S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Michael Burry opět varuje. Kde je podle legendárního "The Big Short" investora dno tohoto propadu?

Snad každý z nás viděl onen legendární film, který popisuje události hypotečního krachu kolem roku 2008. Jeho hlavním hrdinou je Michael Burry - investor, který tento obří krach předpověděl. Navzdory davům lidí, kteří tvrdili opak a mysleli si o něm, že je blázen. Ten samý muž aktuálně předpovídá, kde se podle něj zastaví tento pád a co nás v něm ještě čeká.

Michael Burry nemá pro investory dobré zprávy

Michael Burry je známý především tím, že v roce 2008 předpověděl zhroucení trhu s bydlením. V posledních letech se na Twitteru věnuje kritice ocenění akcií, krypto býků a celkově bezohledného chování investorů. Nebo spíše bezhlavého?

V červnu 2021 šéf společnosti Scion Asset Management, kterého v roce 2015 ztvárnil Christian Bale ve filmu The Big Short, označil akciový trh za "největší spekulativní bublinu všech dob ve všech ohledech" a varoval investory do kryptoměn, že se blíží "matka všech krachů".

Od té doby klesl index S&P 500 o více než 12 % a jen za posledních šest měsíců se index blue-chipů propadl o 21 %. Burry však ve čtvrtek varoval, že nás může čekat ještě větší bolest.

"Po očištění o inflaci, 2022 první pololetí S&P 500 o 25-26 % a Nasdaq o 34-35 %, Bitcoin o 64-65 %," napsal na Twitteru. "To byla několikanásobná komprese. Další na řadě je komprese zisků. Takže jsme možná v polovině cesty." Tenhle tweet je ale už bohužel smazaný...

Pokud má Burry pravdu a index S&P 500 má před sebou další 25% pokles i poté, co zaznamenal nejhorší výkonnost v prvním pololetí od roku 1970, mohl by letos klesnout až na 2 800 bodů.

To už je docela velký propad, ale stále to není tak špatné, jak Burry předpovídal v květnu, kdy na základě historické analýzy minulých medvědích trhů tvrdil, že by se index S&P 500 mohl propadnout až na 1 862 bodů.

Z Burryho si ale již mnozí kvůli jeho tvrzením opět dělají legraci. Elon Musk ho dokonce v listopadu 2021 označil za "rozbité hodiny".

Přesto Burry není sám, kdo předpovídá, že akcie čekají další poklesy. George Ball, předseda Sanders Morris Harris, houstonské investiční společnosti se 4,9 miliardami dolarů ve správě, pro Fortune uvedl, že vidí, že index S&P 500 letos klesne na 3 100, protože Federální rezervní systém v rámci boje proti inflaci nadále zvyšuje úrokové sazby.

"Nemyslíme si, že akciový trh ještě dosáhl svého dna, a vidíme před sebou další pokles," řekl Ball. "Agresivní, ale nezbytná opatření Federálního rezervního systému v boji proti inflaci pravděpodobně sníží zisky podniků a budou tlačit akcie dolů."

Zdá se, že většina odborníků na Wall Street s tímto hodnocením souhlasí.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

S&P pôjde dole ešte o 7% a potom otočka...

Odvážný tvrzení, ale asi by to byla poněkud pozitivnější varianta :D

Přiznám se..Big Short jsem ještě neviděl, musím to napravit 😅

cože? tos mě zklamal 😮

neboj se, doženu to 😉

HOW DARE YOU?! 😯😂

tak uvidíme :))

Asi why not. Většímu propadu bych se nebránil.

A možná se to taky propadne na nulu, že...

Burry byl pro mě zajímavá postava dokud se z něj fakt nestal rozbitej flašinet.

No je pravda, že když člověk co půl roku hlásá apokalypsu, tak mu to na tom trhu jednou za čas vyjít musí :D

Asi jako Cramer. Vysype tolik možností, že v nějakém % případů to vyjde i jemu 😂