S&P 500 ^GSPC 5,018.39 -0.34%
Nvidia NVDA $830.03 -3.93%
Amazon AMZN $178.86 +2.21%
Meta META $439.10 +2.08%
Tesla TSLA $180.00 -1.79%
Microsoft MSFT $395.12 +1.49%
Apple AAPL $169.30 -0.60%
Alphabet GOOG $165.56 +0.56%

Inflace trhá rekordy na všech frontách... Co to znamená pro investory?

Inflace rozhodně není novým jevem. V průběhu let byla dobře prozkoumána a její účinky byly podrobeny rozsáhlému výzkumu. Zatímco inflace může pomoci stimulovat hospodářskou aktivitu, příliš vysoká ji může zničit. My se dneska podíváme na to, jak momentálně vypadá americká inflace a jestli by to mohlo mít nějaký vliv na ekonomiku a trhy.  

Červnová inflace v USA byla ještě horší, než jsme se obávali, a vzrostla na nové 40leté maximum 9,1 %, což trhy znervóznilo a posílilo očekávání dalšího agresivního zvyšování úrokových sazeb Fedu. Záblesky naděje však přinesl třetí pokles základní inflace v řadě na 5,9 %.

Nedávný pokles ropy a cen zemědělských produktů spolu s poklesem cen letenek dávají naději, že se blížíme k vrcholu celkové inflace. V čele inflačních tlaků stojí ceny energií a potravin, které vzrostly o 41,6 % a 10,4 %.

Inflace je v současnosti nejdůležitějším číslem na světových trzích, které určuje vše od pravděpodobného počtu zvýšení úrokových sazeb přes pravděpodobnost recese až po rizika pro zisky firem.

Zdroj: inflationData.com

Americká inflace je příliš vysoká a Fed zůstane pravděpodobně i nadále agresivní, aby s ní bojoval, přičemž na svém příštím zasedání výrazně zvýší sazby o 0,75 %. První známky zmírnění inflačního tlaku však dávají určitou naději na vánoční dárek v podobě ukončení dramatického zvyšování úrokových sazeb a posílení finančních trhů.

Tento příspěvek je od eToro účtu eToroInvestment.

Chcete začít investovat nebo nejste momentálně spokojeni se svým brokerem? Pak byste měli definitivně vyzkoušet platformu 👉 eToro, kde se můžete inspirovat u zkušených investorů a účtů, jako je právě  eToroInvestment a to navíc 100% bez poplatků.

Myslíte si, že inflace vydrží takhle vysoko dlouho?

Vote to see the results! 9 answers already!

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @buliospicks má karmu 56 a je členem této komunity od 03/06/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Vánoční dárek by byl sice super, ale dalšího půl roku než dojde ke zmírnění bude dost bolet 😅

Len či púľ roku