S&P 500 ^GSPC
4,964.13
-0.94%
Nvidia NVDA
$774.02
-8.58%
Meta META
$480.82
-4.18%
Amazon AMZN
$173.95
-2.94%
Tesla TSLA
$147.10
-1.89%
Alphabet GOOG
$155.29
-1.38%
Apple AAPL
$164.92
-1.27%
Microsoft MSFT
$399.43
-1.20%

Recese dorazila v plné síle. Miliardáři přišli o 1,4 bilionu dolarů, někteří téměř o všechno

Před pár dny skončilo první nejhorší pololetí akciového trhu od roku 1970. O takto masivní propad se zasloužila celá řada faktorů, ale všichni se shodneme, že tím nejdůležitějším byla inflace. Tentokrát však tento propad pocítili i nejbohatší lidé světa, kteří v posledních měsících přišli o podstatné části svých majetků. Někteří z nich dokonce odepsali téměř vše...

miliardáři přišli o 1,4 bilionu dolarů

500 nejbohatších miliardářů světa přišlo v první polovině roku 2022 o 1,4 bilionu dolarů, což je nejprudší půlroční pokles v historii ultrabohatých, uvádí agentura Bloomberg.

Ztráty přicházejí v době, kdy index S&P 500 $^GSPC-0.9% zažil nejhorší první pololetí od roku 1970. Podle agentury Bloomberg je tento pokles v ostrém kontrastu s předchozími dvěma lety, kdy majetek nejbohatších lidí světa vzrostl díky vládním stimulačním opatřením v důsledku pandemie koronaviru.

  • Jeff Bezos přišel o 63 miliard dolarů.
  • Čisté jmění Marka Zuckerberga se snížilo na polovinu, tedy na 60 miliard dolarů.
  • Majetek Elona Muska se propadl o téměř 62 miliard dolarů.
  • Changpeng Zhao, průkopník kryptoměn, sledoval, jak se jeho 96miliardové jmění letos kvůli zmatkům kolem kryptoměn propadlo o téměř 80 miliard dolarů.
     
CEO krypto společnosti Binance, Changpeng Zhao

Ačkoli se ztráty nejbohatších lidí světa hromadí, představuje to jen mírný posun směrem ke snižování majetkové nerovnosti. Elon Musk, spoluzakladatel společnosti Tesla $TSLA-1.9%, má podle Bloomberg Billionaires Index stále největší majetek na planetě, a to 208,5 miliardy dolarů, zatímco Jeff Bezos z Amazonu $AMZN-2.9% je s majetkem 129,6 miliardy dolarů druhý.

Bernard Arnault, nejbohatší Francouz, je podle indexu Bloomberg na třetím místě s majetkem ve výši 128,7 miliardy dolarů, následován Billem Gatesem se 114,8 miliardy dolarů. To jsou jediní čtyři, kteří mají majetek vyšší než 100 miliard dolarů i přes to, že na začátku roku tuto částku překročilo 10 lidí na celém světě, včetně Zuckerberga, který je nyní s 60 miliardami dolarů na 17. místě žebříčku.


DISCLAIMER: Nejsem investiční profesionál, ale jen zaujatý retailový investor, takže se nejedná o investiční doporučení. 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Myslím si, že na tohle byli tihle lidé připraveni a počítali s tím. Zároveň jsem přesvědčen, že jsou schopni to dostat zpět.

Ti lidi ale o nic nepřišli. Stále vlastní akcie a majetek. Jenom poklesla hodnota akcií. Pokud to však neprodají, nic se jim neztratilo. Takové články jsou jen poplašné zprávy....

Jako zabolí to, ale ty lidi jsou tak extrémně chytří, že to vždycky dostanou zpět. A hlavně teda... jde tady spíš o osud zaměstnanců, než ten jejich. Jestli má člověk 20 nebo 100 miliard dolarů je, řekl bych, už celkem jedno :D

To je relativní :-):-)

když máš na účtě mega, chceš dva, když máš dva, chceš tři. Popravdě, nevím, jak bych se choval s 10 mld USD,  ale asi by mně to už jedno bylo

To je fakt. Upřímně bych byl nervózní s tolika penězi, když bych už nevěděl, co s tím 😆

To si právě nemyslím. Teda pokud pomineme takovou tu potřebu posouvat se dál - když nejlepší sportovec poráží všechny tak moc, že už je to pro něj vlastně nuda, tak začne posouvat ty limity sám proti sobě. Jasně, že když má někdo deset miliard, tak se dá očekávat, že bude chtít sto. 

Jen jsem tím ale chtěl říct, že od určitý úrovně je to jedno. Za milion si koupíš hezký auto, za deset hezkej dům. Za sto už si začneš kupovat nepotřebný nesmysly. S miliardou už nevíš co budeš dělat :D Jestli máš potom miliard deset nebo sto je jedno, protože si prostě víc nekoupíš. Prostě to nejde :D