S&P 500 ^GSPC
5,249.6
+0.02%
Tesla TSLA
$176.42
-1.90%
Apple AAPL
$171.28
-1.17%
Meta META
$490.02
-0.78%
Amazon AMZN
$181.06
+0.68%
Microsoft MSFT
$420.82
-0.14%
Nvidia NVDA
$903.12
+0.07%
Alphabet GOOG
$151.93
+0.01%

Máte uložené peníze v americkém dolaru? Pak byste si měli přečíst tohle

Pokud jste investor, tak můžete své riziko rozložit mezi měny několika zemí, což vám následně umožní profitovat z měnících se globálních makroekonomických podmínek. Měny jsou podobné komoditám a akciím, protože nabízejí potenciál zhodnocení kapitálu. Jednou z těchto měn je samozřejmě i americký dolar, na který se dnes společně zaměříme. Dává do něj v dnešní době investice smysl?  


Americký dolar v uplynulém roce vzrostl o více než 20 % a vůči ostatním hlavním měnám se dostal na dvacetileté maximum. To má významné negativní mezinárodní dopady, od zpřísnění finančních podmínek až po vysokou inflaci. 

Jak slavně řekl americký ministr financí Connally, "dolar je naše měna, ale je to váš problém". Nejedná se však pouze o zahraniční problém. Silnější dolar totiž také brzdí růst zisků amerických podniků a zároveň poskytuje vítanou podporu konkurenceschopnosti mnoha evropským a asijským vývozcům.

️Americký dolar skutečně dominuje světovému finančnímu systému, tvoří přibližně 65 % mezinárodního dluhu, 60 % světových měnových rezerv a 45 % veškerého obchodování s měnami. To je dramaticky více než čtvrtinová váha USA v globální ekonomice. 

Je to také přibližně třikrát více než jeho nejbližší měnový konkurent, euro. Nedávná síla dolaru zabránila tomu, aby inflace v USA byla ještě horší než současná úroveň 9,1 %, protože tlumí dovozní ceny. O momentální inflaci když tak něco více zde: 👉 Inflace trhá rekordy na všech frontách... Co to znamená pro investory?

Prudký nárůst dolaru se může stabilizovat s tím, jak se tempo zvyšování sazeb Fedu a globální averze k riziku pomalu snižují. Odvrácenou stranou velmi silného amerického dolaru byly slabší zámořské měny

Ty poskytují určitou podporu konkurenceschopnosti mnoha ekonomikám závislým na obchodu a společnostem zaměřeným na export. Ty se soustředí na Evropu a vyspělou Asii

Naproti tomu, i když jsou USA ekonomikou a akciovým trhem zaměřeným spíše na domácí trh, náklady na silný dolar jsou zřejmé. Zisky indexu $^GSPC+0.0% jsou současnou silou dolaru kráceny přibližně o 5 %, tedy o ⅓. Vede k tomu těžce zasažený technologický sektor, který generuje více než 60 % svých tržeb v zahraničí.

Tento příspěvek je od eToro účtu eToroInvestment.

Chcete začít investovat nebo nejste momentálně spokojeni se svým brokerem? Pak byste měli definitivně vyzkoušet platformu 👉 eToro, kde se můžete inspirovat u zkušených investorů a účtů, jako je právě  eToroInvestment a to navíc 100% bez poplatků.

Máte uložené peníze v americkém dolaru?

Vote to see the results! 18 answers already!

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @buliospicks má karmu 56 a je členem této komunity od 03/06/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.