S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Proč Warren Buffett upřednostňuje Occidental Petroleum před Chevron Corporation?

Warren Buffett je inspirací pro mnoho investorů, kteří mnohdy následují jeho detailní kroky, postřehy či analýzy. Dnes bych se rád zaměřil na 2 akcie, které Buffett nakupoval ( $OXY+1.2% a $CVX+0.9%). Zároveň se podíváme na to, proč Buffett upřednostňuje Occidental Petroleum před Chevron Corporation. Která investice je lepší sázkou?👇

 

Akcie energetických společností se konečně vrací na zem. Po skvělém začátku roku se ceny akcií ropných a plynárenských společností snížily, protože ceny komodit (zejména zemního plynu v USA) v posledních týdnech klesly. Přesto je energetický sektor doposud nejvýkonnějším sektorem roku, protože  se hlavní tržní indexy stále pohybují v oblasti korekce nebo medvědího trhu.

Warren Buffett je stále nakloněn energetice a nadále zvyšuje svou expozici v tomto odvětví. Podívejme se tedy na dva energetické podíly tohoto legendárního investora... Occidental Petroleum a Chevron - která z nich je lepší investicí?

 

Occidental Petroleum $OXY+1.2%  

Berkshire je největším akcionářem $OXY+1.2%. Vlastní 175,4 milionu akcií v hodnotě 10,8 miliardy dolarů.

Společnost Occidental se v roce 2022 absolutně vytrhla ze řetězu. Na svém vrcholu 26. května se akcie obchodovaly za 70,86$ - od počátku roku dosáhly výnosu ve výši 128% za méně než 6 měsíců. Od té doby akcie klesly o zhruba 19 %. Přesto není pochyb o tom, že Buffett vidí v tomto poklesu příležitost k nákupu. Jeho Berkshire Hathaway minulý týden nakoupil dalších 12 milionů akcií Occidentalu, čímž celková pozice Berkshire ve společnosti dosáhla 175,4 milionu akcií - 18,7 % všech akcií (zároveň se spekuluje, že nakonec Buffett koupí celou společnost).

Není divu, že Buffett touží vložit do akcií Occidentalu další peníze. Při cenách ropy nad 100 USD za barel společnost nadále generuje spoustu volných peněžních toků. V posledním čtvrtletí se volný peněžní tok na akcii vyšplhal na 10,26 USD. Společnost Occidental ve skutečnosti vypouští tolik hotovosti, že její ocenění (založené na volném peněžním toku) zůstává navzdory nedávnému vzestupu nízké. Její současný poměr ceny k volnému peněžnímu toku je na úrovni 6 - hluboko pod pětiletým průměrem 25,3.

Zdá se to těžko uvěřitelné, ale Occidental může stále vypadat levně. Není divu, že do ní Berkshire stále investuje.

Společnost navíc představila dvě klíčové iniciativy, které pana Buffetta (a další akcionáře) potěší:

  • Program zpětného odkupu akcií v hodnotě 3 miliard dolarů.
  • Plány na snížení čistého dluhu pod 20 miliard dolarů.

Společnost Occidental již během prvního čtvrtletí roku 2022 odkoupila 9 milionů akcií. Zatímco v oblasti zadlužení ratingová agentura Fitch upravila svůj výhled na pozitivní s tím, že Occidental "od začátku roku snížila svůj dluh o přibližně 8,1 miliardy USD". $OXY+1.2% tak snížila svůj čistý dluh na přibližně 24 miliard USD, což je o více než 44 % méně než před třemi lety, kdy dosáhla svého maxima.

Chevron Corporation $CVX+0.9% 

Chevron sice nedosáhl takového úspěchu jako Occidental, ale i tak má za sebou dobrý rok. Akcie od začátku roku vzrostly o 16,48 %. Přesto se její akcie oproti svému vrcholu propadly o víc jak 22 %, zatímco akcie společnosti Occidental o 19 %. Chevron je jako ropná a plynárenská supervelmoc více vystaven navazujícím zařízením, jako je rafinerie a maloobchod - podnikům, které se staly terčem kritiky ze strany Bidenovy administrativy.

Poté, co prezident Biden minulý měsíc kritizoval americký ropný a plynárenský průmysl v souvislosti s vysokou cenou benzinu, zaslal generální ředitel společnosti Chevron Mike Wirth prezidentovi dopis, v němž vyvrátil tvrzení, že za vysokou cenu benzinu mohou producenti ropy a rafinerie. Wirth v dopise nabídl návrhy, které by pomohly zvýšit nabídku a snížit ceny. Slovní přestřelka mezi Wirthem a Bidenem od té doby ochladla, ale chladné vztahy mezi Washingtonem a ropným a plynárenským průmyslem mohou některé investory přimět k zamyšlení. Koneckonců někteří zákonodárci požadovali zavedení daně z neočekávaných zisků pro producenty ropy a zemního plynu. Taková daň by podle záměru vymazala velkou část zisků a volných peněžních toků, kterým se ropné společnosti těšily v roce 2022. A přestože většina produkce a prodeje společnosti Chevron leží mimo USA, daň z neočekávaných zisků by mohla být vyměřena i ze zámořských zisků. 

  • Stojí však za zmínku, že v současné době se zdá nepravděpodobné, že by taková daň prošla Kongresem.

Údaje o volném peněžním toku $CVX+0.9% na akcii:

Finanční vyhlídky společnosti Chevron zatím zůstávají jasné. Za posledních 12 měsíců dosáhla příjmů ve výši 176 miliard dolarů - nejvíce od roku 2015. Volný peněžní tok pak vzrostl na 12,86 USD na akcii. Společnost zároveň zvýšila čtvrtletní dividendu na 1,42 USD a oznámila zdvojnásobení programu zpětného odkupu akcií - uvedla, že v příštím roce odkoupí své akcie v hodnotě až 10 miliard USD.

Co je lepší investicí? $CVX+0.9% x $OXY+1.2% 

Chevron nabízí mnoho, včetně 4,09% dividendového výnosu (ve srovnání s pouhými 0,88 % u Occidentalu). - Buffett se však těší z mnohem tučnější dividendy, jelikož vlastní prioritní akcie a dalších x warrantů, které umožnují Buffetovy další nákup akcií $OXY+1.2% za rozumnou cenu. Přesto není pochyb o tom, že sám Buffett považuje Occidental za výhodnější - alespoň v tuto chvíli. Je to spíše čistá hra na těžbu ropy a zemního plynu v době, kdy jsou dodávky energií stále omezené a ceny vysoké. Navíc $OXY+1.2% není jen závislá na ropě a plynu, stává se také velkým hráčem v oblasti zachycování uhlíku a chemických procesů a výrobků. Occidental se zaměřuje na zpětný odkup akcií a splácení dluhu, a proto se zdá, že se stále soustředí na poskytování hodnoty akcionářům.

Samozřejmě mi můžete oponovat tím, že zpětné odkupy plánuje i $CVX+0.9%. Nicméně se nemusejí zdát akcie $CVX+0.9% jako výhodná koupě, jelikož v poslední době společnosti zaměřené převážně na ropu a plyn ztrácí. $CVX+0.9% má téměř 6 násobně vyšší tržní kapitalizaci a drží si P/E na úrovni 13, zatímco $OXY+1.2% s tržní kapitalizací okolo 54 miliard dolarů má P/E na úrovni 8,7.

Menší srovnání výsledků:

$OXY+1.2% 

$CVX+0.9% 

  • Jedná se pouze o mé srovnání! Nikoli Buffetovo. Samotný Warren Buffett se doposud nevyjádřil k tomu, proč pravidelně přikupuje velké množství akcií $OXY+1.2%.
  • Která společnost se jeví jako atraktivní vám? Popřípadě: Investujete do jedné z nich?

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Která společnost je podle vás lepší investicí?

Vote to see the results! 24 answers already!

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 1228 a je členem této komunity od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

vyloženě bych neřekl, že Buffett preferuje $OXY+1.2%

však na $CVX+0.9% má větší pozici

to je pravda

great point

Při pohledu na celkový objem akcií preferuje - cvx. Při pohledu na letošní rok a nákupy preferuje - oxy. Úhel pohledu 😄 V závěru i podotýkám: Přesto není pochyb o tom, že sám Buffett považuje Occidental za výhodnější - alespoň v tuto chvíli.

Navíc se spekuluje, že by mohl $OXY+1.2% koupit celou, což by výrazně podpořilo tento argument😅  Nicméně očekávám, že svůj podíl vytáhne minimálně na 20%, jelikož by z toho finančně Berkshire dost vytěžila.

Obě jsou to top společnosti, jinak by do nich nešel. Zajímá mě však nějaké jeho prohlášení proč nakupuje oxy tak pravidelně, ta cena se za tu dobu nijak výrazně nelišila..

To zajímá mnoho investorů 😄 Nicméně ani analytici nepřicházejí s žádnou variantou nebo spekulací, proč tomu tak je.

nojo, moc odpovědí nemáme

Buffett jede DCA :dd

s tím že nakupuje každý týden

Já se držím spíš $CVX+0.9%, ale to už dlouhodobě. Jsem spokojený a neměnil bych.

To chápu. Nikomu nic nevyvracím a ani nedoporučuju, každý ať jedná dle svého názoru😎

výkonost za poslední 2 roky byla opravdu famózní

otázka co očekávat do dalších let

Proč? Protože Warren dobře ví 😂 Přijde mi, že oxy je komplexnější a s větším potenciálem pro růst do budoucna.

Z pohledu na rozvoj odvětví oxychem rozhodně.

na druhou stranu je i více riziková

a divi. je dost nízká...