S&P 500 ^GSPC 5,031.51 -0.79%
Meta META $438.30 -11.19%
Nvidia NVDA $823.98 +3.42%
Microsoft MSFT $396.19 -3.15%
Alphabet GOOG $157.06 -2.51%
Amazon AMZN $172.28 -2.44%
Tesla TSLA $164.71 +1.59%
Apple AAPL $169.12 +0.06%

Šílenství pokračuje: 7 meme akcií s potenciálem následovat v cestě na měsíc legendární GameStop

Rok 2021 by se mohl zapsat do historie jako rok meme akcií. Divoké vzestupy a pády GameStopu $GME+0.2% nebo AMC $AMC-3.5% přilákaly na trhy hromadu nových retailových investorů. Obecně nezastávám názor, že jsou podobné investice výhodné nebo bezpečné. Informace zveřejněné na různých pofidérních diskusních fórech však nejsou vždycky výhradně špatné. Často totiž zahrnují i kvalitní akcie, které disponující nejen lukrativním obchodním modelem, ale i fundamentálním předpokladem nadále konzistentně růst. Jak $GME+0.2%, tak $AMC-3.5% by dnes podle mě byly dlouhodobě příšerné investice, proto se raději podíváme na 7 dalších kandidátů pro tento potenciálně rychlý růst, kterým se meme akcie vyznačují.

 

 

Corsair Gaming $CRSR+1.5% 

Společnost Corsair Gaming dost utrpěla při zveřejnění posledních kvartálních výsledků 2. listopadu. Firma například nesplnila odhady zisku na akcii (EPS) ve výši 25 centů a místo toho vykázala EPS ve výši 16 centů.

 

Podle mého názoru se však v tomto případě vyplatí dát akciím $CRSR+1.5% ještě druhou šanci. Cena akcií se již částečně odrazila ode dna a vrátila se na minima cca z letošního srpna.

 

Stejně jako mnoho společností působících v dnešním dodavatelsky náročném prostředí, i společnost Corsair Gaming kvůli prolukám a komplikacím utrpěla ztráty - to však určitě neznamená, že je akcie zcela odepsaná.

 

Potíže společnosti Corsair $CRSR+1.5% se odrazily v tržbách, které ve třetím čtvrtletí meziročně poklesly o 14,4 %. Firma však reagovala několika velmi důležitými kroky. Například vytvořila zásoby svých produktů v blízkosti logistických uzlů, které jsou geograficky blízko k jejím zákaznickým základnám.

 

Skutečnost, že se ceny akcií tak rychle odrazily ode dna, naznačuje, že trh věří, že to bude stačit k tomu, aby tato herní společnost využila většího růstu díky boomu e-sportu, herního vybavení a tvorby online obsahu. Ano, třetí čtvrtletí bylo pro společnost obtížné...ale firma i tak zvýšila svou základnu tržeb o 21,6 % během prvních tří čtvrtletí roku 2021 ve srovnání s rokem 2020.

 

Virgin Galactic $SPCE-5.2%  

Další na tomto seznamu meme akcií je akcie $SPCE-5.2%. V současné době existují velmi rozumné a logické důvody proti investování do Virgin Galactic. Oznámení z poloviny října, že společnost na devět měsíců přeruší veškeré své lety, naprosto změnila a zpomalila všechny budoucí ambiciózní plány.

 

Uvedený důvod zpoždění? "Zdokonalení a úprava lodi" 😂. To vyvolalo mnoho otázek ohledně širších bezpečnostních otázek a dlouhodobé životaschopnosti společnosti.

 

Z krátkodobého hlediska to zmařilo dřívější naděje, že Virgin konečně po letech odkladů zahájí komerční provoz generující příjmy do začátku roku 2022. Akcie $SPCE-5.2% po této zprávě klesly o 17 % a od té doby se obchodují prakticky do strany, protože jakékoli relevantní důvody k nákupu chybí.

 

Připomeňme si ale, že Richard Branson a další v červenci dosáhli úspěšného testovacího letu do vesmíru. To poslalo akcie nad 50 dolarů. Poté se $SPCE-5.2% potýkala s řadou neúspěchů a její lety byly na krátkou dobu uzemněny, než nakonec dostaly koncem září po šetření Federálního úřadu pro letectví (FAA) zase zelenou.

 

Společnost Virgin Galactic byla založena v roce 2004 a o komerční lety do vesmíru se pokouší již 17 let. Nyní je konečně na pokraji úspěchu. Ano, má za sebou několik neúspěchů, ale to se dalo očekávat vzhledem k rozsahu a náročnosti toho, čeho se snaží dosáhnout.

 

Palantir $PLTR-0.9%

 Co můžete očekávat od společnosti Palantir? Podle mého názoru vypadají akcie $PLTR-0.9% poměrně stabilně, takže jedině růst 😁. Akcie se od března obchodují v rozmezí 20 až 28 dolarů.

 

Společnost Palantir vstoupila na burzu prostřednictvím přímého vstupu koncem září 2020. Akcie se zpočátku obchodovaly za 10 dolarů za kus. Podle většiny standardů tedy zaznamenaly značný úspěch vzhledem k tomu, že se v současnosti obchodují za zhruba 23 dolarů.

 

Ve skutečnosti akcie od svého vstupu na burzu nikdy nepřinesly investorům ztrátu, což je pozoruhodný výkon, zejména proto, že přišly na trh v době, kdy dominovaly účelové akviziční společnosti (SPAC), které drtivé většině investorů přinesly jen spoustu zklamání.

 

$PLTR-0.9% je polarizující společnost pro růstovou dobu, kterou momentálně zažíváme. Na počátku svého vstupu na burzu společnost zdůrazňovala své spojení s vládou a armádou. Byla to analytická firma s pravicovým zaměřením proti Silicon Valley. Stále jí je, ale to už dnes není zase tak důležité.

 

Spíše se tato firma jednoduše chová jako mnoho jiných akcií v oblasti obrany, protože se zaměřuje převážně na získávání zakázek. Navíc se orientuje spíše na růst tržeb než na ziskovost. Očekávejte proto, že se cena akcií $PLTR-0.9% bude pohybovat v souladu s těmito výsledky, takže bude stejně jako ony stoupat.

 

Digital World Acquisition (DWAC)

Další na tomto seznamu meme akcií je Digital World Acquisition, SPAC, která přináší na burzu platformu sociálních médií bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa - Truth Social.

 

Pokud společnost Palantir dokázala, že trhy mají chuť na pravicově orientované, antiliberální předsudky, měly by si akcie DWAC vést velmi dobře 😂. Truth Social má podle mého názoru potenciál stát se v Americe něčím jako revolucí...

 

Tato platforma má být spuštěna v listopadu 2021, ale zpočátku bude otevřena pouze pro pozvané uživatele. Pro všechny uživatele by se pak tato sociální síť měla podle současných indicií otevřít někdy na začátku roku 2022. V tuto chvíli však nabízí pouze výzvu k přihlášení do jejího mailing listu.

 

Přesto upřímně pochybuji, že se na firmu do příštího roku zapomene. Koneckonců, Trump má stále zakázán přístup jak na Twitter $TWTR, tak na Facebook (Meta $FB+0.5%). Nyní se tedy bývalý prezident vydává jinou cestou a buduje vlastní platformu.

 

Řeknu to takhle: Rozhodně nejsem Trumpovým fanouškem, ale musím mu přiznat určité zásluhy. Je to zajímavý nápad a je těžké si představit, že by společnost Truth Social v silně polarizované americké společnosti – a nejen tam – nebyla schopna přilákat miliony uživatelů.

 

Lucid $LCID-4.1% 

Musíte uznat, že se akcie $LCID-4.1% rychle stávají úspěšným příběhem raných SPAC elektromobilů (EV) 😁. Ve skutečnosti to není ani půl roku, co média tuto SPAC EV akcii jako investici odsuzovala a zvěstovala její pád.

 

Například agentura Bloomberg vydala článek, v němž uvedla, že startupy v oblasti elektromobilů, které zvolily cestu SPAC, přišly dohromady o 40 miliard dolarů. Forbes to také vystihl stručně, když v titulku uvedl, že zkratky EV a SPAC dohromady zpravidla značí automaticky klesající cenu.

 

Trpělivost je však ctnost a tato dřívější meme akcie dokazuje, že se prognostici mýlili. Především společnost Lucid $LCID-4.1% nedávno zahájila dodávky svého vlajkového sedanu Lucid Air, který již – přesně dle svých dřívějších slibů – sériově vyrábí.

 

Společnost vstoupila na burzu teprve v červenci a nedávno již začala vypouštět ze výrobní linky špičkové sedany Lucid Air Dream. Přesněji řečeno, podle generálního ředitele Petera Rawlinsona firma vyrobí 575 vozů do konce roku 2021. Dále je plánováno, že v příštím roce vyrobí celkem 20 000 vozů. Pozici na akciích jsem sice na dnešní ceně uzavřel, ale dlouhodobě pevně věřím v úspěch společnosti...

 

AMD $AMD+1.1% 

 Společnost Advanced Micro Devices měla v říjnu velmi úspěšné výsledky. Konkrétně akcie $AMD+1.1% vylétly nahoru z hodnoty těsně nad 100 dolary na 125 dolarů za akcii na konci měsíce.

 

To byla vítaná zpráva, neboť firma v tomto měsíci přerušila ztrátovou tradici, kterou si vytvořila v předchozích pěti letech. Sedmiprocentní ztráty, které v průměru zaznamenávala v předchozích pěti říjnových měsících, se neudržely. Naopak, ceny v tomto měsíci raketově vzrostly přibližně o 25 %.

 

Společnost navíc ve třetím čtvrtletí překonala výhled tržeb ve výši 4,11 miliardy dolarů a dosáhla rekordních 4,31 miliardy dolarů. Je pravda, že investoři si kladou otázku, zda AMD dokáže pokračovat ve svém rychlém růstu. Já však věřím, že ano.

 

Navíc se neobchoduje s vysokým oceněním ve srovnání se společností Nvidia $NVDA+3.4%, která má poměr ceny a zisku podle GAAP (P/E) ve výši 110 bodů.

 

$AMD+1.1% má mnohem rozumnější GAAP P/E ve výši 46. Očekává se, že bude růst pokračovat. Podle konsenzu dosáhne společnost $AMD+1.1% v letošním roce tržeb ve výši 16,1 miliardy dolarů. V roce 2022 se pak očekává dokonce nárůst na 19,1 miliardy dolarů.

 

Tesla $TSLA+1.6%  

Poslední na tomto seznamu jsou (meme) akcie $TSLA+1.6%. Není žádným tajemstvím, že Tesla je průkopnická společnost. Výrobce elektromobilů se může pochlubit tržní kapitalizací, kterou by si jen málokterá firma dokázalo dlouhodobě udržet.

 

Konkrétně je její tržní kapitalizace ve výši 1,07 bilionu dolarů více než čtyřikrát vyšší než tržní kapitalizace druhé nejhodnotnější automobilky Toyota $TM-3.4%, která dnes dosahuje 248 miliard dolarů. Tento raketový vzestup znamenal zásadní změnu v celém automobilovém průmyslu.

 

Tradiční výrobci včetně Toyoty, Volkswagenu $VWAGY, General Motors $GM+0.8% a Fordu $F-2.0% zpozorněli. Rychle mění řady svých produktů tak, aby v nich byly více zastoupeny elektromobily. Podnět je jednoduchý: Tesla dokázala, že akcie elektromobilů se obchodují za mnohem vyšší ceny než akcie tradičních automobilových společností.

 

Celkově vzato neočekávejte, že by akcie $TSLA+1.6% zpomalily. V letošním roce by společnost měla překročit hranici 50 miliard dolarů v tržbách. V roce 2022 by pak mohly příjmy přesáhnout 80 miliard dolarů. Pokud jste ohledně ocenění $TSLA akcií skeptičtí, můžete si o analýze její astronomické valuace přečíst více zde.

 

DISCLAIMER: Nejsem investiční profesionál, ale jen zaujatý retailový investor, takže se nejedná o investiční doporučení.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

AMD bych úplně mezi meme akcie nezařadil, byť je pravda, že ten poslední růst trochu připomíná short squeeze 😁

taky bych tam $AMD+1.1% nedával...@kevinporters proč?

$CRSR+1.5% a $PLTR-0.9% člověka vážně naučí trpělivosti... snad se toho růstu někdy dočkáme. 😅

nebojte, čekám s vámi a myslím , že určitě ano 😁

Tak $PLTR-0.9% je tam kde sa to dalo čakať, lebo to bola predražená akcia. Ja osobne by som nekupoval nad $20. Písal som to tu už, spoločnosť v hodnote 45+ miliard s tržbami 1,5 miliard za rok 2021 je PS ratio vyše 30. Podľa mňa je to veľmi dobrá spoločnosť, ale najviac mi vadí to riedenie akcií. Viete si predstaviť, že odkedy je $PLTR-0.9% na burze sa viac ako zdvojnásobil počet akcií? To je neskutočné za 1 rok, dobrá správa je, že riedenie akcií by sa malo v budúcnosti zmenšovať. Každopádne dobrá investícia ak to niekto chce držať 5 a viac rokov, len netreba zabúdať, že každý dolár na cene akcií pridá na hodnote 2 miliardy spoločnosti. Preto neočakávam výrazné pohyby smerom hore.

když řekneš DWAC, musíš dodat PHUN ..  jeho reklamka, která mu dělala prezidentské volby a počítá se s ní i u Truth Social. V době prez.voleb stála 300, pak spadla, teď vylétla z 1 na 18 a spadla na 4 USD ...

pravda, (PHUN) si tam také rozhodně zaslouží své místo...jen si nejsem jistý jestli byla až na 18...🤔

At je $LCID-4.1% klidně meme akcií, hlavně at ale akcie vystřelí nahoru 😁

také mi firma přijde super...přišli trochu později, ale zase to vyrovnávají tím, že jsou jejich modely, opravdu luxusní 😁

No jo, $SPCE-5.2% 😂. Tam si tak 5 let počkám, než se mi původní investice vrátí ach jo...

Tak tedko je na solidním minimu. Můžeš dost naředit a zkrátit si čekání 😁

já už jsem to ze 42 srazil pod 28, to je nadějný 😂

28 přijde jak nic, nebojte 😄. Sám mám část pozice okolo té ceny 😁

@spicka_karel93 @hupsi Zrovna jsem to chtěl napsat. Pokud člověk věří, že to "jednou" dotáhnou, minimálně se teď dá dost levně nakoupit.

Přesně tak 😄

udělal bych to samé jako @hupsi, naredit to půjde krásně 😁

🔝

Díky 😄