S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Rio Tinto má zálusk na jeden z největších dolů železné rudy na světě. Nastal správný čas na investici?

Těžařská společnost Rio Tinto $RIO+0.4% před pár dny oznámila zhoršené čtvrtletní výsledky, které srážely především snížená procenta zisku (29% pokles yoy), což vedlo společnost k tomu, aby snížila svou dividendu o 50%. Těžařského giganta trápilo mnoho faktorů, které se odráží do ceny akcií i nadále. Akcie $RIO+0.4% se na dnešních cenách zdají být podhodnocené, což nám může značit skvělou příležitost. Navíc má před sebou společnost velice zajímavou dohodu - ve hře je průlom v rozvoji největšího nevyužitého dolů na železnou rudu na světě.

 

Než se dostaneme k hlavnímu bodu článku, kterým je průlom v rozvoji jednoho z největších dolů na železnou rudu na světě, podíváme se na to, co společnost trápilo v předchozím čtvrtletí.

Zhoršené výsledky

  • Jednou z hlavních příčin zhoršených výsledků a poklesu dividendy bylo ochlazení poptávky na železnou rudu ze strany Číny, které doprovází vyšší náklady a nedostatek kvalifikovaných pracovních sil.
  • Minulý rok zisky $RIO+0.4% těžily z prudkého nárůstu cen komodit - Od té doby se ceny železné rudy a jiných komodit dostaly pod tlak kvůli přetrvávajícím obavám z poptávky ze strany předního výrobce oceli (Číny), přičemž politika ''nulového covidu'' v zemi omezuje ekonomickou aktivitu a zatěžuje trhy se železem.

Rio, jeden z největších světových producentů železné rudy, vykázal za šest měsíců končících 30. červnem základní zisk ve výši 8,63 miliardy dolarů, ve srovnání s rekordními 12,17 miliardami dolarů o rok dříve.

"Zatímco cenové prostředí se stává náročnějším, výhled poptávky zůstává pozitivní," řekl generální ředitel Jakob Stausholm na tiskové konferenci po výsledcích.

Víceméně se očekává, že výhled v dalším kvartále může být stále o něco slabší skrz dodavatelské řetězce a ekonomickou situaci v Číně. Při pohledu na střednědobý horizont to už vypadá trochu lépe, jelikož se očekává, že se Čína dokáže rychle vzpamatovat z ekonomického prostředí a opět obnoví svou silnou poptávku po železné rudě.

Jsou akcie $RIO+0.4% podhodnocené?

  • Dle jejich výpočtu jsou akcie $RIO+0.4% podhodnocené (o cca 13%).
  • Navíc si společnost udržuje nízké P/E (5,2), což potvrzuje fakt, že jsou akcie $RIO+0.4% stále levné.

Hlavní tématem článku zůstávají novinky:

Před pár dny se řešil projekt Simandou👇

Rio Tinto uvedlo, že je blízko průlomu v dohodě o rozvoji masivního projektu Simandou v Guineji, největšího nevyužitého dolu na železnou rudu na světě. Jednání se zaměřují na to, zda by vláda měla platit za svůj podíl na nákladech na výstavbu železnic a přístavů, které by mohly stát více než 10 miliard dolarů.

Aktuálně:

Jednání mezi investory a guinejskou vládou o vybudování železnice pro vývoz rudy se konečně blíží k řešení, které "by se mohlo realizovat velice rychle," řekl generální ředitel Rio Tinto Jakob Stausholm.

Guinejská dceřiná společnost Rio Tinto vytvořila infrastrukturní společný podnik s Winning Consortium Simandou (WCS) a vládou, čímž připravila cestu pro obnovení prací na největším projektu nerozvinuté železné rudy na světě. 

  • Společný podnik (JV) pro železnici a přístav Simandou je milníkem pro Rio a WCS.
  • V rámci ústupku guinejské vojenské juntě daly společnosti vládě 15% podíl ve společném podniku.

Junta, která se loni v září chopila moci převratem, nařídila zastavit veškerou práci na projektu Simandou, frustrovaná tlakem společností na vládní podíl.

"Guinejská republika ujišťuje partnery a svět, že bude rozvíjet projekt Simandou v nejlepším zájmu guinejského lidu a všech partnerů," řekl předseda vládního výboru pro Simandou.

O co se vlastně jedná?

WCS a dceřiná společnost Rio drží každý 42,5% nové společnosti, která bude "ústředním" pro "společný rozvoj" více než 600 km dlouhé železnice a přístavu, který se staví pro vývoz rudy ze Simandou, v odlehlém jihovýchodním rohu Guineje, uvedli partneři ve svém prohlášení.

  • To je také krok k zajištění potřebného financování infrastruktury.

Společnosti uvedly, že jsou odhodlány rozvíjet infrastrukturu "v souladu s mezinárodně uznávanými environmentálními, sociálními a správními standardy".

Železnice bude protínat ekologicky citlivé oblasti včetně stanovišť pro kriticky ohrožené šimpanze a očekává se, že vytvoří významnou socioekonomickou změnu spojením odlehlých oblastí chudé země s přístavem v okrese Forecariah.

  • Rio a WCS uvedly, že nakonec otevřou železnici pro osobní dopravu, ačkoli to nebylo ve čtvrtečním prohlášení zmíněno.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Jsou akcie $RIO na aktuálních hodnotách atraktivní pro investici?

Vote to see the results! 23 answers already!

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Bylo to pro mě nedávno docela těžké rozhodování. Nakonec ale vyhrála společnost $VALE+0.1% . Rio je ale rozhodně taky dost hezká volba.

Vidím to naprosto stejně. Vale i Rio jsou obě velice kvalitní společnosti - jen se musí počítat s tím, že mohou být ještě volatilní skrz poptávku.

každý tip na dividendovku je dobrý tip 😃 mrknu se na ně blíž

Partner

Společnost se mi líbí, a za aktuální cenu si myslím, že není špatná, ale investor musí počítat s tím, že je to cyklická akcie a může klidně za 1-2 roky klesnou na cenu před covidem 30-40 $ a se sníženou dividendou. Ale i tak se mi líbí a měl jsem v plánu za cenu 54 $ jak poklesla po výsledcích přikoupit.

jo, s cyklickými akciemi to není jednoduché, není to pro každého

Souhlasím, ale celkově podobné těžařské společnosti vidím do budoucna jako dobrou investici - pokud je tedy investor ochoten držet dlouhodobě.

Partner

To je to důležité slovo držet dlouhodobě a hlavně pro dividendy, protože tak cykličnost je někdy až moc velká bohužel. A kopíruje cenu komodit, které daný těžař těží.

Záleží jak dlouho bude Čína odebírat méně železné rudy - od toho se pak může vyvíjet i část jejich příjmů...

Chápu, že je to velké mínus, ale společnost není závislá jen a jen na tom.

Těžaři bývají většinou atraktivní z pohledu investice, kdyby nesnížili o tolik dividendu tak o tom přemýšlím.

I tak stále vyplácí celkem tučnou dividendu🤷‍♂️

je to pořád solidní