S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Tyto 4 dividendové akcie jsou podle Warrena Buffetta tou nejlepší volbou v boji proti vysoké inflaci

Inflace nadále rostou tempem, které jsme nezažili desítky let. V květnu vzrostly spotřebitelské ceny v USA o 8,6 % oproti předchozímu roku, což je největší nárůst od prosince 1981. Proto se pojďme podívat, co je podle investiční legendy Warrena Buffetta důležité a co vlastnit, když spotřebitelské ceny prudce stoupnou. 

Top akcie Warrena Buffetta 

V dopise akcionářům z roku 1981 Buffett zdůraznil dvě obchodní vlastnosti, které by investoři měli hledat, když se snaží bojovat s inflací: 1) schopnost snadno zvyšovat ceny a 2) schopnost podnikat více, aniž by museli přehnaně utrácet.

Chevron $CVX+0.9% 

Jedním z Buffettových velkých tahů v roce 2022 je investice do společnosti energetické společnosti Chevron. Podle prohlášení SEC vlastnil Berkshire k 31. březnu 25,9 miliardy dolarů energetického giganta, což je významný skok oproti jeho podílu 4,5 miliardy dolarů na konci roku 2021.

Akcie CVX za poslední rok vzrostly o více něž 40 %

Dnes Chevron představuje čtvrtý největší veřejný holding v Berkshire $BRK-A+0.6%, $BRK-B+0.8% a není těžké pochopit proč. I když je ropný byznys kapitálově náročný, právě v době vysoké inflace se musí daří nadmíru dobře. Ropa – celosvětově nejobchodovanější komodita – meziročně vzrostla o 39 %. A nabídkový šok způsobený ruskou invazí na Ukrajinu by mohl tento trend udržet.

Silné ceny ropy prospívají producentům ropy. Poslední čtvrtletní zisk Chevronu se meziročně více než zčtyřnásobil. Akcie v roce 2022 vzrostly o více než 20 %. Společnost také vrací hotovost investorům. Společnost Chevron vyplácí čtvrtletní dividendy ve výši 1,42 USD na akcii a má roční výnos 3,9 %.

Coca-Cola $KO+0.2% 

Coca-Cola je klasickým příkladem podnikání odolného vůči recesi. Ať už je ekonomika na vzestupu nebo se potýká s problémy, plechovka koly je dostupná pro většinu lidí. Zakořeněné postavení na trhu, masivní rozsah a portfolio ikonických značek – včetně jmen jako Sprite, Fresca, Dasani a Smartwater – jí dávají spoustu cenové síly.

Roenový graf akcií KO 

Přidejte solidní geografickou diverzifikaci – její produkty se prodávají ve více než 200 zemích a teritoriích po celém světě. Koneckonců, společnost vstoupila na burzu před více než 100 lety.

Buffett držel Coca-Colu ve svém portfoliu od konce 80. let. Dnes Berkshire vlastní 400 milionů akcií společnosti v hodnotě přibližně 25,1 miliardy dolarů. Můžete si zajistit dividendový výnos 2,8 % z akcií Coca-Coly za aktuální ceny.

Apple $AAPL-1.1%

Spotřebitelé rádi utrácejí za produkty Apple. Začátkem loňského roku management odhalil, že aktivní instalovaná hardwarová základna společnosti přesáhla 1,65 miliardy zařízení, včetně více než 1 miliardy iPhonů. 

Akcie AAPL v letos poklesly o téměř 24 %

Zatímco konkurenti nabízejí levnější zařízení, mnoho spotřebitelů nechce žít mimo ekosystém Apple. To znamená, že s rostoucí inflací může Apple přenést vyšší náklady na svou globální spotřebitelskou základnu, aniž by se příliš obával poklesu objemu prodeje.

Dnes je Apple největším veřejně obchodovaným holdingem Buffetta, který podle tržní hodnoty představuje téměř 40 % portfolia Berkshire. Jedním z důvodů této koncentrace je samozřejmě naprostý nárůst ceny akcií společnosti Apple. Za posledních pět let akcie vzrostly o více než 270 %. Apple aktuálně nabízí dividendový výnos 0,7 %.

American Express $AXP+0.0%

V loňském roce společnost American Express prokázala svou cenovou sílu, když zvýšila roční poplatek za svou Platinovou kartu z 550 USD na 695 USD. Společnost také přímo profituje z inflačního prostředí.

Roční cenový graf akcie AXP

American Express vydělává většinu svých peněz prostřednictvím slevových poplatků – obchodníkům je účtováno procento z každé transakce kartou Amex. Jak se cena zboží a služeb zvyšuje, společnost se dostává ke snížení větších účtů. Obchod vzkvétá. V prvním čtvrtletí tržby společnosti meziročně vyskočily o 29 % na 11,7 miliardy dolarů.

American Express je pátým největším holdingem v Berkshire Hathaway. Podíl Berkshire, který vlastní 151,6 milionu akcií AXP, má hodnotu téměř 21 miliard dolarů. Berkshire také vlastní akcie konkurentů American Express Visa a Mastercard, i když pozice jsou mnohem menší.

Akcie American Express aktuálně nabízejí dividendový výnos 1,5 %.

DISCLAIMER: Nejedná se o investiční doporučení a vždy si dělejte vlastní analýzu. Seznam akcií odolných proti inflaci sestavil analytik Jing Pan. 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Souhlasím, jsou to takové klasiky, které asi nezklamou - hlavně teda $KO+0.2% a $AAPL-1.1%

to "asi" se mi nelíbí :ddd

$KO+0.2% je pořád stejně drahá, čekám na výraznější pokles a furt nic 😃

jasně, $KO+0.2% bych teď nekupoval

o $CVX+0.9% přemýšlím, akcie v posledních týdnech korigovaly

je to rozhodně na zvážení

za mě se jedná o sázku na vysoké ceny ropy

žádné překvapení bych řekl :d

jasně, jsou to prostě top pozice BRK

ale každá společnost je dostatečně silná, aby si s inflací poradila