S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Velká pětka zveřejňovala výsledky. Přinášejí investorům jasnou zprávu

Po extrémním, dvouciferném růstu během pandemie výsledky pěti největších amerických technologických gigantů tento týden ukázaly zpomalení, protože se potýkají s inflací, hrozící recesí a celkovým zpomalením ekonomiky. Zdá se ale, že nejsilnější stránkou Big Techů je právě to slovo Big. Jejich gigantičnost jim totiž i přes nepříznivé situace zajišťuje značnou stabilitu.

Big Techy zveřejňovaly výsledky

V průběhu minulého týdne všechny velké technologické společnosti oznámily výsledky za druhé čtvrtletí a výsledky byly smíšené, přičemž výrazně pokulhávala Meta $META-1.7%. Ale i přes lepší výsledky společnosti Apple $AAPL-1.1% , Alphabetu $GOOG+0.2%, Amazonu $AMZN+0.3% a Microsoftu $MSFT-0.2%, činily celkové kombinované tržby 354,5 miliardy USD, což vykazuje kombinované tempo růstu 6,91 %, oproti 331,64 miliardy USD kombinovaných tržeb v červnovém čtvrtletí před rokem.

https://www.youtube.com/watch?v=JOBnnX6dDAY

Každý z gigantů zaznamenal pomalejší růst příjmů a Meta svůj vůbec první pokles příjmů. 

A zatímco analytici vyzdvihovali iPhone společnosti Apple za nesmrtelnou jistotu uprostřed velké ekonomické nejistoty, růst jejích tržeb v červnovém čtvrtletí byl vlažný a činil 2 %. Naproti tomu v červnu před rokem vzrostly tržby o 36 %.

Apple opět ukazuje svoji sílu. Pomalu se oklepává z propadu, který provázel celý trh

Společnost Alphabet, jejíž celkové tržby vzrostly v červnovém čtvrtletí před rokem o 62 %, zaznamenala 13% růst tržeb, protože výdaje na digitální reklamu poklesly. Společnost 

Základní Q2 výsledky Aplhabetu. Zdroj

Amazon zaznamenala mírně lepší než očekávaný růst tržeb o 7 %, zatímco před rokem ve druhém čtvrtletí vzrostly tržby o 27 %. Generální ředitel Andy Jassy však učinil nadějné prohlášení, když uvedl, že vidí zrychlení růstu tržeb, což také pomohlo.

Ještě hůře na tom byly zisky. Vzhledem k tomu, že společnost Amazon vykázala další čistou ztrátu kvůli své investici do společnosti Rivian Automotive, a společnost Meta vykázala obrovský 36% pokles čistého zisku, čistý zisk velké pětky dosáhl 56,9 miliardy USD, což je pokles o 24 % oproti čistému zisku 74,9 miliardy USD před rokem, protože vyšší náklady snížily jejich hospodářské výsledky spolu s menším růstem tržeb.

Amazon v pátek poskočil o masivních 10,3 %. Na svoje ATH ale zdaleka pořád nedosahuje

Velký pokles čistého příjmu společnosti Meta po meziročním nárůstu čistého příjmu o 101 % ve druhém čtvrtletí byl obzvláště propastný, protože společnost bezstarostně utrácí za neověřenou vizi Metaverse generálního ředitele Marka Zuckerberga. Její Reality Labs, obchodní jednotka zaměřená na virtuální a rozšířenou realitu, měla ztrátu 2,8 miliardy dolarů při příjmech 452 milionů dolarů. Příjmy z reklamy to nedokázaly zcela vykompenzovat a mírně poklesly na pozadí Zuckerbergova vyjádření, že situace je horší, než se zdálo před čtvrt rokem.

https://www.youtube.com/watch?v=gElfIo6uw4g

Přesto akcie Mety zakončí červenec jako v podstatě vyrovnaný měsíc, poklesly o necelé 1 %, což je nejhorší výsledek z velké pětky. Akcie společnosti Apple v červenci vzrostly o více než 19 %, Amazon si připsal více než 28 %, Microsoft o 9 % a Alphabet o téměř 7 %, všechny tyto společnosti po zveřejnění svých výsledků získaly, kromě společnosti Meta.

Nula od nuly pošla

Zpomalení reklamy postihlo vlastně všechny platformy, které vydělávají na reklamě.  Facebook tím byl nakonec postižen ještě relativně málo. Výhodou Big Techů je oproti ostatním menším platformám právě to jejich Big. Prostě je tržní otřes nesemele tak moc.

Velká pětka vykázala meziroční růst tržeb o 27 % a růst čistého zisku o 55 %, když jejich příjmy za rok společně přesáhly 1,4 bilionu dolarů. Mnoho lidí upozorňovalo na to, že je to nezdravě velký růst a může přinést následky.

Vzhledem k tomu, že na většině earnings callů zaznívala témata o omezování, snižování nákladů, zpomalování náboru zaměstnanců nebo propouštění a makroekonomické nejistotě, zdá se, že měli pravdu.

Zpráva pro investory je taková, že velká pětka má stále svoje místo ve velké části portfolií. Ustojí totiž situace, které mohou menším konkurentům pěkně zatopit.

Pokud vás baví moje články a příspěvky, tak neváhejte hodit follow. Díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Jednoznačně dává smysl mít tyto Big Tech v portfoliu. Růst sice zpomalil, ale i tak jsou top společnosti, kterým by se mělo dařit i v příštích letech. Je však nutné být vybíravý, hodně zajímavě naceněná mi přijde například $META-1.7% nebo $GOOG+0.2%.

$AAPL-1.1% přesně z tohohle důvodu bych ho volil naprosto kdykoliv

Tak jejich síla je až neuvěřitelná

Jojo, tak to je, prostě tyhle firmy s tak obrovským množstvím peněz v zádech nemůže jen tak něco rozhodit.