S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

3 společnosti s nadprůměrnými dividendami, které vám zajistí růst a pasivní příjem

Brookfield Renewable je skvělý způsob, jak profitovat z přechodu na obnovitelné zdroje energie. Druhá společnost je připravena zajistit silnější růst s očekávaným odštěpením své jednotky pro zdraví spotřebitelů. A poslední firma se nenechá vykolejit ani ztrátou exkluzivity svého nejprodávanějšího léku Humira v USA.

Všechny tři tyto společnosti mají silné základní podnikání a nabízejí atraktivní dividendy.

Bohužel „nastavit a zapomenout“ není strategie, kterou můžete použít s mnoha akciemi. V průběhu let se může změnit příliš mnoho věcí, které mohou z kdysi atraktivní akcie udělat albatrosa ve vašem portfoliu.

Existují však výjimky. Některé z nich dokonce nabízejí solidní dividendy, které v průběhu času výrazně zvyšují vaše celkové výnosy. Zde jsou tři nezastavitelné dividendové akcie, které lze koupit a nikdy neprodat.

1. Brookfield Renewable $BEP+0.9% 

Brookfield Renewable provozuje vodní, větrné, solární a skladovací zařízení, které dohromady generují přibližně 21 gigawattů energie. Společnost od roku 2013 zvýšila svou distribuci o složené roční tempo růstu ve výši 6 %. Její distribuce v současnosti vynáší více než 3,5 %. Zvýšení využívání obnovitelné energie je zásadní pro snížení emisí uhlíku. Přechod na solární a větrnou energii má také finanční smysl. Tyto dva čisté zdroje energie jsou již nákladově efektivnější než výroba energie pomocí uhlí nebo plynu. Jejich hodnotové nabídky budou v budoucnu ještě atraktivnější.

Brookfield Renewable je připraven těžit z těchto zadních větrů. Celková kapacita vývojového potrubí společnosti dosahuje téměř 69 gigawattů, přičemž dalších 21 gigawattů by mělo být uvedeno do roku 2030. Průměrná roční celková návratnost 15 % by měla být u této nezastavitelné akcie snadno dosažitelná.  

2. Johnson & Johnson $JNJ+1.5% 

Johnson & Johnson se pravděpodobně řadí mezi nejbezpečnější dividendové akcie na planetě. Je to Dividendový král s působivou historií 60 po sobě jdoucích let zvyšování dividend. Dividendový výnos J&J aktuálně dosahuje 2,5 %. Společnost působí od roku 1886. Tato dlouhověkost ukazuje, že se Johnson & Johnson dokáže přizpůsobit měnícímu se tržnímu prostředí. Dnešní zdravotnický sektor je velmi odlišný než před sto lety, ale J&J zůstává jedním z lídrů.

Jedním z příkladů toho, jak se Johnson & Johnson nadále vyvíjí, je očekávané odštěpení svého podnikání v oblasti zdraví spotřebitelů. J&J plánuje v roce 2023 vyčlenit jednotku jako samostatný veřejně obchodovatelný subjekt, přičemž segment farmaceutických a zdravotnických prostředků zůstane součástí hlavní společnosti. 

V důsledku tohoto kroku by společnost Johnson & Johnson měla být schopna zajistit silnější růst, než tomu bylo v posledních letech. Společnost si ponechá několik produktů s rychle rostoucími prodeji, včetně léku na rakovinu Darzalex a léku na autoimunitní onemocnění Tremfya.

3. AbbVie $ABBV+1.1% 

Několik stejných argumentů pro Johnson & Johnson platí také pro  AbbVie. Stejně jako J&J je AbbVie Dividendovým králem – i když jen stěží, s 50letou sérií zvyšování dividend. Dividendový výnos výrobce léků ve výši 3,7 % vypadá obzvláště lákavě. AbbVie zatím v roce 2022 porazila celkový trh. To není překvapivé. Velké farmaceutické akcie také porazily index S&P 500 v posledních třech, pěti a deseti letech.

Hlavním důvodem silné výkonnosti AbbVie je to, že společnost nadále roste prostřednictvím akvizic a interních inovací. Jako příklad lze uvést, že nejprodávanější lék Humira od AbbVie příští rok ztratí exkluzivitu amerického patentu. Společnost však již má dva nástupce Humiry, kteří rychle zvyšují prodeje, Rinvoq a Skyrizi. Díky akvizici společnosti Allergan v roce 2020 také snížila svou závislost na Humiře. AbbVie jasně prokázala, že dokáže přežít a prosperovat uprostřed rychle se měnícího biofarmaceutického trhu. I když společnost bude v budoucnu nevyhnutelně čelit vypršení platnosti patentů na klíčové produkty, její odhodlání věnovat se výzkumu a rozvoji podnikání by mělo z AbbVie udělat vítěze na dlouhou dobu.

Pro investory, kteří mají rádi dividendy, jsou to jistě zajímavé společnosti. Pro mě osobně je nejzajímavější společnost zabývající se obnovitelnými zdroji energie, kterou také osobně vlastním, následovaná farmaceutickými společnostmi. Každý investor to však může mít jinak, rozhodně to neberte jako investiční radu, pouze jako analýzu společností.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

tie dividendy su celkom atraktivne... :)

podstatne vyššie ako SP500

to ano za mna Energetika no1 aj keď je obnovitelna

dividendy nie su nikdy na škodu :D

ked neprší aspoň kvapka? :D

čiže ked nerastu akcie... aspon nieco