S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Pravý důvod, proč Amazon kupuje společnost One Medical za 3,9 miliardy dolarů

Amazon se sice nestal firmou se stamiliardovým obratem kvůli poskytovaní zdravotní ale i přesto je to jeden ze segmentu, kde se společnost už delší dobu aktivní angažuje. Její ambice v tomto směru potvrzuje i nově oznámená akvizice poskytovatele zdravotní péče One Medical za 3,9 miliardy dolarů. Proto pojme společně tuto akvizici rozklíčovat. 

Akvizice One Medical v hodnotě 3,9 miliardy je jednu z největších v historii Amazonu 

Jen zmíním je v pořadí je toto už druhý článek zabývající se akvizicí One Medical společností Amazon $AMZN+0.3%. První článek najdete ZDE a rozebírám v něm obecné parametry transakce.  

Proč One Medical? 

Na začátku byla na trhu společnost One Medical, která byla založena v roce 2007 a zaměřuje se na primární péči o zákazníky. Společnost údajně měla dokonce zájem o převzetí od gigantů jako CVS.

Roční předplatné One Medical ve výši 199 USD nabízí nepřetržitý přístup k telehealth službám, schůzkám ve stejný den a aplikaci. Společnost měla k datu podání v květnu 188 poboček v USA a více než 750 000 členů. Společnost One Medical, jejíž mateřská společnost 1Life Healthcare $ONEM, vstoupila na burzu v roce 2020.

One Medical, pokud by se dohoda uzavřela, bude také jednou z největších akvizic Amazonu vůbec, nepřekonána pouze společnostmi MGM a Whole Foods – které dosáhly na 8,45 miliardy a 13,7 miliardy dolarů.

Amazon a segment zdravotní péče

Úsilí Amazonu rozšířit svou stopu ve zdravotnictví trvá několik let a některé iniciativy byly úspěšnější než jiné. V roce 2018 společnost koupila online lékárnu PillPack a využila tuto dohodu ke spuštění „Amazon Pharmacy“ v následujícím roce. Amazon také spolupracoval s JPMorgan Chase a Berkshire Hathaway na iniciativě zdravotní péče nazvané Haven, která se v loňském roce poněkud potupně skončila. 

DISCLAIMER: Veškeré informace zde uvedené mají pouze informační charakter a žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Vždy si dělejte vlastní analýzu. Při přípravě textu jsem čerpal informace od analytika Alexandry Garfinkle. 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @spritely22 má karmu 949 a je členem této komunity od 17/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Abych pravdu řekl, společnost jsem vůbec neznal 😅 Viděl jsem jen během týdne jak vyskakuje o desítky procent 😅 Divím se, že AMZN chtěl investovat do společnosti, která je tak mladá (alespoň, co se týká vstupu na burzu) - nevím jak dlouho fungují mimo ni.

Nejsi sám, já One Medical předtím také neznal.

Taky ne. Ovšem společnosti jako $AMZN+0.3% nakupují takových mini firem a startupů po tunách, ani o tom nevíme. Dost často, protože je to tajné, aby potom další podbné startupy nevěděly jakou si říct cenu a byli v nevýhodné vyjednávací pozici oproti gigantovi

ani se nedivím, Amazon podniká snad ve všem

to je tak nějak pravda

portfolio má opravdu velmi bohaté :))

$AMZN+0.3% je opravdovej stroj na akvizice :DD

to teda :d

Je to jeden z hlavních klíčů k úspěchu. Co nedokážu vymyslet sám, to koupím od konkurence. Easy 😂