S&P 500 ^GSPC
5,004.16
-0.14%
Meta META
$490.88
-2.18%
Nvidia NVDA
$829.65
-2.02%
Amazon AMZN
$177.07
-1.20%
Apple AAPL
$165.40
-0.98%
Microsoft MSFT
$401.17
-0.77%
Alphabet GOOG
$156.49
-0.62%
Tesla TSLA
$149.57
-0.24%

Proč reinvestovat každou výplatu dividend?

Rád bych s vámi probral důležitost a podstatu reinvestic dividend. Investoři zkrátka dividendy milují a milují také myšlenku toho, že si někdy v budoucnu vybudují pasivní příjem, který je udělá finančně svobodnými. Co je ještě důležitější, než vyhledání bezpečné a stabilní dividendy? Pokud je vaše odpověď reinvestice, tak odpovídáte správně.

Co to vlastně znamená, když někdo reinvestuje dividendy?

Jednoduše řečeno: Místo toho, aby vaše vyplacená dividenda jen tak ležela na makléřském účtu a nebo byla vybrána, tak ji reinvestujete zpět do akcií či ETF, které vám je vyplácí, což znamená, že si zvětšíte stávající pozici a do budoucna si navyšujete i další výplatu dividend, které nejlíp znovu reinvestujete a podpoříte tak cyklus složeného úročení.

Nejdříve si musíme uvědomit jednu základní věc - Většina z nás tu není schopna z místa nakoupit tamhle 50 000  akcií společnosti, která vyplácí dividendu a vytvoří nám zmíněný pasivní příjem, to za prvé.

Za druhé si musíte uvědomit, že ta hrstka akcií (které vlastníte) vám nepřinese jen tak hotové jmění (z pohledu dividend), které by stálo za to vybírat jej z účtu brokera. 

Význam dividend, respektive jejich reinvestování 👉Někdo může namítnout, že nejde o tak velké částky, aby se to do výkonnosti portfolia nějak promítlo, opak je však pravdou. 

Reinvestování je důležitou součástí strategie mnoha investorů. Možná si stále říkáte: Je to zbytečné, stejně mi tam chodí jen pár ''drobných'', co by mi to pomohlo? Pro odpověď se podívejte na jeden příklad👇

Abych vám prokázal důležitost reinvestování dividend, propůjčím si jeden příklad z webu: www.kurzy.cz 👇

Příklad:

Dejme tomu, že váš investiční horizont bude +-40 let. V historickém měřítku (při dlouhodobém investičním horizontu) stojí výnosy z reinvestovaných dividend v případě mnoha amerických akcií za naprostou většinou kumulovaných výnosů portfolia.

  • Kdybyste americké akcie drželi od ledna 1980 do ledna 2020, dosáhl by celkový výnos portfolia očištěný o inflaci 791 %
  • Pokud byste ale v tomto období reinvestovali všechny vyplacené dividendy, dosáhlo by inflačně očištěné zhodnocení portfolia 2 417 %. 
  • Výnos generovaný růstem cen akcií by tedy stál jen za zhruba třetinou celkového výnosu. V kratším horizontu podíl výnosů z reinvestování dividend mírně klesá, i tak ovšem tvoří nadpoloviční část celkových výnosů.

Následující graf mluví za vše👇 Modře je znázorněna výkonost $^GSPC-0.1% s reinvestovanými dividendy.

Reinvestování dividend můžete nalézt také pod názvem DRIP = Dividendový reinvestiční plán. 

Kladné stránky reinvestování dividend:

  • Z reinvestování dividend těží investor, ale i společnost, která ráda uvidí další platbu z vaší strany, kterou může dál využívat ve svůj prospěch a budoucí růst.
  • Reinvestice vám zvyšuje vlastní podíl v dané společnosti, což vám opět zvyšuje i dividendu.
  • Podpoříte efekt složeného úročení.

Vnímáte důležitost reinvestic dividend? Reinvestujete dividendy?

Vote to see the results! 21 answers already!

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Je to super. Taky reinvestuju. Vždycky když vidím, že mi tam naskočila nějaká (byť pořád relativně menší) částka "za nic", kterou můžu znova poslat a vím, že příště bude zase větší... to je prostě super 😁

Přesně! Já to beru tak, že podpořím sebe i společnost - prostě optimální cyklus, z kterého vytěžíme všichni.

Jak už v komentářích psalo hodně lidí, tak souhlasím s tím, že je to běh na dlouhou trať. Je to prostě sněhová koule, která se neustále nabaluje (pomocí reinvestic) a ten výsledek na konci může být velmi příjemně překvapivý.

Přesně tak, ono se stačí podívat na historické výsledky, které mluví za vše.

reinvestovat určitě 👍 ze začátku jsou to opravdu malé krůčky, ale investování je holt běh na dlouhou trať

utvrzuje mě to časem více a více 😅

Souhlasím chce to trpělivost

Trpělivost se ale vyplácí. Časem člověk ocení, že mu portfolio narostlo několikanásobně oproti tomu, co by měl bez reinvestic.

Jakože mít třeba pozici jakou má Buffett v Coca-Cole, tak si tu dividendu i klidně rád vyberu 😂😂 V tomto případě, kdy mi tam dojde pár stovek nebo tisíc vidím větší přínos k posílení svých akcií.

To vůbec! 😀 Radši bych tu sumu párkrát vložil zpátky do akcií a připravil se na lepší budoucí zisky😄

Hádám že BRK nemá jen problém co s volným kapitálem, ale i s tim reinvestovanim cca 4mld z dividend;)

Já reinvestuju 🙋‍♂️ Z počátku ten efekt sice nejde znát, ale po pár letech tam už nějaký posun vidím.

Výkonnost S&P 500 na grafu v článku mluví jasně ve prospěch reinvestování😁

trochu mě překvapuje, jak velký to je rozdíl 😅 ale dává to smysl