S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Jestli má Elon Musk pravdu, nebude to dobré. Nejbohatší muž světa prý ví, jaká je šance recese

Dobá situace na trhu aktuálně rozhodně není. Tedy je - ideální šance na nákupy ve slevách. Jenže to není jen o investičních příležitostech. Ruku v ruce s tím jde taky celkové utlumení ekonomiky. Zdražování, nedostatek zboží a další jevy s tím spojené zasáhnout naše životy tak nějak celkově. Otázka, která nyní visí ve vzduchu je ale to, jestli přijde recese, která by tuto pohromu dokonala. Elon Musk tvrdí, že ví, jaká je její pravděpodobnost. Vyhlídky podle nejbohatšího muže světa nejsou vůbec dobré.

Názory Elona Muska nesmíme (většinou) brát na lehkou váhu

"Recese je nevyhnutelná": Elon Musk si nyní myslí, že šance na pokles ekonomiky je větší než 50 na 50.
Americká ekonomika se po pandemii COVID-19 silně zotavila. Podle generálního ředitele společnosti Tesla $TSLA-2.2% a miliardáře Elona Muska však mohou dobré časy brzy skončit.

"Myslím, že recese je v určitém okamžiku nevyhnutelná," řekl na Katarském ekonomickém fóru na začátku tohoto měsíce. "Pokud jde o to, zda v nejbližší době dojde k recesi, je to podle mě dost pravděpodobné. Není to jisté, ale zdá se to pravděpodobnější.

Musk není jediný, kdo má tento názor. Nový průzkum společnosti Conference Board ukazuje, že více než 60 % generálních ředitelů na celém světě očekává recesi v regionu svého působení do konce roku 2023.

Dobrá zpráva? Některá odvětví jsou vůči recesi odolnější než jiná.

Spotřební zboží
Základní spotřební zboží jsou základní produkty, jako jsou potraviny a nápoje, potřeby pro domácnost a hygienické potřeby.

Tyto věci potřebujeme bez ohledu na to, jak se daří ekonomice.

Pokud americkou ekonomiku zasáhne recese, mnoha společnostem se pravděpodobně zhorší hospodaření. Na stolech rodin však pravděpodobně stále uvidíme jídlo a produkty spadající kupříkladu pod giganty, jako je $PEP+0.8% nebo $PG-0.3% 

Komunální služby
Sektor veřejných služeb se skládá ze společností, které poskytují elektřinu, vodu, zemní plyn a další základní služby domácnostem a podnikům.

Tento sektor není nijak fascinující, ale je odolný vůči recesi: bez ohledu na to, co se stane s ekonomikou, lidé budou stále potřebovat v zimě vytápět své domovy a v noci rozsvěcet světla. Vysoké překážky vstupu na trh mezitím chrání zisky stávajících společností poskytujících veřejné služby. Budování infrastruktury potřebné k dodávkám plynu, vody nebo elektřiny je poměrně nákladné a toto odvětví je silně regulováno vládou. Logicky...

Díky opakující se povaze podnikání je toto odvětví také známé tím, že spolehlivě vyplácí dividendy.

Zdravotnictví
Zdravotnictví slouží jako klasický příklad defenzivního sektoru díky své malé korelaci s vzestupy a poklesy ekonomiky. Zároveň tento sektor nabízí velký potenciál dlouhodobého růstu díky příznivým demografickým podmínkám - zejména stárnutí populace - a velkému množství inovací.

Pro běžné investory může být obtížné vybrat konkrétní akcie zdravotnických firem. Fondy ETF zaměřené na zdravotní péči však mohou poskytnout diverzifikovaný a zároveň výnosný způsob, jak získat expozici v této oblasti.

Např, fond Vanguard Health Care ETF $VHT+0.0%  poskytuje investorům širokou expozici vůči sektoru zdravotní péče. Pokud chtějí investoři proniknout do konkrétních segmentů zdravotnictví, mohou se podívat na tituly jako iShares Biotechnology ETF $IBB-0.4%  a iShares U.S. Medical Devices ETF $IHI+0.1%.

Má Musk pravdu? Je podle vás vážně šance recese větší než 50%? 

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Ano podle mě je šance recese větší než 50 %, výrazně

Všechno tomu zatím napovídá

To si myslím, že je vidět i na většinovém názoru. Výrazně větší část lidí si myslí, že recese přijde, nebo že dokonce už dorazila

Je to tak