S&P 500 ^GSPC
5,022.21
-0.58%
Nvidia NVDA
$840.35
-3.87%
Meta META
$494.17
-1.12%
Amazon AMZN
$181.28
-1.11%
Tesla TSLA
$155.45
-1.06%
Apple AAPL
$168.00
-0.81%
Microsoft MSFT
$411.84
-0.66%
Alphabet GOOG
$156.88
+0.56%

Čína zvyšuje tlak na Tchaj-wan - Jaké následky z toho mohou vyplynout pro trh?

O riziku spojeným s invazí Číny na Tchaj-wan jsem vás prvně informoval před 5 měsíci. Ke dnešnímu dni prozatím k žádnému válečnému střetu nedošlo, ale jak to tak vypadá, co není může být. Proč se riziko dalšího konfliktu stupňuje a jakou roli zde hraje USA? To vše si dnes rozebereme a podíváme se na možné scénáře vývoje pro akciový trh. 

 

Je jasné, že Čína prostě časem bude chtít obsadit Tchaj-wan (nebo má alespoň takové úmysly). Očekávalo se, že k tomuto kroku dojde až tak v roce 2025-2030 skrz mnoho faktorů a záležitostí, které Čína musí prvně dořešit na svém území.

Válečný konflikt visel ve vzduchu už s příchodem zásahu Ruska na Ukrajinu - od té doby se vezl tento prozatím v uvozovkách konflikt, jen formou provokací a ukázkou své síly ze strany Číny. 

Ke dnešnímu dni je riziko opět velice vysoké, jelikož americká představitelka Nancy Pelosi chce navštívit právě Tchaj-wan, což rozčiluje Čínu, která vyhrožuje, že ji sestřelí. S tímto faktem začala Čína přesouvat mnoho svých jednotek do značné blízkosti s Tchaj-wanem a těžko říct, zda se jedná o další ukázku moci a nebo je vážně za ''pět půl'' dvanácté.

  • Amerika sice říká, že by se do konfliktu zapojila (Tchaj-wan chce chránit), ale mnoho odborníků se domnívá, že ve skutečnosti by nepomohla vůbec a dala by ruce stranou.
  • To by bylo vše pro seznámení se situací.

Jaké následky mohou vzniknout novou invazí?🤔

Zde vidíte přehled různých konfliktů, teroristických činů a útoků + odrazy na akciovém trhu.

Nechci se úplně zaměřovat na spekulace, zda nějaká invaze (ne)bude a nebo o kolik procent by to srazilo trh. Je to opravdu nevyzpytatelné a nedokážu to posoudit. Nicméně se stačí podívat na společnosti, které jsou tváří Tchaj-wanu a přenést si dopady války na ně a především na společnosti, kterým dodávají zboží a produkty do USA.

Jako nejvíc zasažitelný sektor vnímám polovodiče, které mají na Tchaj-wanu hluboce zapuštěné kořeny a přináší své čipy mnoha US společnostem.

  • Pokud se zaměřím na tu hlavní $TSM-0.5% - Jeden z top světových lídrů v oblasti polovodičů.

Své čipy a další produkty dodává například - Applu, Qualcommu, Broadcomu, Mediateku, Nvidii a mnoha dalším. To vše by přišlo jako rána z nebes do už tak zasažených společností (dodavatelským řetězcem a nedostatkem polovodičů). 

  1. Vnímáte tohle riziko?
  2. O kolik procent by klesl trh, kdyby invaze započala?
  3. Jak by reagovala řada společností, které jsou závislé na polovodičích z Tchaj-wanu?
  4. Jaký názor máte na celou situaci vy?🤔

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 1302 a je členem této komunity od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Podle mě to možná bude znít trochu blbě a sobecky, ale když se na to podívám z pohledu investora tak kde je zvýšené riziko, tak to riziko může vytvořit příležitost jinde. Čistě hypoteticky moje úvaha. Co bych dělal jako ředitel firmy kdybych zjistil, že v zemi kde sídlí můj dodavatel by se schylovalo ke konfliktu? Snažil bych se najít pojistku a diverzifikoval bych dodavatelské portfolio. Takže se zvyšujícím rizikem konfliktu se podle mě budou zákazníci $TSM-0.5% snažit dělat právě toto a shánět dodavatele polovodičů i z jiných zemí.

Má otázka zní: Když už je tu nějakou dobu nedostatek čipů, tak proč už tento krok nikdo nepodnikl? Přeci jen čipová krize tu stále je. Jde o kvalitu čipů? Rychlost výroby? Cenu? Nebo prostě nikdo nedisponuje tím, co požadují společnosti? To vážně nevím.

V minulosti jsem na toto téma zahlédl někde článek. Kdy zde bylo tvrzeno, jednalo se tedy o nedostatek čipů pro automobilky, že je problém v tom, že výrobci a dodavatelé čipů se snaží jít do předu. No a samozřejmě nové a modernější čipy stojí víc peněz. Zatímco automobilky nepotřebuí nové a moderní čipy. Jim stačí ty starší za nižší ceny, u kterých ví že fungují. A firmy nemůžou furt stejným tempem vyrábět staré čipy, když vyvíjejí i nové.

Nemyslím si, že by amíci nějak zachraňovali Tchaj-wan. Pomáhat Ukrajině, pomáhat Tchaj-wanu, bojovat s inflací, bojovat s energetickou krizí a pomáhat EU? Nedá se pomáhat všem i když jste velmoc... nebo by musel někdo z kola ven.

Zajímavý pohled a dává i smysl. Možná taky máte pravdu - Nedá se podporovat celý svět a mezitím řídit x dalších problémů. Ale kdo ví? Třeba jde jen o další zastrašování ze strany Číny.

Tady podle mě půjde o úplně stejnou situaci jako na Ukrajině. Oni by třeba i pomohli. Jenže dovedete si představit ten hell, kdyby tím oficiálně vstoupili do takového konfliktu? Lepší si to ani nepředstavovat

Co si budeme, kdyby k tomu došlo, tak je to v háji. Navíc by USA už nemohla tolik podporovat Ukrajinu a zároveň Taiwan, což by Evropa s Ukrajinou neutáhla a posun Ruska by se tím pádem zrychlil a samozřejmě s tím pak jde dál, že by svět přišel o obílí a nerosty z Ukrajiny, které už teď vyváží o dost méně.

Nemyslím si, že v historickém měřítku by se jednalo o největší zásah a propady pro trh - při pohledu na tu tabulku. Zase ale záleží jak by se angažovala USA.

Přesně tak. Záleží na tom, kdo se zapojí a nebo kdo ustoupí.

Těžko říct jestli je to ukázka moci a nebo už se opravdu dostáváme k bodu invaze. Akcie TSM držím, takže bych byl radši, kdyby to celé utichlo, ale nepočítám s tím.

Jak píšu - Očekává se to, ale odhad pro invazi byl k roku 2025-2030 dle odborníků seznámených s touto situací.

Jako já nejsem vůbec nějaký válečný expert. Zahlédl jsem ale článek o tom, že Čína vlastně nemá jak tam tu armádu dopravit. Samozřejmě oni nechtějí nějakou destruktivní válku jak na Ukrajině. Tím pádem potřebují jen dostat pěchotu na pobřeží. Jenže na to prý nemají ty vyloďovací čluny... :D