S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Wells Fargo ví, kdy přijde recese. A poradí vám 3 akcie, které by vás měly ochránit

O příchodu recese se mluví čím dál častěji. Pozitivnější hlasy tvrdí, že je ještě šance se vyhnout. Realisté tvrdí, že je to jen otázkou času. A co si budeme povídat - je to prostě součást ekonomického cyklu, který přijít musí. S tímto na mysli nás to nemusí až tak trápit. Pokud by ale člověk věděl kdy přesně recese přijde, dalo by se hezky připravit a možná z toho ještě i vytěžit. Banka Wells Fargo říká, že ví, kdy recese přijde. A rovnou vám i poradí tři akcie, které vidí jako vhodnou volbu pro takovou situaci.

Jsme dlouhodobě v červeném, recese však ještě oficiálně nepřišla

Rok 2022 byl pro investory těžký. Od začátku roku se index S&P 500 propadl o více než 20 %. Pokles akciového trhu však není to jediné, čeho je třeba se obávat, protože Wells Fargo nyní vidí, že americká ekonomika v polovině roku 2023 sklouzne do mírné recese.

"Podle našeho názoru bude recese svým rozsahem a délkou trvání víceméně odpovídat poklesu z let 1990-1991. Tato recese trvala dvě čtvrtletí a její pokles reálného HDP od vrcholu do vrcholu činil 1,4 %," napsal hlavní ekonom banky Jay Bryson minulý měsíc ve své poznámce.

Dobrá zpráva? Wells Fargo nedávno představila portfolio akcií odolných vůči recesi - zde se podívejte na tři, které mohou tvořit odolné jádro portfolia.

Colgate-Palmolive $CL+0.1% 

Je snadné pochopit, proč Colgate-Palmolive patří do portfolia odolného vůči recesi. Společnost je hluboce zakořeněná na svých provozních trzích - trzích ústní hygieny, osobní péče, výživy pro domácí zvířata a péče o domácnost. Zejména její vedoucí značka Colgate má zdaleka největší podíl na celosvětovém trhu se zubními pastami. A díky značkám jako Softsoap a Palmolive je společnost také dominantním hráčem na trhu tekutých mýdel. Ty (doufejme) lidi jen tak používat nepřestanou 😂

Společnost zvyšovala výplatu již 60 let po sobě. Obchod stále roste: V prvním čtvrtletí se organické tržby společnosti Colgate-Palmolive zvýšily meziročně o 4 %.Akcie CL vyplácejí čtvrtletní dividendy ve výši 47 centů na akcii a nabízejí tak roční výnos 2,3 %.

Oproti zbytku trhu se CL drží dost dobře

WM $WM-0.4% 

Společnost WM, dříve známá pod názvem Waste Management, se označuje za největšího poskytovatele komplexních ekologických řešení v oblasti nakládání s odpady v Severní Americe. Uvádí, že poskytuje služby v oblasti sběru, recyklace a likvidace odpadu více než 20 milionům zákazníků z řad domácností, komerčních, průmyslových a komunálních subjektů.

Nakládání s odpady není nijaké hvězdné odvětví, ale je to zásadní činnost: Ať už je ekonomika na vzestupu nebo v recesi, lidé stále potřebují, aby někdo přijel a odvezl jejich odpadky. Společnost byla založena v roce 1968 a uklízí dodnes. V prvním čtvrtletí vzrostly tržby společnosti WM meziročně o 13 % na 4,66 miliardy dolarů. Upravený zisk na akcii dosáhl za čtvrtletí 1,29 USD, což je o 22 % více než v předchozím roce.

Zelenou barvu už nejsem ani zvyklý vídat

WM v současné době vyplácí čtvrtletní dividendy ve výši 65 centů na akcii, což je o 13 % více než před rokem. Rok 2022 je tak již 19. rokem v řadě, kdy společnost zvýšila výplatu. Akcie nabízí roční výnos 1,7 %.

Johnson & Johnson $JNJ+0.1% 

Zdravotnický gigant Johnson & Johnson, který má zavedené pozice na trzích se spotřebním zbožím, léčivy a zdravotnickými prostředky, přináší investorům pravidelné výnosy v průběhu všech hospodářských cyklů. Mnohé ze značek společnosti v oblasti zdravotnictví - jako například Tylenol, Band-Aid a Listerine - jsou tak všudypřítomné, že se používají jako zkratka pro celou kategorii výrobků. Celkem má JNJ 29 produktů, z nichž každý je schopen generovat roční tržby přesahující 1 miliardu USD.

Opět!

Společnost Johnson & Johnson nejenže vykazuje opakující se roční zisky, ale také je trvale zvyšuje: Za posledních 20 let rostly upravené zisky společnosti Johnson & Johnson průměrným ročním tempem 8 %. Akcie mají již několik desetiletí rostoucí tendenci. A v roce 2022 opět prokazuje svou odolnost: Zatímco široký trh vstoupil do medvědího teritoria, JNJ je ve skutečnosti od začátku roku o 3 % výše. Společnost JNJ také v dubnu oznámila 60. roční zvýšení dividendy v řadě a nyní vynáší 2,5 %.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Překvapuje mě, že nějaká instituce řekla konkrétní období. Všichni furt jen píšou, žeje tady sance recese 😅

To jo. Ale zároveň mě zaskočilo, že si myslí, že recese přijde až za rok. Většina lidí už si myslí, že v ní vlastně už jsme

Těžko odhadovat. Samozřejmě definice mluví jasně, ale ten příchod je hodně nenápadný

Jojo, osvědčená kombinace. Tou není co pokazit

Yes. A klidně bych tam zařadil ještě několik dalších

Předpokládám typicky třeba $PG-0.3%