S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Airbnb: Revolucionář v odvětví sdílení bydlení, který je momentálně ve slevě

Airbnb je jasnou jedničkou na trhu v rostoucím odvětví sdílení bydlení. Nejnovější čísla naznačují, že odvětví sdílení bydlení do konce května vzrostlo o 57,1 % ve srovnání s obdobím před třemi lety před pandemií. Airbnb má v tomto odvětví neuvěřitelný 74,6% podíl na trhu. V posledních letech však akcie společnosti výrazně poklesly. Vyplatí se dnes jejich nákup? 


Společnost Airbnb byla založena v roce 2008 v San Francisku a původně se jmenovala AirBedandBreakfast.com. Založili ji Brian Chesky a Joe Gabbia, kteří přišli s nápadem umístit do svého obývacího pokoje nafukovací matraci a udělat z ní nocleh se snídaní. 

Později se k nim přidal i Nathan Blecharczyk. Všichni tři spoluzakladatelé jsou stále součástí podniku. Domnívám se, že většina lidí už Airbnb $ABNB-3.2% zná, ale já jen krátce popíšu, o jakou společnost se jedná. Jedná se o rezervační platformu, kde mohou majitelé domů nabízet své domy k pronájmu, obvykle na krátkou dobu, například na dovolenou

Airbnb samo žádné nemovitosti nevlastní, ale z každé rezervace dostává provizi, a to jak od hostitele, tak od hosta, a tak vydělává peníze. Airbnb si do této doby vybudovalo silný náskok oproti konkurenci, což nejlépe vysvětlilo vedení společnosti v konferenčním hovoru: "Airbnb je podstatné jméno a sloveso, které se používá po celém světě." 

Jakmile se název vaší společnosti změní v podstatné jméno a sloveso, víte, že má silný náskok. Kromě toho vedení společnosti poskytlo několik dalších informací o popularitě Airbnb: "Od začátku pandemie bylo o Airbnb napsáno více než 1 milion článků a 55 % článků, které obsahovaly slovo cestování, obsahovalo také slovo Airbnb."

Jejím generálním ředitelem je Brian Chesky. Je nejen generálním ředitelem, ale také spoluzakladatelem společnosti. Mám rád, když jsou zakladatelé nebo spoluzakladatelé stále ve vedení společnosti, protože se většinou více starají o růst firmy než o své peněženky


Brian Chesky je také majoritním akcionářem, protože vlastní 11,8 % akcií. Není typickým generálním ředitelem, protože vystudoval architekturu a průmyslový design. Byl zařazen mezi 20 největších lídrů světa časopisu Fortune a podle Comparably se jeho hodnocení zaměstnanců řadí mezi 5 % nejlepších společností podobné velikosti. 

V roce 2016 byl prezidentem Obamou jmenován velvyslancem globálního podnikání. Je znám jako odvážný a pokorný vůdce. Když v roce 2008 zakládal Airbnb, bylo mu doporučeno, aby poznal každého svého zákazníka. Proto to také udělal, když se do té doby rozhodl navštívit každého hostitele. 

Je přesvědčen, že lídr by se měl neustále učit a rozvíjet a nebát se přijímat odvážná rozhodnutí. Připojil se také k lidem jako Bill Gates a Warren Buffet v rámci "The Giving Pledge", což je skupina miliardářů, kteří se zavázali rozdat většinu svého majetku. 

Domnívám se, že Brian Chesky je skvělým moderním lídrem, a jeho vysoké skóre zaměstnanců i to, že se připojil k "The Giving Pladge", naznačuje, že je to člověk s vysokým charakterem. V osobní rovině mám jeho konferenční hovory velmi rád, protože je z nich cítit jeho nadšení.

Finanční ukazatele

Níže vidíme některé klíčové finanční ukazatele Airbnb za poslední tři roky. Nechci se příliš věnovat roku 2020, protože společnost jako Airbnb byla během pandemie těžce zasažena. V letech 2019 až 2021 se společnosti Airbnb podařilo zvýšit tržby o 24,7 %, což je velmi povzbudivé. 

Zejména proto, že rok 2021 byl pandemií také zasažen. Jedna z věcí, která se mi velmi líbí, je vysoká hrubá zisková marže. Vždy, když nějaká společnost přináší hrubou ziskovou marži 80,7 %, tak mě to zajímá. Samozřejmě bych rád viděl provozní zisk v kladných číslech a také vyšší provozní marži. 

Doufejme, že to bude něco, co uvidíme, že Airbnb $ABNB-3.2% bude v budoucnu poskytovat. Čistý zisk je ve všech letech v záporných číslech. Ve třetím a čtvrtém čtvrtletí roku 2021 však byl kladný, ale první dvě čtvrtletí jej táhnou do záporných hodnot. V roce 2022 byl čistý příjem v prvním čtvrtletí také kladný. Příjemná je také kladná EBITDA a EBIT v roce 2022.  


Rizika a potenciál investice

Než budeme pokračovat, rád bych prozkoumal rizika a potenciál Airbnb. Jedním z rizik jsou regulace. S regulacemi jsme se již setkali jak v Evropě, tak ve Spojených státech, kde města zavedla omezení pro krátkodobé pronájmy bydlení. 

Je to proto, že Airbnb může uměle nafouknout ceny domů v nejoblíbenějších oblastech v nejoblíbenějších městech a vytlačit tak místní obyvatele z vlastnictví domů v těchto oblastech. Děje se tak proto, že lidé si koupili domy pouze za účelem jejich pronajímání na Airbnb. 

Dalším je konkurence. Jednak od přímých konkurentů, jako je Expedia, ale také od hotelů. V letech 2019 až 2021 vzrostla průměrná denní sazba u Airbnb o 30 %, což znamená, že Airbnb zdražuje. Zatím se jim to daří, ale je možné, že nebudou schopni přijmout prémii ve srovnání se svými přímými konkurenty. Hotely také začaly snižovat své ceny, aby konkurovaly Airbnb. 

Třetím je potenciální recese. Pokud dojde ke zpomalení ekonomické aktivity, mohli bychom se dočkat toho, že se lidé rozhodnou vynechat dovolenou, aby si mohli dovolit to nejnutnější. Během poslední recese v letech 2008 a 2009 lidé cestovali méně než před recesí. 

Airbnb má také potenciál pro další rozvoj. Vedení společnosti věří, že jejich celkový oslovitelný trh činí 3,4 bilionu dolarů. To je daleko nad současnou tržní kapitalizací 65 miliard dolarů a bude rozdělen do tří různých sektorů, z nichž každý představuje pro Airbnb potenciální příběh růstu. 

Krátkodobé pobyty: 

Právě jimi je Airbnb nejvíce známá a vedení věří, že adresovatelný trh tohoto segmentu činí 1,8 bilionu dolarů. Airbnb bude tento segment rozvíjet tím, že upraví svou platformu tak, aby byla flexibilnější. 

Již nyní mají při rezervaci funkci "Jsem flexibilní", což znamená, že vám nabídnou jiné a levnější termíny pro rezervaci místa k pobytu, ale také nabídnou místa, která jsou v blízkosti vámi vybraného města. 

Nyní zavádějí "kategorie Airbnb". To znamená, že místo vyhledávání konkrétních měst mohou nyní hosté vyhledávat kategorie, jako jsou ostrovy, národní parky atd. Tyto funkce znamenají, že hosté objeví místa, kde Airbnb tradičně nemělo mnoho rezervací, což by mohlo vést k většímu počtu rezervací a většímu zisku. 

Dlouhodobé pobyty: 

Vedení společnosti věří, že adresovatelný trh činí 210 miliard dolarů. Vedení zmínilo, že právě dlouhodobé pobyty jsou jejich nejrychleji rostoucí kategorií, protože se od roku 2019 ztrojnásobily. V tomto segmentu Airbnb věří, že těží z toho, že lidé ve větším měřítku mohou pracovat na dálku. 

Aby se přizpůsobili potřebám lidí, přidali funkci zvanou split-stays. Znamená to, že pokud se ve městě zdržíte týden nebo déle, můžete svůj pobyt rozdělit mezi dva domy. Znamená to, že hosté by měli obvykle vidět asi o 40 % více nabídek.

Zkušenosti: 

V rámci projektu "Zkušenosti" je k dispozici více možností, jak se ubytovat na jednom místě. Znamená to, že Airbnb nyní nabízí zážitky. Hosté si mohou rezervovat zážitky u místních obyvatel a Airbnb si bere provizi. 

Vedení společnosti se domnívá, že adresovatelný trh zážitků činí 1,4 bilionu dolarů, a chce v příštích několika letech zvýšit investice do tohoto segmentu. Na konferenci v prvním čtvrtletí roku 2022 označil generální ředitel Brian Chesky zážitky za "obrovskou, obrovskou příležitost".

Výhodná koupě? 

Po prozkoumání Airbnb považuji tuto společnost za zajímavou. Věřím, že má silný náskok a změnila způsob, jakým cestujeme. Mám také velkou důvěru ve vedení společnosti a cítím se velmi dobře, že vedení nasměruje Airbnb k budoucímu růstu. 

A i když si myslím, že adresovatelný trh je možná trochu moc vysoký, jsem nakloněn zážitkům. Myslím si, že jde o obrovskou příležitost, která v příštích několika letech poroste, protože management zvyšuje investice do tohoto segmentu. 

V souvislosti s Airbnb však existují i rizika. Rizikem jsou regulace, ale myslím si, že nabídka kategorií Airbnb může pomoci, protože hosté budou objevovat nová místa. Nejsem si jistý, zda je udržitelné, aby Airbnb dokázalo zvyšovat průměrnou denní sazbu, jak jsme to viděli v poslední době. 

Naopak si myslím, že bude možná potřeba ji trochu snížit. Celkově mám na společnost pozitivní názor, ale je nyní příliš drahá. Zvážím otevření malé pozice, pokud se dostane pod 70 dolarů.

$ABNB-3.2% roční graf

Tato analýza je od eToro investora Glenna Jorgensena.

Chcete začít investovat nebo nejste momentálně spokojeni se svým brokerem? Pak byste měli definitivně vyzkoušet platformu 👉 eToro, kde se můžete inspirovat u zkušených investorů, jako je právě Glenn Jorgensen a to navíc 100% bez poplatků.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

$ABNB-3.2% sleduji již delší dobu, ale v tuto chvíli se mi do této společnosti ještě investovat nechce, protože vidím velkou nejistotu v tom, co nás čeká.