S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Goldman Sachs představuje 3 účinné strategie, které vás ochrání během recese

Bankovní gigant Goldman Sachs $GS+0.6% tvrdí, že se stále nacházíme před obdobím, které nám jistě přinese ještě řadu bolesti a ztrát. Jinak řečeno - další skepticismus ohledně druhé poloviny roku. Tentokrát nám však bankovní kolos nabízí i strategii, kterou sám využívá pro přečkání této těžké doby.

 

Goldman Sachs vidí před sebou další bolest pro akcie ve druhé polovině roku 2022, protože firemní zisky oslabují. Pro akciové investory, kteří byli na letošní horské dráze pohmožděni, firma z Wall Street představila tři stabilní strategie, aby pomohla investorům přečkat tuto dobu.

Investoři se nadále obávají, že zvýšení úrokových sazeb Federálním rezervním systémem uvrhne ekonomiku do recese. A co víc, Goldman věří, že revize zisků směrem dolů by mohly zatížit akcie během druhé poloviny, bez ohledu na riziko formální recese.

"Žádný sektor S&P 500 mimo energetiku nevytvořil kladný výnos. Denní volatilita byla extrémně zvýšená," uvedl David Kostin, šéf americké akciové strategie Goldman, v poznámce pro klienty. "Očekáváme, že konsensuální prognózy ziskové marže klesnou, což povede k revizím EPS směrem dolů, ať už ekonomika spadne do recese nebo ne."

Akcie uvízly na medvědím trhu, přičemž S&P 500 klesl o více než 20% ze svého rekordního maxima z počátku ledna. Při pohledu do druhé poloviny Goldman přišel se třemi hlavními strategiemi pro klienty, kteří se snaží s touto situací vyrovnat 👇.

Na co se zaměřit v druhé polovině roku?

1. Stabilní růst zisku

Goldman uvedl, že investoři ve druhém pololetí by se měli zaměřit na akcie s prokázanými výsledky růstu zisků, protože ekonomika nadále zpomaluje.

"Prostředí zpomalujícího hospodářského růstu a zpřísňujících se finančních podmínek historicky podporovalo překonání výkonnosti akcií s atributy 'kvality'," řekl Kostin.

Banka má "Koš stabilního růstu", který se skládá z 50 akcií Russell 1000 s nejstabilnějším růstem EBITDA za posledních 10 let. Goldman prověřoval akcie v každém sektoru se stabilním historickým růstem EBITDA, stejně jako nízkou realizovanou a implikovanou volatilitou cen, která signalizuje důvěru trhu v pokračující fundamentální stabilitu.

Koš akcií překonal index S&P 500 o 4 procentní body, uvedl Goldman. Zahrnuje jména spotřebitelů, jako jsou Home Depot ($HD-0.6%), Colgate ($CL+0.1%ú a PepsiCo ($PEP+0.8%). 

2. Zdravotní péče

Za druhé, Goldman se domnívá, že sektor zdravotní péče má několik atributů, které by měly ve střednědobém horizontu vést k překonání výkonnosti, a to zejména v případě, že se ekonomika zastaví.

"Marže ve zdravotnictví vykazovaly během minulých recesí minimální pokles, který z hlediska odolnosti marží zaostává pouze za spotřebním zbožím," uvedl Kostin. "Sektor zvýšil svůj EPS během každé z posledních šesti recesí."

Sektor zdravotní péče s indexem S&P 500 klesl v roce 2022 o 9 % ve srovnání se ztrátou 21 % na širším trhu.

Ostatně kvality zdravotního sektoru vyzdvihuju i já sám v tomto článku: 1 pozitivní a 2 děsivé předpovědi, které se mohou letos naplnit | Bulios

3. Růst dividend

V takovém volatilním prostředí by se investoři také mohli obrátit na investice vyplácející dividendy pro stabilní zdroj příjmů, uvedl Goldman.

"Dividendy z indexu S&P 500 představují atraktivní příležitost, i když se v roce 2023 naplní recese. Dividendy S&P 500 klesly o pouhé 1 % kolem mediánu recese od roku 1945," řekl Kostin. "Preferujeme také akcie s kombinací vysokého dividendového výnosu a růstu."

Ostatně dividendové akcie jsou velice vyzdvihovány i samotnými investory. Popřípadě reinvestice dividend jim mnohdy pomáhají k lepším dlouhodobým výnosům.

Závěr

Víceméně se s touto strategií shoduju. Stabilní růst zisků je základním parametrem, který by měl každý investor vyhledávat. Zdravotnictví beru jako sektor, který má potenciál proto, aby byl na konci roku tím nejsilnějším sektorem. Potvrzuje to i prozatímní výkonnost mnoha akcií v tomto sektoru. Navíc to podporuje i má základní myšlenka: Léky, zákroky a operace budou potřeba za každého období. Co bych řekl k dividendovým akciím? Držím se akcií, které vyplácí stabilní dividendy a v nejlepším případě mají nějakou delší sérii navyšování výplat či udržitelné podmínky a prostředky pro další růst. 

Jaká je vaše strategie? Napište mi váš názor do komentáře👇.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 1197 a je členem této komunity od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Takže vlastne goldmani vyhledávají růst zisků a nejlépe i dividend 😃 Je vůbec nějaká taková společnost aktuálně? Nebo je vůbec nějaká společnost, která si teď drásá vrchol, zatímco trh padá?

Možná vás překvapím, ale nahráváte mi na smeč 😅 Včera jsem narazil na jednu takovou: General Mills (prodejce cereálií Cherios) dosáhl na medvědím trhu nového ATH. Nehledě na neuvěřitelný počet let, kdy vyplácí dividendu (údajně 120) 😀

Jsem rad, ze jsem na tuto spolecnost narazil az v roce 2019, protoze to chtelo pevne nervy je drzet od 2016-2018 kdy klesla o cca 50%;) Dale treba i BMY nebo JNJ a ABBV si taky nevedou aktualne vubec spatne.

Logické body, ale někdy je potřeba připomenout investorům základy, aby nevznikla panika👌

Pro někoho, kdo investuje delší dobu je to samozřejmost. Samozřejmě mimo vyzdvihování farmaceutického sektoru - tady se mohou investoři názory lišit.