S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Ford má před sebou problém, který by mohl zhatit jeho transformaci na výrobce elektromobilů

Společnost Ford přišla na trh s elektromobily sice později než například automobilky jako je Tesla, rozhodně ale dává investorům najevo, že myslí tento přechod vážně. Nikdo ale netvrdí, že má $F+0.7% vyhráno, proto se podíváme na pár hlavních problémů, které pro automobilku v následujících letech vidím. Ale nejdříve něco málo k ocenění Fordu. 

 

F-150 Lightning, E-Transit, Mustang Mach-E


Akcie Ford Motor $F+0.7% od počátku roku vzrostly o více než 100 %, ale zdá se, že lidé jí stále nevěří jako společnosti vyrábějící elektromobily. Společnost Lucid Group $LCID+0.4%, která právě dodala svůj první vůz, je totiž nejnovějším elektrickým startupem, který v tržní kapitalizaci Ford překonal.

 

Před ním to dokázal i Rivian $RIVN-2.3%, a to v návaznosti na svou primární veřejnou nabídku akcií. To je dvojnásob ironické, vzhledem k tomu, že Ford vlastní 12 % společnosti Rivian. Ford měl na konci září také 46 miliard dolarů v hotovosti. 

 

Za čtvrtletí končící v září dosáhl tržeb ve výši téměř 36,7 miliardy dolarů a vydělal na nich 1,8 miliardy dolarů. To vše má nějakým způsobem hodnotu 79 miliard dolarů, zatímco Rivian, který má jen o málo více než tučnou knihu objednávek od Amazon.Com $AMZN-2.6%, má hodnotu téměř dvakrát vyšší...

 

Bližší pohled na akcie $F+0.7% 

Společnosti vyrábějící auta na benzinový pohon jsou nyní dlouhodobě více méně bezcenné. Mají smluvní zaměstnance. Mají výrobní závody. Mají dohody o dodávkách. Mají dealerské sítě. Ty všechny budou muset být ale v příštím desetiletí zlikvidovány. To bude stát peníze. Hodně peněz. 

 

Skutečnost, že Ford $F+0.7% může vyhodit 24 miliard dolarů provozního cash flow, jako tomu bylo v roce 2020, je považována za irelevantní. Ford se účastní závodu elektromobilů. Na podporu svého úsilí o elektromobily proto dokonce staví čtyři nové výrobní závody.

 

Navzdory tomu prezident Biden zůstává velkým příznivcem Fordu $F+0.7%, testoval elektrický vůz F-150 a nadšeně prohlásil: "Ten je rychlý." Ale i když se Fordu podaří prodávat F-150 a řadu dalších elektromobilů, budou jen nahrazovat současné objemy prodeje.

 

https://www.youtube.com/watch?v=FpwuhTTQl9A 

 

Staré závody budou muset být vyřazeny z provozu. Stejně tak jeho dealerská síť a servisní služby. Koneckonců, říkají investoři, Tesla $TSLA-1.9% prodává přímo, bere všechny příjmy ze servisu svých vozů, stejně jako jejich palivo a (případně) peníze za pojištění.

 

Právě díky tomu, že Tesla $TSLA-1.9% zachycuje celoživotní hodnotu vozu, a díky tomu, že není vázána na svět poháněný benzinem, má hodnotu bilionu dolarů. Právě naděje, že se to podaří zopakovat, dělá z Rivianu firmu s hodnotou 150 miliard dolarů a z $LCID+0.4% firmu s hodnotou vyšší než je Ford.


Konvenční moudrost se mýlí

Můj problém spočívá v tom, že boom elektromobilů obsahuje zárodky svého vlastního krachu. Elektromotory mají jednu pohyblivou část, hnací ústrojí. Elektromotory se vejdou na jakýkoli podvozek, od skútru po příměstský vlak.

 

Elektromobily budou naplněny počítačovými čipy, které by je mohly učinit autonomními. Za deset let možná vůbec nebudou výrobky, ale službami, které si objednáte online a budete je používat podle potřeby. Až bude mít Amazon svých 100 000 dodávek, může dát Rivianu $RIVN-2.3% sbohem.

 

Ford tvrdí, že do roku 2040 přestane používat auta na benzinový pohon. Už se vzpamatovává z pověstného nedostatku čipů. Má hotovost na to, aby mohl provést obrat, a mohl by snadno získat další, prodejem svého podílu v Rivianu.

 

Investoři si toho začínají všímat. Za poslední tři měsíce akcie F vzrostly o 47 %, stejně jako Tesla $TSLA-1.9%. Zisk Tesly je však desetkrát vyšší. Ještě v dubnu 2020 byly akcie $F+0.7% na úrovni 5 dolarů za akcii. Dnes se obchodují za přibližně 19,50 dolarů.

 

Skepticismus ohledně dlouhodobé budoucnosti Fordu však může být oprávněný. Ford už prostě není akcií, kterou bych chtěl držet následujících 10 let.

 

*Nejedná se o investiční doporučení

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @spicka_karel93 má karmu 146 a je členem této skupiny od 16/08/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Chystám se naopak vstoupit :-) Vše, co obsahuje zmínku o EV, nepotřebuje zatím fundamentální základy. A Ford má teď uvést elektrického Transita a na jaře F150. Takže si myslím, že co je elektrické a ještě k tomu americké, tak má šanci nějakou dobu stoupat

dobře, ale za mě jen na vaše vlastní riziko 😅 Já bych osobně nekupoval...

Díky za starost :-) Řekneme si tak za půl roku ...

Dik za dobry článok

děkuju, pokusím se ted psát trochu častěji 😁

oproti $TSLA-1.9% už dlouhodobě nemá šanci

Zajímavá inspirace, jdu na vlastní due diligence! 😏