S&P 500 ^GSPC
5,258.13
+0.18%
Tesla TSLA
$175.34
-2.50%
Meta META
$487.95
-1.20%
Apple AAPL
$172.04
-0.73%
Amazon AMZN
$180.52
+0.38%
Alphabet GOOG
$152.45
+0.34%
Microsoft MSFT
$421.08
-0.08%
Nvidia NVDA
$902.40
-0.01%

Globálna vodná kríza sa blíži, ako investovať do vody?

Vode sa nevenuje toľko pozornosti, avšak voda je životne dôležitým zdrojom pre život ľudí, ako aj výrobných procesov. Jej nedostatok predstavuje významné riziko pre rôzne odvetvia, ako napríklad: výroba polovodičov, potravinársky sektor, výroba textilu, ako aj baníctvo a mnoho ďaľšieho... Môže to byť aj atraktívna investičná príležitosť.

Voda ako investičná príležitosť. 

Oceány tvoria 97 % vody na Zemi. Väčšina, 2,5% sladkej vody planéty, je uzavretá v polárnych ľadovcoch, v pôde alebo je nezvratne znečistená. To znamená, že odteraz je 0,5 % všetkej vody na planéte potenciálne využiteľných ľuďmi, zvieratami a rastlinami.

https://www.youtube.com/watch?v=h-zsaX1O4Ps&ab_channel=TBrandStudio 

Túto vznikajúcu krízu si uvedomujú aj významné investičné fondy, ako napríklad Fidelity so svojim Fidelity Water Sustainability Fund FLOWX. „Globálne zásoby vody sú obmedzené a nie je tam žiadna nová voda,“ hovorí Janet Glazer, portfóliová manažérka fondu Fidelity ® Water Sustainability Fund. Fond investuje do spoločností, ktoré pomáhajú zvyšovať efektivitu, predlžujú životný cyklus, zlepšujú infraštruktúru a vyvíjajú prevratné technológie.

https://www.youtube.com/watch?v=zhvVCv2_6qM&ab_channel=TheClimateGroup

"Nedostatok čistej vody je zdrojom, ktorý definuje 21. storočie, podobne ako ropa a plyn boli dôležitými zdrojmi, ktoré definovali 20. storočie." hovorí Matthew Diserio, prezident spoločnosti Water Asset Management, ktorá spravuje verejné a súkromné ​​kapitálové fondy. "Priemysel, ktorý existoval okolo ropy a zemného plynu, vytvoril množstvo investičných príležitostí." Tak by to malo byť samozrejme aj pri vode. 

To, čo robí vodu takou cennou, je jej jedinečnosť. „Keď potrebujete vodu, nič iné vám nepomôže,“ hovorí Diserio.

Myslíte si, že táto kríza je otázka desiatok rokov? Na mnohých miestach sa objavilo vážne sucho. Napríklad nedostatok vody pustoší americký západ, kde dopyt prevyšuje ponuku. Nedávna štúdia hovorí, že súčasné „megasucho“ je najsuchšie v regióne za najmenej 1200 rokov a Kalifornia nedávno zaviedla nové prísnejšie obmedzenia týkajúce sa vody.

Ďalším problémom je zlý stav vodnej infraštruktúry na celom svete. Podľa správy Americkej spoločnosti stavebných inžinierov za rok 2021 má americká vodná infraštruktúra hodnotenie C-.

Investori, ktorí sa zaujímajú o vodnú krízu, majú viacero možností, od nákupu tematických fondov obchodovaných na burze zameraných na vodu a podielových fondov, ktoré investujú do rôznych spoločností vo vodnom sektore, až po výber jednotlivých akcií. 

Zdroj: Fidelity

Z tohto obrázku môžeme vidieť, že vode sa za posledných 15 rokov darí naozaj dobre v porovnaní s konkurenciou. 

Do čoho môžete investovať

Spomedzi jednotlivých spoločností vidí Diserio rastový potenciál vo vybraných energetických službách $WTTR+0.4%, ktoré zabezpečujú získavanie, manipuláciu a úpravu vody pre producentov ropy a plynu alebo zaujímavý sektor z oblasti bágrovacích služieb v spojistosti s vodou, najväčšia bágrovacia firma v USA- $GLDD+0.5%

Čo ale mne osobne príde zaujímavejšie a rozumnejšie je investovať do ETFs zameraných na vodu. Tu ich pár vymenujem:

  • Fidelity Water Sustainability Fund FLOXW, ktorý investuje do spoločností, ktoré pomáhajú zvyšovať efektivitu, predlžujú životný cyklus, zlepšujú infraštruktúru a vyvíjajú prevratné technológie. 
  • Invesco Water Resources ETF $PHO+0.3% ,ktorý sleduje americký vodný index Nasdaq OMX a investuje do celého radu spoločností vo vodnom priemysle.
  • First Trust Water $FIW+0.2% - Index je navrhnutý tak, aby sledoval výkonnosť spoločností s malou, strednou a veľkou kapitalizáciou, ktoré podľa Clean Edge získavajú podstatnú časť svojich príjmov z odvetvia pitnej vody a odpadových vôd.
  • Invesco S&P Global Water Index $CGW+0.0%  je základný index, ktorý je určený na meranie výkonnosti približne 50 najväčších globálnych spoločností v podnikoch súvisiacich s vodou. 

Názor si musí spraviť každý investor vlastný, avšak podľa môjho názoru je voda veľmi zaujímavá, či už pre jej nevyhnutnosť z hľadiska existencie ľudstva alebo výrobných procesov. Nevenuje sa jej toľko pozornosti ako napríklad rope alebo plynu a pritom môžete vidieť na začiatku článku štatistiku, ktorá hovorí jasne. Týmto príspevkom som chcel len poukázať na zaujímavú možnosť v podobe vody, preto to nevnímajte ako investičnú radu, len ako analýzu od retail investora.

Ak sa Vám tento príspevok o vode páči, môžete mi dať follow :)

Je podľa Vás tento príspevok zaujímavý a chceli by ste takýchto príspevkov viac?

Vote to see the results! 92 answers already!

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

mohl by mi někdo napsat prosím ohledně ETF First Trust Water $FIW+0.2% ,jestli je fond akumulační ,nebo distribuční ? děkuji 😁👍

Skvělý článek, díky!

Za malo som rad že potešil 😇

Do budoucna určitě dobrá volba. Také už jsem nějaké společnosti pozoroval a analyzoval a zainvestováno mám, Na větší zisky si ale budeme muset nejspíš pár let počkat.

Áno to určite treba sa na to pozerať dlhodobo

Ale to nejen u vody, myslím, že podobné to může být třeba s metaverse.

Kvalitné analýzu, veľmi prospešné informácie, dakujem

Dakujem teší má to ale určite je ešte veľa čo zlepšovať

Nedokážu posoudit jak moc je to dobrá nebo špatná investice. Jistě ale vím, že fakt, že to vůbec řešíme mě kurevsky děsí

no a venuje sa tomu mala pozornosť napríklad oproti rope a plynu atd

Pár let jsem měl ETF od Ishares ale měli příliš velké TER a valuace už se mi pak také nelíbila. Na to že se to povětšinou skládá ze zadlužených utilit, čističek, firem pro infrastrukturu atp je valuace dražší než bych rád. Slusne problémy s vodou mají v Číně, Indii a nejsem si jistý jestli mají know how a technologii aby s tím něco udělali.

No skôr či neskôr to bude podľa mna globalny problém počul som o volakej vodnej politike ale možno to bol hoax že krajina bude disponovať vodou v závislosti od počtu obyv, rozlohy atd

Otázka je jestli z toho ale bude benefitovat běžný akcionář. Dnešní situaci okolo energií můžeme brát jako příklad, kdy se řeší znárodňování a větší daně atd.

Partner

Přes Portu mám nakoupeno ETF na vodu a vodohospodářství a myslím si, že tento sektor má v budoucnu potenciál.

Určite s tebou súhlasím myslim že tam je extrémne veľký potenciál len si to ešte asi moc neuvedomujeme

Partner

Vím, že i Michael Burry na to sází a bylo to vlastně i na konci filmu Sázka na nejistotu :D

Potenciál je v tomto sektoru obrovský.

To určite :)

To porovnanie s ostatnými investíciami je zaujimave :)

človek by to nepovedal :) že to nemusi byt uplne marna investicia

je pravda, že niektore tieto veci som si neuvedomoval

ano to určite viaceri preto som sa to pokusil takto spisat

všetci pozeraju na kovy, ropu, plyn atď a voda sa nejak zabuda :D a priitom neprežijeme bez nej ani par dni