S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

[REAL STORY] Jak během pár měsíců přijít o 6 milionů korun? Tenhle "investor" to dokázal

Předem bych rád uvedl, že tohle není můj příběh. Ale je skutečný. Našel jsem ho na Redditu a myslím si, že by mohlo být dost užitečné dát sem jeho překlad. Jako ukázku, že honba za rychlým ziskem a senzačními obchody nemusí skončit dobře. Jak je totiž známo, je mnohem lepší učit se z chyb druhých, než-li z těch vlastních.

 

 

Z profitu 200 tisíc dolarů do ztráty 90 tisíc dolarů

 

Inspiroval mě u/Arcanon1, abych se podělil o příběh své vlastní masivní ztráty. Věřím, že pro mě bude tak trochu terapeutické to vypsat, a doufám, že se někteří mohou poučit z mých chyb. Nebylo to žádné jediné YOLO, spíše to bylo vyvrcholení mnoha chyb na mé investiční cestě.

 

Všechno to začalo s $GME+1.1% . Zdědil jsem portfolio v hodnotě asi 200 000 dolarů, které bylo celé v podílových fondech a bylo vysoce diverzifikované. Do $GME+1.1%  jsem vstoupil se 40 000 dolary relativně brzy při ceně 100 dolarů za akcii, na vrcholu short squeeze se mých 40 tisíc dolarů změnilo na 200 tisíc, což mi s původním dědictvím dalo celkový majetek 400 tisíc dolarů.

 

Squeeze samozřejmě skončil, když vypnuli "nákupní tlačítko", nakonec jsem zprůměroval dalších asi sto akcií, abych je nakonec všechny prodal za cenu kolem 70 dolarů. Zbylo mi tedy asi 170 tisíc dolarů celkového majetku, jak vidíte na screenshotu níže.

 

Moje další meme akcie byla Microvision. Na té jsem se svezl z 12 dolarů až na maximum 28. Během druhého vrcholu $MVIS-4.1%  v červnu jsem se téměř dostal zpět na 300 000 dolarů, pak se propadla pod 20 dolarů a už se nevrátila. S tou akcií jsem se doslova oženil, zprůměroval jsem ji a jen jsem pokračoval ve strategii "diamond hands". Zdrtilo to můj účet. Nakonec jsem prodal za 11 dolarů. Kdybych je držel ještě teď, moje čisté jmění by bylo pod šestimístnou číslicí.

 

Při prodeji $MVIS-4.1%  za 11 dolarů se moje průměrná nákupní cena pohybovala kolem 15 dolarů, takže jsem měl nakonec asi 25% ztrátu. Tím jsem se dostal na úroveň kolem 130 tisíc dolarů celkového majetku. $CLF+0.1%  jsem koupil před posledním oznámením výsledků a získal jsem z toho sladký 15% zisk. Takže růst majetku na 150 tisíc dolarů. Pak jsem před oznámením výsledků koupil $TDOC-1.5%  za 140 dolarů, ale můj stop loss se aktivoval na 130 dolarech den po výsledcích, než se beze mě vyšplhal na 150 dolarů. Super, jsem zpět na 130 tisících dolarů majetku.

 

S DWAC jsem se dostal až dráždivě blízko k bohatství. Sledoval jsem, jak legendární pumpa SPAC rychle stoupá z 10 dolarů na 15 dolarů a dál, měl jsem nastavený nákupní příkaz za 50 tisíc, který se měl aktivovat na 20 dolarech, ale v poslední vteřině jsem si řekl "ne, to je blbost" a příkaz jsem zrušil. Kdybych ji nezrušil a vydržel až do vrcholu, měl bych dnes přes půl milionu.

 

Nenakoupený DWAC mi způsobil těžký FOMO. Takže když nedávno Black Rifle Coffee vstoupila na burzu s SPAC, předpokládal jsem, že se jí povede totéž co DWAC, znáte to... konzervativní pumpaři a tak. Nakonec jsem na tom prodělal 10 tisíc dolarů. Na 120 tisíc dolarů.

 

Naposledy jsem šel do $BGFV+2.0% , koupil jsem za 28 dolarů a zprůměroval na 32 dolarů. Včera jsem se díval, jak se zotavuju na 150 tisíc dolarů před brutálním 30% propadem. A dnes ráno jsem vystoupil, protože YOLOingu už bylo dost. To byl můj bod zlomu. A viola! Tak jsem se dostal až na 110 tisíc dolarů.

 

Odteď je pro mě jasnou volbou diverzifikované portfolio velkých společností, už žádné velké vysoce rizikové YOLO.

 

Moje rada: Pokud jste v jasném klesajícím trendu, vystupte z něj. Malá ztráta je lepší než velká ztráta.

 

Nastavte si stop lossy, abyste si uzamkli zisky, ale nenastavujte je příliš přísně během volatilních období, jako například těsně po výnosech.

 

Nevrhejte se FOMO do retardovaných věcí.

 

Neprovádějte průměrování dolů, ale nahoru.

 

Předpokládejte, že akcie, která jde nahoru, bude pokračovat v růstu, a ta, která jde dolů, bude pokračovat v poklesu, nesnažte se načasovat vrcholy a dna.

 

Momentky mých peněz v průběhu roku 2021

 

Konec příběhu.

 

Tenhle chlápek měl docela štěstí v tom, že byl finančně zajištěný a nakonec si včas uvědomil, že tohle není ta správná cesta. Ale mnoho jiných investorů (o kterých se logicky nepíše!) takové štěstí nemá, často do nějaké MEME akcie vrazí všechno co mají a až příliš pozdě si uvědomí, že Lamborghini nikdy řídit nebudou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @thebull má karmu 1848 a je členem této skupiny od 20/04/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Tedy on na každé akcii mohl hezky vydělat ( GME 100 -483) (MVIS 12-28) atd..., ale zisk nezrealizoval, a čekal na zázrak...

No hele přišel o necelých 50 % a uvědomil si to, takže je to vážně ještě ten lepší případ.

To zabolí 🥲