S&P 500 ^GSPC
5,061.82
-1.20%
Tesla TSLA
$161.48
-5.59%
Nvidia NVDA
$860.01
-2.48%
Meta META
$500.23
-2.28%
Apple AAPL
$172.69
-2.19%
Microsoft MSFT
$413.64
-1.96%
Alphabet GOOG
$156.33
-1.80%
Amazon AMZN
$183.62
-1.35%

Před dvěma týdny oficiálně odstartovala výsledková sezóna amerických firem. Asi není divu, že přes komplikovanou situaci na trzích se očekávání investorů na pozitivní výsledky zatím nenaplňují a neslyší úplně dobré zprávy.

Nejprve své hospodářské výsledky zveřejňovaly přední světové banky a instituce, například JP Morgan $JPM+0.1% , BlackRock $BLK+0.1%  nebo Bank of America $BAC+0.4% , které bohužel poukázaly ve svých výkazech na dopady současné krize. Obecně bývá pravidlem, že výsledky bankovního sektoru určují i následný náhled do celkové situace ekonomiky. Být tomu ale tak zaručeně nemusí.

Lepší nálada s opatrností

V minulém týdnu se na burze dařilo a index S&P500 si připsal 2,5 %. I přes lehce sníženou volatilitu, kterou lze sledovat indexem VIX (momentálně na 24 bodech), nelze brát vysoce volatilní období za ukončené a je nutné, aby investoři měli trpělivost a pod tlakem trhu nedělali zbytečné chyby. Americký FED se rovněž snaží postupně krotit inflaci a ochlazovat ekonomiku zvedáním úrokových sazeb, které ještě plánuje navyšovat o 0,75 procenta.

Globální strach se pomalu stabilizuje, protože už všichni více méně ví, na čem ekonomika je. Inflace je stále neúprosná a v České republice meziročně překračuje hranici 17 %, nicméně centrální banka tento problém aktivně řeší svou restriktivní politikou. Ani válka na Ukrajině, která hodně zamávala jak s burzou, tak s investicemi celkově už nemá na náladu investorů takový vliv jako v předešlých týdnech či měsících. I přes tyto fakta je ale v České republice celková důvěra v ekonomiku na nejnižší hodnotě v historii měření.

Evropská centrální banka zasahuje

Na evropské scéně rada guvernérů ECB poprvé od roku 2011 zvýšila tři klíčové úrokové sazby, včetně té základní o půl procentního bodu a jejich další zvyšování bude v příštích měsících pravděpodobně pokračovat. Základní úroková sazba je nyní 0,5 procenta. Důvodem zvyšování je sílící inflace v eurozóně, která v červnu stoupla na 8,6 %. Zároveň ECB představila program Transmission Protection Instrument (TPI), který centrální bance umožní nakupovat dluhopisy, jestliže dojde k nadměrným rozdílům v nákladech na půjčky mezi zeměmi eurozóny. Euro reagovalo na zvýšení úrokových sazeb růstem a připsalo si cca 0,8 % a lehce posílilo vůči dolaru.

Nord Stream 1 opět v provozu

Pozitivní zprávou pro Evropu je znovu zprovoznění přívodu ruského plynu do Evropy v rámci hlavního plynovodu Nord Stream 1 po plánované každoroční údržbě. Dodávky se obnovily zpět na 40 %. To je stejná hodnota jako před začátkem údržby. Důvodem dodávky nižší kapacity zařízení má být znemožněný návrat jedné potřebné turbíny, která byla zaslána na údržbu do Kanady. Informace jsou ale nepodložené a mnozí obviňují právě Rusko tím, že Moskva zatím nedala souhlas k přepravě. Ta se ale brání a toto tvrzení odmítá se slovy, že stále čeká na dokumenty výrobce turbíny, společnosti Siemens Energy a neví, v jakém stavu turbína je a bude. Důležité je, že se nenaplnily obavy a predikce z možného dlouhodobého přerušení dodávky plynu do Evropy.

Co bude následovat?

Hlavní obavou investorů ovšem zůstává predikce na ekonomickou recesi. I přesto, že můžeme být svědky horších hospodářských výsledků, než na jaké jsme byli poslední roky zvyklí, analytici odhadují zisky poměrně dobře a nechtějí se zbytečně rychle zbavovat své euforie. Těšit se můžeme na pokračování výsledkové sezóny v USA, kde se v tomto týdnu představí například Visa $V-1.7% , McDonald’s $MCD-0.4% , Microsoft $MSFT-2.0%  nebo Apple $AAPL-2.2% .

Kalendář: Nejvíce očekávané firmy USA výsledkové sezóny za 2. kvartál 2022

Disclaimer: Tento článek je informativního charakteru a nejedná se o investiční doporučení. Autor nenese žádnou zodpovědnost za možné riziko v případě jakékoliv investice na základě tohoto článku.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @investhy má karmu 14 a je členem této komunity od 08/03/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Tenhle týden bude potřeba mít připravenou hotovost, výsledky zahýbají s cenami akcií