S&P 500 ^GSPC
5,011.12
-0.22%
Tesla TSLA
$149.83
-3.62%
Microsoft MSFT
$404.33
-1.82%
Meta META
$501.80
+1.54%
Amazon AMZN
$179.17
-1.16%
Nvidia NVDA
$846.71
+0.76%
Apple AAPL
$167.04
-0.57%
Alphabet GOOG
$157.46
+0.37%

Čtvrtletní výsledky společnosti Intel Corporation- Důvod k panice?

Obvykle čtvrtletní výsledky moc nesleduju, protože jsem dlouhodobý investor, ale tentokrát se ke mě dostala zpráva o čtvrtletních výsledcích společnosti $INTC-1.8% . A vzhledem k tomu jak výsledky dopadli rozhodl jsem se zde tuto situaci okomentovat a nabídnout svůj pohled na věc, protože $INTC-1.8% není zrovna nejmenší pozice v mém portfoliu.

 

Ze Čtvrtku na pátek klesla cena akcie společnosti o zhruba 10% během jednoho dne. Bylo to hlavně zapříčiněno čtvrtletními výsledky které společnost oznámila a které nebyly vůbec dobré. Konec konců pojďme se na ně podívat. Výsledky níže jsou přímo z oficiálních stránek společnosti.

Jak zde můžeme vidět máme tu srovnání výsledků druhého čtvrtletí aktuálního roku s výsledky druhého čtvrtletí minulého roku. Tržby poklesly o 22%, Hrubá marže o 20,6 procent, no zkrátka všechny výsledky jsou o dost horší, než výsledky z roku 2021. Společnost se ani vzdáleně nepřiblížila odhadům analytiků. Jediné co je zde pozitivní tak je investice do vědy a výzkumu, kde je vidět, že společnost se snaží investovat do své budoucnosti.

 

Zde můžeme vidět jak si vedly jednotlivé obchodní segmenty společnosti. A zase je zde vidět, že aktuálně hlavně roste segment mobilního oka (Mobil Eye). Jinak co se týče Osobních počítačů a datových center, zde společnost zaznamenala značné poklesy oproti roku 2021. 

Co očekávat? A jak se ke společnosti aktuálně stavím já?

No vzhledem k tomu, že jsem skutečně dlouhodobý investor tak se na základě jednotlivých čtvrtletních výsledků moc nerozhoduju. Za prvé se podívám do čtvrtletní zprávy, co mohlo způsobit takto masivní propad ve finančních výsledcích. A zadruhé si počkám na celkové výroční výsledky a zprávu společnosti. 

Budu aktuálně měnit pohled na společnost? V tuto chvíli rozhodně ne. Jak jsem psal výše počkám na výroční zprávu. Na základě výroční zprávy teprve budu uvažovat a přemýšlet zda budu přehodnocovat svůj postoj k společnosti a jak. Samozřejmě se ještě budu chtít podívat na výsledky konkurence, zda je tento propad je v rámci této společnosti, nebo je to propad v celém segmentu. Na to se podívám v pondělí, teď je to jenom takový rychlý komentář.

Co podle mě mohlo způsobit pokles výsledků? Na základě prvotního pohledu na výsledky a na dobu se  kterou jsou tyto výsledky srovnávány, tak si myslím že je to nejenom inflace. Musíme se podívat do doby se kterou jsou tyto výsledky srovnávány. Pokud si matně vzpomínám tak v tomto období po světě řádila další vlna Covid 19 a probíhaly různá opatření kolem tohoto. Dále Ukrajina nebyla ve válce s Ruskem a na Rusko se neuvalovaly žádné sankce. Tudíž zde podle mě došlo jednoduše k celosvětovému poklesu poptávky po čipech do osobních počítačů. Proč si to myslím? Je to jednoduchá úvaha. Lidé byli minulé dva roky hodně času zavřeni doma a počítače nutně potřebovali Ať už k práci, učení nebo k zábavě. Došlo k tomu, že spousta lidí co počítač nebo notebook nepotřebovala si jej najednou museli koupit. A nyní když už tito lidé nemusejí sedět doma, tak v jarních a letních měsících tráví více času mimo domov a počítač, který už teď zase tolik nepotřebují. Další věc která podle mě způsobila pokles poptávky, je to, že v aktuální době jsme v sankční válce s Ruskem. Na začátku války bylo všude vidět jak se Americké společnosti stahují z ruského trhu a to včetně společnosti $INTC-1.8% , což společnost samozřejmě i jako další společnosti připravilo o část tržeb.

Za mě tedy toto je pro mě varovný červený vykřičník, ale rozhodně se v tuto chvíli nehodlám zbavovat svých akcií. Počkám jak dopadnou výroční výsledky a pak se budu rozhodovat jak dál. Já osobně tedy v pozici zůstávám.

Toto byl jenom takový můj rychlý komentář k výsledkům společnosti. Neberte to prosím jako nějakou analýzu nebo tak, prostě jsem se chtěl jenom vyjádřit jak já to vidím po zveřejnění těchto výsledků. Samozřejmě všem radím, aby si udělali vlastní podrobnější výzkum, koneckonců já se na to chystám také, ale teď si jdu užít ještě zbytek po dlouhé době volné neděle.

Budu samozřejmě rád, když mi do komentářů napíšete i váš pohled na věc.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem žádný finanční ani investiční poradce a tento materiál neslouží jako investiční doporučení. Proto každý z vás ať si udělá před investováním vlastní průzkum a analýzu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @martinbartkovsky má karmu 68 a je členem této komunity od 04/07/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Ako tu už niekto spomínal, ostatné polovodičové spoločnosti mali dobré výsledky, takže nesúhlasím s autorom, kde píše o dôvodoch poklesu dopytu, a teda slabých výsledkoch. Osobne som bol prekvapený, že akcie padli len o nejakých 9%. Tie výsledky boli naozaj zlé, a ich vyhliadky pre rok 2022 ešte horšie! 

Hlavne keď v reporte za 1Q vydajú toto:

Q2 Guidance: Non-GAAP Revenue of $18B vs. $18.54B consensus, adjusted EPS of $0.70 vs. $0.73 consensus.

FY2022 Guidance: Non-GAAP Revenue of $76B vs. $75.64B consensus, adjusted EPS of $3.60 vs. $3.07 consensus.  

A za 2Q už znížené výsledky minuli i 2,6 miliardy a zmenia vyhliadky tržieb o 10 miliárd menej za rok 2022! To je pre mňa veľká červená vlajka. Buď manažment nevie čo robí, alebo tu niečo smrdí. Uvidíme tento týždeň výsledky AMD, a budeme mať ďalší diel tejto skladačky. Každopádne som rád, že tých pár akcií čo som mal som predal na 60 dolároch. Celkovo investícia do Intelu bola jedna z najhorších keď sa pozrieme na posledných 10 rokov býčieho trhu.

TSMC, TXN a QCOM měly výsledky OK takže tento segment zatím žádné velké problémy mít nemusí. Předpokládám, že AMD a Nvidia taky nejspíš nebude žádná tragédie jinak by se to asi projevilo i u TSMC.  Pulku prodejů má INTC pro datacentra, kde aktualne ztrácí velký tržní podíl a Mobileye které nejvíce roste dělá zatím jen minimální zisky. Osobně si myslím že nějaké větší pokroky může vidět nejdříve tak za 3-5let.

Jak by podle vás mohlo zamíchat kartami vyeskalovani situace kolem tchai wanu. Vidím zde právě i variantu, že v případě vypuknutí konfliktu mezi Čínou a tchai wanem by si americké polovodičové společnosti mohli přilepšit. Hlavně tedy spíš výrobci. Jinak souhlasím s vámi. Intel je prostě "běh na dlouhou trať" a ne na" rychlé prachy".

Já nad tímhle moc neuvažuji, v TSMC jsem zakládal pozici s tím, že si Čína v dohledné době na nic kromě vyhrožování netroufne a akcie je kvůli tomu levnější než by měla. Své továrny mají všude po světě a mimo Taiwan staví nové, takže by jejich výroba nemusela být v případě konfliktu tolik ochromena ale velká potíž by to samozřejmě byla. Projevilo by se to do všech průmyslů, které jsou na jejich čipech závislé (Apple, ale i AMD, NVidia ale třeba i INTC).

velký špatný :/

Uvidíme co bude na konci roku. Navíc Intel teď prochází restrukturalizaci. Ale samozřejmě mě to taky znepokojilo.

Rozhodně je to znepokojující, když se člověk podívá támhle na výsledky konkurentů, tak to není žádná katastrofa - Třeba $TSM-4.9%. Zase na druhou stranu chápu, že ne všechny společnosti budou někdy schopné dodávat a prodávat v takovém měřítku, jako když byla většina obyvatel v lockdownech a jen klikala na tlačítko objednat 😄