytek trhu...

Společnost již také vykazuje významné známky tohoto růstového potenciálu. Tržby za datová centra s AI v minulém čtvrtletí ve výši 3,75 miliardy dolarů nejenže zastínily její tržby související s videohrami, ale jsou o 83 % lepší než nejvyšší tržby za datová centra ve stejném čtvrtletí o rok dříve.

A pokud si myslíte, že tento velký růst je čistě výsledkem postpandemického odrazu, zamyslete se znovu. Tržby společnosti z datových center za celý rok 2019 (fiskální rok 2020) před COVIDem dosáhly necelých 3 miliard dolarů; jen v letošním roce je společnost na cestě ke čtyřnásobnému nárůstu.

To je však stále jen začátek. Společnost Precedence Research odhaduje, že trh s umělou inteligencí poroste do roku 2030 ročním tempem 38 % a jeho hodnota dosáhne neuvěřitelných 1,6 bilionu dolarů. Vzhledem k tomu, že společnost Nvidia již nyní vede trh s hardwarem a softwarem pro umělou inteligenci a nyní nabízí první pracovní stanici pro umělou inteligenci na světě - nazvanou DGX - je připravena získat více než svůj podíl na tomto růstu. Mimochodem dost zajímavá hračka....

https://www.youtube.com/watch?v=MY7jZGZw9vA

Je pravda, že akcie tento potenciál v poslední době neodrážejí. Ale za 10 let nebude nedávné oslabení ani vybledlou vzpomínkou.

Adobe

Pravděpodobně ji poznáte jako jméno, které stojí za formátem "pdf". Někteří si také vzpomenou, že její software Photoshop byl průkopníkem v oblasti digitálních úprav obrázků. Obě obchodní linie společnost také stále aktivně řídí. Adobe $ADBE-0.3%  je však dnes mnohem víc než to. Jen je pro běžného investora/spotřebitele těžké to vidět.

Jednoduše řečeno, Adobe nyní pomáhá podnikům s webovými stránkami získat z těchto stránek více - i když tento popis to ještě nevystihuje. Cloudová platforma Creative Cloud společnosti Adobe umožňuje klientům upravovat digitální fotografie, vytvářet grafiku, navrhovat pro tisk a samozřejmě vytvářet a upravovat soubory pdf, které mohou upravovat i vlastní zákazníci daného uživatele-klienta. Její platforma Experience Cloud umožňuje uživatelům nejen navrhovat webové stránky, ale vytvářet celé webové ekosystémy, které zpracovávají elektronické obchodování, shromažďují údaje o zákaznících a spravují online marketingové kampaně. Experience Cloud dokonce dokáže přizpůsobit zobrazení webových stránek konkrétnímu jednotlivci.

Adobe zažívá také krutě červené období

Jedná se o působivé nástroje pro budování byznysu, což je důvod, proč se společnosti Adobe podařilo zvýšit svůj roční obrat z necelých 7 miliard dolarů v roce 2017 - kdy spustila službu Experience Cloud - na více než 16 miliard dolarů v současnosti.

Toto číslo však stále jen škrábe povrch. Mnoho organizací s webovými stránkami ještě nepřišlo na to, že pouhá správa webu nestačí. Webové stránky nejsou jen nástrojem, který má přilákat zákazníky, ale zákazníci očekávají, že jejich zkušenost s jejich produktem nabídne něco jako "wow" faktor.

Tyto podniky na to však přicházejí až nyní. Analytici kolektivně očekávají v letošním roce růst tržeb o 12 % a v příštím roce pak růst nejvyššího obratu o 14 %, což odpovídá tempu růstu, které trvá již téměř deset let.

Asi nejpřesvědčivějším býčím argumentem pro Adobe je však skutečnost, že cloudové služby Experience Cloud a Creative Cloud se spíše pronajímají, než přímo kupují. To se promítá do spolehlivých opakujících se příjmů. Společnost jen potřebuje, aby se k ní přidávali noví platící zákazníci. V tomto duchu společnost Adobe od roku 2014 (krátce po debutu Creative Cloud) ani jednou nevykázala meziroční pokles čtvrtletních příjmů. Růst zisku je téměř stejně konzistentní.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

No Adobe... přijde mi, že ta dominance jejich softwaru ve foto i video sféře je trošku pryč. Pořád mají takové ty dealy s firmami a školami, ale jde o to, jestli jim to vydrží

S tím souhlasím. Ve videu je absolutně drtí DaVinci a ve foto editu Capture One a Affinity. Jenze to jsou specialisti na svůj obor. Adobe má výhodu tý diverzity, síly a propojení skrz segmenty. Pro Daily a méně náročné uživatele pořád víc než potřebuji. Pochopitelně profesionálové na dané odvětví třeba sáhnou po konkurenci, ale budou pak složitě napojovat workflow

Koukám očividně kolega fotograf 😁

Jojo, tak o $NVDA+0.8% se rozhodně nebojím

Taky ne. Bohužel jsem byl dost greedy a nakupoval dost draze. Věřím ale, že Long term to ani tak nebyla chyba 😇😇

Jo, to bych byl určitě v klidu