S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Investoři do kosmického průmyslu pozor, bublina části odvětví je na prasknutí

Investice do akcií menších společností jsou vysoce spekulativní obchody, které lákají investory po celém světě. Jedním z takových menších ale potenciálně velmi lukrativních odvětví se ukázal být i kosmický průmysl do kterého také mnoho investorů zainvestovalo, protože v posledních letech nabízel možnost zdvojnásobit, ztrojnásobit nebo dokonce zečtyřnásobit jejich investice. Dnes však situace vypadá úplně jinak... 


Vesmírný průmysl možná čeká otřes, protože hrozí, že v obavách z hrozící recese dojde k vyčerpání rizikového kapitálu. Startupy ve vesmírném průmyslu mají tendenci posouvat inovace kupředu a držet zavedené společnosti jako Lockheed Martin $LMT-0.4%, Northrop Grumman $NOC+0.4% a dokonce i SpaceX na uzdě.

Na kosmickou ekonomiku, jejíž celosvětová hodnota byla v roce 2021 odhadnuta na zhruba 370 miliard dolarů spoléhají také vlády a společnosti, a to v oblasti komunikace, zemědělských informací, národní bezpečnosti a dalších součástí každodenního života. Hospodářský pokles by mohl urychlit dlouho předpovídané splasknutí bubliny, které by mohlo ovlivnit některé části kosmického průmyslu. 

Startupy zaměřené na vesmír se již několik let pohybují převážně na vzestupné trajektorii, částečně podporované financováním rizikového kapitálu, které udržuje mladé společnosti nad vodou při budování jejich podnikání. Pokud tyto peníze v době poklesu dojdou, mohlo by to znamenat, že společnosti, které se teprve snaží rozjet své podnikání, zkrachují dříve, než se jim podaří začít.

"Nově vznikající odvětví jsou silně závislá na rizikovém kapitálu vzhledem k tomu, že se jedná o vznikající trhy a mimo malé vládní programy technického rozvoje je zde velmi málo zákazníků," říká Chad Anderson, řídící partner společnosti Space Capital.

Chad Anderson

Tyto společnosti mají také zvýšené riziko vzhledem k tomu, že jejich podnikatelské plány mohou často záviset na jiných technologiích, které jsou stále ve fázi vývoje, dodává Anderson. "Bude zapotřebí skutečné odvahy, odhodlání a pravděpodobně i trocha štěstí, aby společnosti v těchto odvětvích tuto korekci trhu zvládly."

K částem odvětví, které budou podle očekávání nejvíce zasaženy, patří ty, které se zaměřují na koncepty vzdálené budoucnosti, jako je těžba asteroidů, a začínající společnosti pracující na inovacích nových raketových konceptů, které vyžadují velké množství počátečních finančních prostředků.

Tyto dvě části průmyslu tvoří jen asi 10 % celkových investic do vesmírné ekonomiky, říká Anderson. "Nadcházející finanční zima neudrží významnou část startupů z oblasti nového vesmíru, které usilují o rodící se trhy a prodávají především jiným startupům z oblasti nového vesmíru," napsal Anton Brevde, partner ve společnosti Prime Movers Lab.

Zatímco relativně malá část odvětví může být nakonec nejvíce poškozena poklesem trhu, zbytek odvětví je větší a rozmanitější, zahrnuje komunikační satelity, zavedené vesmírné společnosti, softwarové aplikace využívající vesmírná data a další.

DISCLAIMER: Nejsem investiční profesionál, ale jen zaujatý retailový investor, takže se nejedná o investiční doporučení. 

Máte zainvestováno do nějaké kosmické společnosti?

Vote to see the results! 25 answers already!

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @kevinporters má karmu 7059 a je členem této komunity od 13/06/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Mám Mynaric AG zatial mi padol o 5 percent ak padne o 20 dokúpim. Rýchli internet potrebuje každý budúci satelit a celí svet.

Mám rád praskající bubliny... když to není moje investice... :D

Tak to nedopadne moje $SPCE+0.7% investice asi dobře co? 😅 Už ted jsem v mínusu jak blázen 😂

Upřímně jsem na tom úplně stejně. $SPCE+0.7% je tak dole, že už se snad ani nemůže propadnout níže 😂