S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Recenze investiční platformy eToro

eToro je jedním z nejzavedenějších, nejznámějších a nejprogresivnějších brokerů. Historii mají opravdu bohatou. Svoji činnost započali už v roce 2007. Od roku 2014 jsou také zapsáni jako jedni z prvních, kteří začali podporovat na své platformě Bitcoin. Nedlouho poté přibylo také Ethereum a Ripple. Společnost s ústředím v Izraeli nyní podporuje již více než 40 kryptoměn. eToro využívají miliony uživatelů ve více než 200 zemích světa. Na důvěře také dodává fakt, že hodnota společnosti v lednu 2022 činila téměř 9 miliard dolarů. Jak dobrý broker, ale eToro vlastně doopravdy je? Na to se dnes společně podíváme...

eToro

Mezi hlavní přednosti brokera patří jednoznačně „bez poplatkový nákup“, přehledná platforma (i v češtině), funkce CopyTrader a možnost nákupu kryptoměn. Velkým argumentem je také registrace společnosti u České národní banky, která dohlíží na její fungování. Drobní investoři také nejspíš ocení fakt, že mohou nakupovat zlomkové akcie. Pojďme se na toho zeleného býka podívat společně blíže.

Zakládáme účet 

Začneme popořadě. Chceme-li začít investovat a obchodovat na platformě eToro, musíme si nejdříve založit účet. Jak už to tak bývá, jde o poněkud zdlouhavější proces. Na druhou stranu v dnešní době lze vše vyřídit na pár kliknutí z domova. Co by za to investoři ještě pár let zpět dali…

Vaším prvním krokem bude samozřejmě jít na registrační formulář eTora. Celou registrací vás pak platforma provede kompletně v českém jazyce. Není se tedy třeba ničeho obávat.

Zde budete upozorněni na to, že broker považuje vaše bezpečí a soukromí za naprostou prioritu. Zároveň však klasicky také na to, že investice a obchody jsou rizikové a je tedy nutné investovat pouze kapitál, o který můžete přijít. S tím naprosto souhlasíme! Mějte to na paměti. 


Po vyplnění základních údajů přijde na řadu doplnění údajů nutných pro regulatorní povinnosti. Pro odstranění veškerých omezení bude také nutné vyplnit několik dotazníků, které vyžaduje každý broker. Po odeslání potřebných informací a dokumentů ke kontrole bude váš účet brzdy aktivován. 

Konkrétně naše zkušenost je několik málo hodin. Záleží však nejspíš na aktuální vytíženosti. Když je váš účet aktivován a vy se přihlásíte, můžete ihned začít obchodovat. Můžete si ale platformu také samozřejmě nejprve vyzkoušet na tzv. demo účtu.

Demo účet

Co si budeme povídat, pokud jde o vaše peníze, není potřeba nic uspěchat. Platformu si můžete hezky vyzkoušet na virtuálním účtu, kde vám bude přiděleno fiktivních 100 000 dolarů. 

S těmi si můžete otestovat nákup akcií, CFD, kryptoměn, nebo třeba zkusit funkci copy tradingu. Nebudete přitom riskovat vlastní peníze. Na virtuální účet přepnete v levém dolním rohu pod tlačítkem „Vložit prostředky“


Poté budete dotázáni, zda chcete skutečně přepnout na virtuální portfolio, ve kterém můžete otestovat platformu a svoje strategie bez rizika ztráty


Ve virtuálním portfoliu vypadá vše naprosto totožně. Jediným rozdílem je to, že vaše obchody pochopitelně nebudou reálné. Že máte přepnuto na virtuální účet poznáte ihned na hlavní stránce.

Vložení prostředků

Dobrá. Všechny funkce brokera a platformy máte otestovány. Můžeme tedy přejít na skutečné portfolio. Tady už se střílí ostrými náboji. Pochopitelně musíme tyto ostré náboje nějak nabít. Potřebujeme tedy k brokerovi vložit prostředky, se kterými provedeme náš první obchod

Modrým tlačítkem „Vložit prostředky“ se dostaneme do dialogového okna, kde nám je nabídnuto, jakou chceme vložit částku, v jaké měně a jaký bude způsob platby. V základu je v nabídce možnost vložit peníze v USD, GBP, AUD a EUR

Dle dostupných informací je však možný i vklad v jiné měně. Ta bude však převedena dle jejich kurzu a nemusí to být úplně výhodné. Broker nabízí vložení prostředků skrz platbu kreditní kartou, PayPal, Bankovní převod, Skrill a Neteller.

Minimální vklad se za dobu našeho používání již několikrát změnil. Aktuální hodnota je nastavena na 50$ (to platí pro rezidenty ČR, pro ostatní země se může lišit. Konkrétní hodnota a země je uvedena v tabulkách ze zákaznické podpory eTora)

tabulka pro minimální vklad podle země

50 dolarů dozajista potěší každého drobného investora, protože nemusí hned pro své první nákupy vynaložit velké množství peněz. Do karet může také hrát nákup fractional shares, tedy zlomkových akcií. 

Při vkladu 50 dolarů si tedy můžete koupit klidně svůj malý kousek velkého koláče např. Tesly, jejíž celá akcie se pohybuje kolem tisíce dolarů. Výběr prostředků je pak podobně jednoduchý. 

Peníze si prostě necháte poslat dle zvolené metody. (Aktuální seznam všech metod výběru i vkladu jsou uvedeny na stránkách supportu brokera). Seznam možností výběru teď vypadá takto: Kreditní karta, PayPal a Bankovní převod. Minimální částka výběru je pak 30 dolarů.

Seznam možností výběru i vkladu

Portfolio produktů na eToru

Paleta aktiv brokera je skutečně široká. Opět zde platí, že kompletní seznam najdete na stránkách brokera. Nebo si samozřejmě můžete konkrétní aktivum vyhledat přímo v platformě.

Základem jsou pochopitelně akcie. Klasické jednotlivé tituly, které můžete nakoupit buď celé, nebo jak již zmíněné fractional shares. Dále je možné nakupovat i komodity. Zemědělské, průmyslové atd. Je možné obchodovat i forex.

Velkým lákadlem je také možný nákup kryptoměn. Tady je to ale trochu složitější. Záleží na konkrétním assetu a formě obchodu. Z části jde totiž pouze o spekulaci na pohyb ceny ve formě CFD. Relativně nově je ale možné také nakoupit „reálné aktivum“, které je dle stránek brokera opravdu kryto skutečnou kryptoměnou.


Dále je samozřejmě možné nakupovat ETF a také burzovní indexy. Naše zkušenost s ETF je ale taková, že ne u všech jde opět kvůli regulacím o skutečné podkladové aktivum, ale pouze o CFD kontrakt. Pro evropské investory by tak mělo (dle dostupných informací uživatelů na internetu a jejich interpretaci vyjádření supportu) vhodnější volit ETF s domicilem v EU.

Platforma

Broker ve své PC i mobilní verzi nabízí to, co by každý správný broker měl. Hned po přihlášení vás uvítá první úvodní strana s kompletním přehledem. Ta byla nedávno modernizována (eToru od nás míří pochvala, posun dobrým směrem!) 

Na stránce s přehledem máte k dispozici aktuální hodnotu vašeho portfolia, dnešní změnu hodnoty v % a konkrétní hodnotu. Hezký graf, na kterém jsou zaznamenány cenové pohyby, včetně vkladů prostředků. 

Ten si můžete nastavit na týdenní, měsíční, půlroční nebo roční rozsah. Možná by nebylo od věci přidat i graf „od počátku“. To je ale ovšem jen naprosto miniaturní výtka.

Pod grafem jsou vedle sebe seřazeny: Disponibilní hotovost – tedy nezainvestované prostředky, případně vám tady budou naskakovat vyplacené dividendy. Hned vedle vidíte vaši zainvestovanou částku. Následuje Zisk/ztráta vašich investic.

Samozřejmě nechybí klasický watchlist, kam si můžete naklikat všechna aktiva, která chcete mít na očích. Mimochodem zde můžete i sledovat i populární investory a jejich výkonnost.

No a samozřejmě nesmí chybět vaše kompletní portfolio. Veškerá data, která chcete sledovat v seznamu si můžete nastavit dle sebe. Při rozkliknutí detailu akcie si můžete prohlédnout další kvanta dat a názorů uživatelů

Stručný přehled o výkonnosti a základní hodnoty jsou jen začátek. Na další záložce se totiž nachází parádní „analytická sekce“, ve které se dozvíte názory analytiků. Jejich konsensus, klasický rating BUY/HOLD/SELL, odhad cílových cen a jejich doporučení.

Extrémně zajímavá jsou také data o aktivitách hedge fondů a jejich managerů. V přehledné grafice naleznete „tachometr nálady“, který ukazuje, jak se k dané investici staví profesionálové.

Na poslední stránce nalezneme také výběr nejnovějších zpráv, ve kterých dané aktivum vystupuje. Za tento krásně přehledný a užitečný obsah u každé investice tleskáme!

Poplatky

Pochopitelně, každá služba musí mít poplatky. Záleží ovšem v jaké formě a výši jsou. Nebudeme to protahovat a rovnou vám řekneme, že u eTora opravdu nejsou nijak strašné. 

Broker si neúčtuje klasický fixní poplatek za nákup nebo prodej aktiva. Jsou však započteny ve spreadu. Dalším poplatkem je pak 5$ za výběr prostředků. Není tedy asi úplně vhodné vytahovat peníze po malých částkách. 

Je také nutné zmínit formulář W-8BEN, který by nám měl zamezit v dvojitém danění dividend. Ten sice můžete elektronicky podepsat, z naší zkušenosti však ale k ponížení danění na českých 15 % nedojde. Doufejme tedy, že toto co nejdříve vyřeší.


Kompletní výčet poplatků najdete na tomto odkazu. Neplatíte také žádný poplatek za vedení účtu. Broker má ale poplatek za neaktvitu. Pokud se nepřihlásíte více než rok, bude vám poté každý měsíc strženo 10$.

Sociální rozměr platformy eToro

Jednou z největších taháků brokera eToro je jeho sociální funkce. V separátní záložce menu máte možnost přejít do této sekce. Zde naleznete hned několik zajímavých možností. Mezi ty patří možnost nahlédnout nebo přímo kopírovat chytrá portfolia, která jsou zaměřená na konkrétní sektory, geografické oblasti nebo trendy. 

Dále také můžete sledovat nejvíce aktivní aktiva, prudké výkyvy cen, nově přidané assety nebo třeba uživateli nejčastěji zmiňované tickery. Úplně nejzajímavější je však nejspíš funkce CopyTrader. Ta vám dovolí naprosto totožně kopírovat portfolio uživatele, který tuto možnost povolil.

funkce CopyTrader

Tento „populární investor“ dá tak veřejně k nahlédnutí své portfolio, které si může kdokoliv prohlédnout a zhodnotit, zda bude kroky tohoto investora následovat. Můžete nahlédnout na výkonnost jeho portfolia za předcházející roky a měsíce. Také je vám sdělen rizikový faktor investora.

Pokud začnete kopírovat populárního investora, poměrově se vám otevřou stejné pozice, které má ve svém portfoliu. Tento investor bude mít pochopitelně ve svém portfoliu nejspíš solidní obnos peněz. To vás ovšem nemusí trápit. Obchody se otevřou poměrově – tedy pouze se procentuálně rozprostře vaše částka do stejných aktiv, které má investor v portfoliu.

Modelový příklad: 

Pokud má kopírovaný investor portfolio složené z 50 % z Applu a 50 % z Tesly, a má zainvestováno v každém z nich třeba desítky tisíc dolarů, nemusí vás to zajímat. Když vložíte do kopírování 1000$, rozloží se vaše investic dle procent, tedy 50/50. 500$ do Applu a 500$ do Tesly.

Byť je minimální částka kopírování dost nízká (200$), je vhodné zvážit investici vyšší. Většina populárních investorů na svém profilu uvádí tuto minimální částku. Pokud je totiž jeho portfolio silně diverzifikované a nejmenší pozice jsou proporčně opravdu malé, nemusely by se vám s nízkou částkou otevřít.

Důležité je také zmínit, že při kopírování portfolia také naprosto přesně zrcadlíte pohyby investora. Tedy na základě jeho nákupů a prodejů se tyto pohyby provedou i u vás. Pokud investor přikoupí za určitou částku, budete vyzváni, abyste hodnotu kopírování zvýšili o XY %. Tím bude zaručeno, že se výkonnost vašich portfolií nezačne rozcházet.

Odměny pro investory

Zajímavou součástí brokera pro investory může být tzv. eToro klub. Jde víceméně o žebříček úrovní dle realizovaného kapitálu. Čím vyšší mety dosáhnete, tím vyšší odměny se vás týkají. 

K nahlédnutí jsou v tabulce níže. Počáteční úrovně přinesou spíš vylepšené funkce do platformy a prémiový obsah. Živé webináře, souhrny trhu, přístup do trackeru, krypto staking, live support. 

Vyšší úrovně pak získají i tržní analýzu nebo správce účtu. V nejvyšších úrovních pak může být docela zajímavé třeba snížení poplatků. Proinvestujete-li se až na diamantovou úroveň, získáte třeba i pozvánku na zajímavé události. 

Úroveň klubu dosáhnete na těchto úrovních:

  • Silver: 5000$
  • Gold: 10 000$
  • Platinum: 25 000$
  • Platinum+: 50 000$
  • Diamond: 250 000$


Další informace o eToro klubu a kompletní výčet výhod najdete zde.

Naše zkušenost

K eToru nás přivedla zejména zvědavost ohledně jeho sociálního rozměru. Funkce kopírování portfolia může být zejména pro nováčky dost zajímavá. Celkově sociální rozměr v podobě sdílení svých investic a zkušeností s ostatními může být pro nováčka (i zkušeného investora) velice přínosný.

Platforma je příjemná, přehledná a moderní. A to jak na počítači, tak na mobilu. Uživatel se v ní rychle zorientuje. Support, FAQ a dodatečné informace jsou naprosto perfektně přehledné, dostupné a kompletně v češtině. 

Snad se nám nestalo, že bychom při hledání informací nebo ověřování nejasností nenašli naprosto dostačující informaci. Geniální je také přehledná profesionální analýza u jednotlivých titulů.

Za drobné mínus považujeme pouze poměrně zvláštně schovávaný, a ne úplně přehledný výpis účtu a absenci funkčního W-8BEN, díky kterému by byly investice do dividendových akcií výrazně příjemnější.

Chcete začít investovat nebo nejste momentálně spokojeni se svým brokerem?Začněte s eToro investovat ještě dnes!

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Abych řekla pravdu, jsem u nich a důvěru rozhodně moc nebudí. Kor v oblasti copytradingu. Často neotvírají obchod, i pokud splňuješ podmínky. Nebo naopak obchod otevřou mimo portfolio toho, koho kopirujete a s pozicí si dělejte, co chcete sami.  Dobrý broker do té doby, než vznikne jakýkoliv problém. Na dotazy sice reaguji rychle, ale tak nějak je jim vše jedno a vy tak akorát přicházíte o své peníze. A o ruských akciích ani nemluvě. Stopli obchodování na vše ruské. Pozice ale zablokovali, takže je nemůžete ani zavřít. Pokud někoho kopírujete a on měl ruské akcie, peníze vám blokují doteď. 2000 USD kvůli 10USD v Gazprom... Všichni píšeme na podporu a nikdo nic neřeší. Mám u nich 4000 USD a co čtu, dost se bojím výběru peněz, protože pár lidem nedorazily na účet a samozřejmě etoro dalo ruce pryč. Stačí zagooglit.

Už jenom kvůli zdanění dividend bych volil radši jiné brookery. Sám mám xtb a trading 212, xtb zmenšil už minimální obchod na 10 dolarů a mají přijít frakční akcie, trading je už má

Mám negativní zkušenost. Neumějí danit dividendy z USA 15%. Byť jsem uvedl, že má ČR s USA Dohodu o zamezení dvojího zdanění. To bylo i důvodem pro volbu jiného brokera.

eToro jsem volil ve svých začátcích a naprosto mi jako nováčkovi vyhovovala 👌

Mě vlastně k investování přivedl kamarád díky eToru. Byl jsem naprosto nezkušený a právě ona možnost kopírování portfolia někoho zkušeného mi přišla jako super. Jinak bych celé investování dost možná hodil za hlavu. Od té doby jsem se značně posunul, ale eToru vděčím za to, že jsem s investicemi začal! 🔥

To kopírovanie je ozaj dobrá vec pre nováčikov

No, než vznikne první problém. Kontrolujte si svá copy portfolia. Často neotvírají pozice, takže časem je člověk desynchronizovan s copytraderem. Co za prasečinu předvedli s WBS, že pozici neotevřeli v portfoliu copytradera, ale přímo u vás, o tom by mohly vyprávět tisíce lidí. Všichni si stěžovali a etoro dalo ruce pryč.