S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Neuspokojivé výsledy JPMorgan signalizují potíže nejen v bankovním sektoru

Akcie JPMorgan Chase $JPM+0.4% dnes klesly o více než 4 % poté, co banka oznámila, že její zisk za druhé čtvrtletí klesl o 28 %. Zároveň banka oznámila, že pozastavuje program zpětného odkupu akcií $JPM+0.4%. Proč je výsledková sezóna tak moc důležitá? Obecně se očekává, že velké banky nasměrují investory k dalšímu výhledu pro celý bankovní sektor, ale znázorní zároveň i celkové zdraví ekonomiky.

Akcie JPM se letos zatím propadly o více než 33 %.

JPMorgan, která je největším poskytovatelem úvěrů na světě, přičítá pokles zisku 428 milionům dolarů rezerv, které musela podle regulatorního požadavku vyčlenit na krytí špatných úvěrů. Banka se sídlem v New Yorku rovněž uvedla, že "dočasně" pozastavuje program zpětného odkupu akcií, aby splnila trvající regulatorní kapitálové požadavky. 

Výsledy $JPM+0.4% 

JPMorgan oznámila, že její zisk za 2. čtvrtletí klesl oproti předchozímu roku o 28 % na 8,6 miliardy USD, a to zejména kvůli rezervám na úvěry, které byla nucena vyčlenit. Před rokem finanční výkaz banky podpořilo uvolnění rezerv ve výši 3 mld. dolarů.

  • Banka vykázala zisk na akcii ve výši 2,76 USD oproti očekávaným 2,88 USD.
  • Příjmy za období od dubna do června dosáhly 31,63 miliardy dolarů oproti očekávání 31,95 miliardy dolarů.

Někteří analytici začali snižovat své prognózy pro americký bankovní sektor v souvislosti s obavami z recese a související akcie se v současné době pohybují v blízkosti 52týdenních minim. Očekává se také, že finance bank se v letošním roce sníží v důsledku zpomalení obchodů, konkrétně fúzí a akvizic a prvotních veřejných nabídek akcií.

Banka JPMorgan totiž oznámila, že její poplatky za investiční bankovnictví ve druhém čtvrtletí klesly o 54 % na 1,65 miliardy USD, což je o 250 milionů USD méně než očekávaných 1,9 miliardy USD. Mezitím příjmy z obchodování s pevnými výnosy vzrostly o 15 % na 4,71 miliardy USD, což bylo stále méně než odhady ve výši 5,14 miliardy USD.

Proč mohou být tyto výsledky důležité?

Velké banky, jako je například JPMorgan Chase, jsou považovány za indikátor zdraví americké ekonomiky. 

  • Dvě strany mince:
  1. Rostoucí úrokové sazby mohou být pro banku dobrou zprávou při pohledu na možný růst zisků.
  2.  Vyšší úrokové sazby však mohou také vést k většímu počtu nesplácených úvěrů a přísnějším kapitálovým požadavkům, což může snížit zisky.
  • Zpomalení světové ekonomiky a případná recese by také mohly vést k tomu, že si podniky a spotřebitelé budou brát méně úvěrů.

Na konferenčním hovoru s analytiky po zveřejnění údajů za druhé čtvrtletí generální ředitel JPMorgan Jamie Dimon uvedl, že výhled banky pro zbytek letošního roku se nezměnil, ale některé makroekonomické obavy se v posledních měsících zhoršily. Konkrétně Dimon uvedl, že se obává růstu úrokových sazeb, energetické krize v Evropě, globální recese a pokračující války na Ukrajině. V červnu uvedl, že se blíží ekonomický "hurikán".

Co bude dál s $JPM+0.4% ?

Neuspokojivé výsledky banky JPMorgan dnes posílají její akcie - a akcie dalších bank - níže, což přispívá k již tak pokleslým cenám akcií. Vzhledem k chmurnému ekonomickému výhledu je pravděpodobné, že akcie bank budou v příštích týdnech dále klesat. Ačkoli je pokles cen akcií poněkud znepokojivý, mohl by pro investory s dlouhodobým horizontem představovat příležitost k nákupu.

  1. Myslíte si, že bankovní sektor je dobrou volbou během možného příchodu recese?
  2. Využíváte poklesu $JPM+0.4% ke koupi?
  3. Co říkáte na krok se zrušením zpětného odkupu akcií?

 

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 1232 a je členem této komunity od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

nic dobrého, co si budeme :/

žádná sláva tzv.

Jakožto investora do JPM je to zklamání. Ale ve směs to není nic neočekávaného. Co ušetří na zpětných odkupech mohou zužitkovat líp pro svůj růst, takže krátkodobě tento krok cením.

Uvidíme jestli bude tento krok dostatečně prospěšný pro nějaké zlepšení.

o tom teda nejsem přesvědčen

banka sama moc dobře ví, co je pro ní nejlepší

ale aktuálně jsou akcie dost levné, tak mi to přijde jako škoda...

Možná se konečně nacházíme už v tom důležitém bodě, kdy se začnou masově snižovat odhady analytiků na další výhled společností a jejich tržeb a zisků.

Je to dost možné...

to se děje už teď

ale je dost možné, že to bude pokračovat i v druhé polovině roku

těžko říct, ale je očividné že zisky společnosti klesají

a to rychleji něž se původně čekalo