S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

5 klíčových věcí ze světa financí, kterých jste si tento týden možná nevšimli

🔹 Pozoruhodně volatilní první polovina roku je za námi a index S&P 500 zaznamenal nejhorší první pololetí za posledních 52 let. To vše bylo způsobeno různými problémy včetně inflace, války na Ukrajině, prudkého růstu cen energií a agresivních zásahů centrálních bank. S potenciální recesí na prahu by druhá polovina roku mohla být ještě horší.

$^GSPC+0.1% pokles v posledním roce

🔹 Tento týden se centrální bankéři tří předních ekonomik podělili o své obavy, že inflace je novou realitou, která vyžaduje nové postupy centrálních bank. Vyslechli jsme si ECB (evropská), Fed (americká) a BOE (britská). Lagardeová z ECB řekla: "Nemyslím si, že se vrátíme do prostředí nízké inflace"

Lagardeová z ECB

Powell se vyjádřil v tom smyslu, že svět přechází do režimu vyšší inflace, protože faktory včetně globalizace, stárnutí populace, nízké produktivity a technologického vývoje již nedrží ceny na uzdě. To vše se pozitivně projevilo na americkém dolaru, který posílil, a investoři sledují $GOLD+2.7% jako potenciální zajištění.

🔹 $NKE-0.2% Společnost Nike zveřejnila své hospodářské výsledky a zjevně se potýkala s výlukami v Číně, kde tržby meziročně klesly o 90 %, což je pro ni velmi významný trh. Regulace v Číně také posílily jejich problémy s dodavatelským řetězcem. 

Nike nicméně překonal očekávání, což znamená, že spotřebitelé prozatím stále nakupují. Tržby přímých spotřebitelů vzrostly meziročně o 7 % a strategie Niku prosazovat online prodej se také vyplácí. 

Zásoby však oproti předchozímu roku vzrostly o 23 %, což znamená potenciál pro zlevněné produkty, což je pro výrobce oděvů do budoucna nepříjemné. Na druhou stranu oznámili velký zpětný odkup, což byla pro firmu další dobrá zpráva.

🔹 Spotřebitelství je hlavním motorem ekonomiky a v úterý jsme se dočkali údajů o spotřebitelské důvěře. Pokud index roste, lidé utrácejí peníze, protože se cítí bezpečně, pokud však číslo klesá, znamená to menší důvěru a jistotu, takže možná neutrácejí za spotřební zboží. 

Spotřebitelská důvěra hraje důraz na zaměstnanost a práci. Tento týden se propadla na rekordní minimum za červen, přičemž 79 % spotřebitelů očekává v příštím roce špatné časy kvůli zvýšeným cenám potravin a pohonných hmot díky inflaci.

US consumer confidence

🔹 Bitcoin je na nejvyšší korelaci s akciemi a konkrétně s indexem $^GSPC+0.1% v historii. $BTCUSD+1.8%  prošel pod hranicí 20 tisíc dolarů s velmi agresivním výprodejem a následným dopadem na altcoiny. Mohli bychom otestovat minimum 17 600 dolarů?

$BTCUSD+1.8% testuje hranici 17 000 dolarů

Tento příspěvek je od eToro účtu eToroInvestment.

Chcete začít investovat nebo nejste momentálně spokojeni se svým brokerem? Pak byste měli definitivně vyzkoušet platformu 👉 eToro, kde se můžete inspirovat u zkušených investorů a účtů, jako je právě  eToroInvestment a to navíc 100% bez poplatků.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @buliospicks má karmu 42 a je členem této komunity od 03/06/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.