S&P 500 ^GSPC
5,250.25
+0.03%
Tesla TSLA
$176.67
-1.76%
Apple AAPL
$171.09
-1.28%
Meta META
$489.87
-0.81%
Amazon AMZN
$180.96
+0.63%
Microsoft MSFT
$420.58
-0.20%
Nvidia NVDA
$902.10
-0.04%
Alphabet GOOG
$151.90
-0.03%

2 způsoby, jak využít nejhorší trh za posledních 50 let k budoucímu zisku

Investování do měn, které již znáte, může být nejlepším způsobem budování bohatství. Některé vysoce kvalitní a srozumitelné podniky jsou právě v prodeji. Po nejhorší první polovině roku od roku 1970 mohou investoři na akciových trzích řešit, co nyní dělat, nebo toho využít ve svůj budoucí prospěch.

Způsoby, které mohou nejistým investorům výrazně pomoci.

Co se může stát dál? V poslední polovině roku 1970 došlo k růstu trhu o 26,7 %. Ačkoli žádná dvě období nejsou úplně stejná, poučení z minulých poklesů trhu jsou stejně platná jako kdykoli předtím. Zde se dozvíte, jak využít současný trh k podpoře dlouhodobé tvorby bohatství. 

1. Hledejte nízké ceny, které nabízejí hodnotu

Jednou z výhod tohoto typu poklesu je, že klesají akcie známých a úspěšných společností. Zvažte, co už víte, že funguje. Vezměme si jako příklad společnost Home Depot $HD-0.5%, jejíž akcie se podle poměru ceny k zisku (P/E) obchodují na hodnotě, které za posledních 10 let dosáhly pouze jednou. Jedná se o společnost, která za tu dobu zdvojnásobila svůj roční zisk. 

Zdroj: Fool.com

A Home Depot není jedinou solidní společností, která se obchoduje se slevou. Společnost Apple $AAPL-1.3% vykázala za druhé fiskální čtvrtletí rekordní tržby. Jejich příjmy ze služeb dosáhly historického maxima. Tržby meziročně vzrostly o 9 % a společnost má v hotovosti více než 190 miliard dolarů. Apple se rozhodl držet určitý dluh, ale pokud se situace zhorší, lze to zvládnout. A vzhledem k tomu, že akcie za posledních 18 měsíců klesly o 40 %, obchodují se také na několikaletém minimu P/E. 

2. Sledujte, co Buffett nakupuje 

Je rozumné vzít si příklad z jednoho z nejlepších investorů všech dob. Společnost Berkshire Hathaway vynaložila v letech 2020 a 2021 více než 51 miliard dolarů na zpětný odkup přibližně 9 % vlastních akcií. Tyto odkupy akcií se v prvním čtvrtletí roku 2022 zpomalily, protože cena akcií prudce vzrostla. Warren Buffett uvedl, že má tendenci zvyšovat odkupy akcií, když cena akcií Berkshire klesne pod 1,2násobek účetní hodnoty. 

Zdroj: Fool.com

Když akcie Berkshire v roce 2022 vzrostly, jejich účetní cena se blížila hodnotě 1,6. To vysvětluje, proč společnost v prvním čtvrtletí odkoupila akcie v hodnotě pouze 3,2 miliardy dolarů. Místo toho Buffett našel investice, které považoval za výhodnější. Nyní se však akcie opět blíží Buffettově hranici 1,2násobku účetní hodnoty.

Díky podílům ve společnostech působících v oblasti výroby, energetiky a pojišťovnictví poskytuje nákup akcií Berkshire investorům okamžitou diverzifikaci. Nebylo by také překvapením, kdyby Buffett zvýšil tempo zpětného odkupu od prvního čtvrtletí, kdy společnost začátkem srpna oznámila své výsledky za druhé čtvrtletí. 

Tento trh je příležitostí

V roce 2022 trh zaznamenal historicky prudký pokles. Kromě toho, že se jednalo o nejhorší první pololetí za posledních více než 50 let, šlo o čtvrté nejhorší pololetí všech dob po letech 1932, 1962 a 1970. Nelze určit, zda se trh v roce 2022 odrazí ode dna jako v druhé polovině roku 1970, ale určitě se časem zotaví.

Žádný investor nedosáhne přesného dna, ale všechny tyto výhodné akcie přinášejí silné investice. Jedná se o kvalitní a osvědčené společnosti, které jsou snadno pochopitelné. Vzhledem k tomu, že mnohé z nich se obchodují na mnohaletých minimech, investoři právě teď dostávají dobrou příležitost zvýšit své dlouhodobé výnosy. Nejedná se však o investiční poradenství, pouze o názor drobného investora.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Ta druhá možnost mě dostala :dd

Nutně bych se neřídil tím, co Buffett dělá. Berme to spíše jako inspiraci a něco nad čím bychom se měli zamyslet

souhlas, nikdo z nás není Buffett

Áno skôr take pobavenie 😀

Bod c.2 dohry 😀😀

Nezabudajme na 1😀

Áno jedno s druhým 😀

tak tak

Nasledovanie Buffetta 😀 nový typ stratégie

Dosť úspešný z dlhodobého hľadiska

To určite áno 😀

očividně :ddddd

jenže tato strategie není moc dlouhodobá. Podivejte kolik mu je a po jeho smrti nastanou v řízení BRK