S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Morgan Stanley varuje: Streamovací recese se blíží, těmto 2 akciím se rozhodně vyhněte

Analytici Morgan Stanley říkají, že streamovací recese je velice blízko. Společně s tím snižují rating dvou společností, které během ní mohou dost pohořet. Dnes se budeme bavit o společnosti Paramount $PARA+0.6%  a Fox $FOX+0.1%, které se potýkají s řadou problémů, které mohou zapříčinit další výrazné poklesy.

 

Potenciální "streamovací recese" je na obzoru a Paramount $PARA+0.6%  a Fox $FOX+0.1% patří mezi jména, která mají největší šanci pro prudký pád, říká analytik Morgan Stanley.

Hlavní problémy, které ji mohou zapříčinit:

  • Klesající trend růstu předplatných = předplatitelů.
  • Klesající tržby a zhoršené marže.
  • Výsledková sezóna, kde nám Netflix (jakožto lídr sektoru) představí své výsledky. 
  • Vysoké náklady na obsah a popřípadě nějaká streamovací práva.
  • Na závěr pak zhoršená očekávání od přírůstku z reklam.

 

Analytik Benjamin Swinburne snížil hodnocení Paramountu a Foxu skrz riziko odchodu většího počtu předplatitelů, protože spotřebitelé přehodnocují své streamovací návyky a snižují výdaje. Snížil také odhady pro čisté přírůstky předplatitelů a reklamu v celém odvětví, protože se v tomto sektoru rýsuje recese.

  • Inzerenti a spotřebitelé se pravděpodobně stáhnou v recesi zpět a budou vyhledávat bezpečnější volby, což bude mít další velký vliv na tento sektor, který se už tak potýká s řadou problémů (především odchod předplatitelů).

V rámci streamovacího trhu má Paramount jednu z největších expozic placené televize, která se postupně dostává pod vysoký tlak ze strany náročných spotřebitelů. Tato expozice vytváří další rizika, protože konsensus již očekává, že společnost zveřejní klesající meziroční zisky, řekl Swinburne.

Swinburne se zároveň domnívá, že se společnost obchoduje s prémií vůči svým protějškům navzdory nejasné cestě k dlouhodobému EBITDA a růstu volných peněžních toků.

"Paramount nese nadprůměrnou expozici k příjmům z placené televize pod rostoucím tlakem a má pokyny pro streamování do roku 2024, o kterých se domníváme, že jsou ohroženy," napsal. "Tyto faktory v kombinaci s akciemi, které pěkně překonaly YTD a obchodují se s prémií vůči vrstevníkům, nás vedou k poklesu ratingu."

Swinburne také očekává, že podobné protivětry v blízké budoucnosti ublíží i Foxu.

  • Akcie $FOX+0.1% se prozatím drží na -11,59% YTD, což je poměrně slušné. Samozřejmě slušné ve srovnání s konkurencí typu Netflix, Disney, HBO apod.
  • Největší problém Foxu by měl být podobný jako u Paramountu. Společnost se může zdát nadhodnocená a další výhled nevypadá vůbec dobře.

Analytik Morgan Stanley:

  • U společnosti zaznamenává, že stále vzrůstá procento úniku sportovních práv, což poškozuje nejen předplatitelské baličky, ale i společnost samotnou a její podnikání.

Zatímco společnost překonala akcie Disney a Netflix díky své "disciplinované alokační strategii", Swinburne nevidí na těchto úrovních žádný vzestup nebo katalyzátor pro růst těchto akcií.

Co myslíte vy? Mohou být tyto dvě společnosti zasaženy nejvíc při možné recesi?

Závěr

Co si myslím o možném riziku streamovací recese? Opravdu těžko říct, myslím si však, že klíčový pro nás bude tento týden, kdy nám Netflix (jakožto jeden z lídrů) ukáže své výsledky, které nám napoví.

Před třemi měsíci společnost Netflix totiž oznámila brutální ztrátu předplatitelů ve výši 200 000 poté, co předpověděla, že přidá 2,5 milionu předplatitelů. Strašlivý výsledek překvapil trh a akcie NFLX se propadly téměř o 40% hned po oznámení zisků.

Tentokrát Netflix očekává ztrátu dalších 2 milionů uživatelů. Společnost uvedla, že pomalé akvizice a krátkodobý dopad změn cen předplatného spolu s trendy sezónnosti jsou zodpovědné za nevýraznou prognózu Q2.

 

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Reálně někdo tyhle dvě akcie vůbec vlastnil? 😅

Ne, uznávám, ze to je trochu infantilní poznámka 😁 Já pokud bych aktuálně do něčeho šel, tak je to $WBD+1.0% v propadu

Ted je to vážně nevyzpytatelné. Kdybych byl nyní v pozici investora, který si vybírá jednu ze streamovacích společností, ta si dám chvíli pohov. Celá ta situace se musí pořádně ustálit (nehledě na silný dolar v pozadí). Uvidíme jakým směrem nás dnes navede Netflix se svými výsledky...

Dle informací z konce března ano😄 Buffettoba Berkshire tou dobou oznamovala, že má podíl v Paramountu 😄

podla mna ani nie :D

Asi je tu řeč o PARA co tedkom nakoupil BRK? PGRE ne nějaký REIT;)

Díky za opravu tickeru - mají stejný název😁 O tom zatím nic nevím, máte nějaký odkaz nebo zdroj ohledně této koupě? Rád si počtu.

Paramount byla historicky má nejhorší koupě v roce 2015, od té doby mrtvá kočka. Jsem rád, že už je nedržím, byla to hloupost :D

Paramount bych rozhodně ani nezařadil. Sektor nabízel tou dobou mnohem lepší společnosti za super ceny😅

Je těžké říct (v danou dobu), která akcie bude ta nej v sektoru. Maximálně si člověk může porovnat čísla vícera společností, ale to je tak vše.

Nezkoušel jste přikupovat během pandemie? Tam byl celkem schodek, který by alespoň snížil tu ztrátu 😄

Ne, ne. Tou dobou už jsem je nedržel a jsem za to rád 😄

učime sa na chybach :D

I kdyby nastala, tak ten propad NFLX nikdo nevyrovná.😅 Ale rozhodně bych se jim vyhnul v této době (jak NFLX tak Fox a Paramount).

To asi nevyrovná, ale při pohledu na dlouhodobý graf je jasné, že je na tom procentuálně lépe než takový Paramount.