S&P 500 ^GSPC 5,010.6 +0.87%
Nvidia NVDA $795.18 +4.35%
Tesla TSLA $142.05 -3.40%
Amazon AMZN $177.23 +1.49%
Alphabet GOOG $157.95 +1.43%
Apple AAPL $165.84 +0.51%
Microsoft MSFT $400.96 +0.46%
Meta META $481.73 +0.14%

Poučme sa z chýb a úspechov finančných analytikov, ktorí obchodovali počas Veľkej recesie alebo Dot-com bubliny

Za posledných pár dekád sme zažili nejedno nepríjemné obdobie, či už to boli ropné šoky, ktoré mali globálny dopad alebo napríklad Dot-com bublina, ktorá taktiež viedla ku globálnej panike a k recesii. Samozrejme každá takáto kríza je špecifická a určite bolestivá pre tých nepripravených ale na druhej strane ponúka dôležité lekcie a veľké príležitosti, ak s nimi vie investor narábať.

Poučme sa z predošlých udalostí.

Niektoré indikátory naznačujú, že ďalšia recesia prichádza a malo by sa to podpísať takmer vo všetkých oblastiach, cez nedostatok materiálov a rôznych surovín, sektor bývania až po akciový trh, či kryptomeny. Ekonomika tam ešte oficiálne nie je, aj keď niektorí analytici by už mohli tomuto tvrdeniu oponovať. Určite považujem za prospešné byť na túto situáciu pripravený, aj keby došlo k odvráteniu tejto situácie. Je dôležité začať premýšľať o možnostiach ako redukovať nepriaznivé finančné dopady a na druhej strane, ako vyťažiť z tejto situácie a "chytiť" sa príležitosti. Použil som preto niekoľko rád analytikov, ktorí obchodovali počas minulých nepriaznivých období a zobrali si z toho ponaučenie, resp zdieľali svoje úspechy.

Dot-com bublina

Mike Silane z West Wealth Management považuje za najväčšiu chybu dokupovanie akcií počas poklesu trhov, avšak je to len čiastočná chyba, nakoľko z krátkodobého hľadiska to môže považovať za chybu, pretože spravoval kapitál aj klientom, ktorým musel prezentovať výsledky, avšak z dlhodobého hľadiska to bol určite správny krok, preto investori zameraný na dlhodobé investovanie môžu z takýchto situácii naozaj pekne vyťažiť. Silane tvrdí, že sa dá investovať aj konzervatívne, netreba sa vždy zamerať na rizikové a špekulatívne investície a on kladol veľký dôraz aj na dividendy, ktoré mu poskytovali určitý príjem.

Veľká recesia

Keď prichádza v hospodárstve nový stav a vy nesprávne zareagujete, môže vás toto poznanie naozaj dosť bolieť, na bezprecedentné situácie sa ťažko reaguje. Chris Grisanti z MAI Capital Management tvrdí, že jedna z najdôležitejších vecí, ktoré sa naučil počas bezprecedentnej situácie je NERISKOVAŤ. Odporúča investorom aby neboli silou mocou hrdinovia, že niekedy je najrozmnejšie vyčkávať, kým sa situácia nevyjasní. Týmto sa riadim osobne teraz aj ja. Rok dozadu by som už počas takejto situácie vo veľkom investoval, nakoľko niektoré akcie, či kryptomeny sú noazaj vo veľkých výpredajoch, avšak vidím, že nie je úplne vylúčený pád o ďalšie desiatky %, samozrejme niečo pomaly dokupujem, nakoľko sa snažím riešiť DCA. Jeho najväčšia rada je: Musíte kupovať akcie, ktoré ste ochotní držať aj v ťažkých časoch, nie s očakávaním že za pár mesiacov sa trh zotaví a ja budem zarábať veľké %, preto investujte len do spoločností, ktorým naozaj veríte a nie špekulatívne.

Jamie Lima z Woodson Wealth Management tvrdí, že pokiaľ máte voľný kapitál, môžete využiť recesiu v prospech vašich príležitostí. Investori, ktorí mali voľný kapitál a kúpili pár nehnuteľností, ktoré im teraz tvoria krásny pasívny príjem, len preto, že mali kapitál a v časoch neistoty a strachu sa chopili príležitosti a investovali. Táto situácia by sa mohla opakovať, nakoľko sa čoraz častejšie objavuje, že ceny nehnuteľností sú už na vrchole a očakáva sa pokles. Čo ma celkom prekvapilo, že berie ako alternatívu aj Bitcoin $BTCUSD-1.1%, avšak s rozumnou mierou a nie investovať celý kapitál. Oni v rámci svojích portfólií majú alokovaných v kryptomenách 2-3% kapitálu. Odporúča možnosť investovania aj do krypto ETF.

Zhrnutie

Určite investujte len do toho, čomu rozumiete. Aj keď sa skloňuje často slovo diverzifikácia ako to čo je správne, pokiaľ sa venujete 100% akciám individuálnych spoločností, tak neinvestuje do krypta, len preto, že by ste mali diverzifikovať, alebo do rôznych indexov. Samozrejme platí to aj opačne. Pokiaľ sa nachádzate v situácii, ktorá je bezprecedentná nie je hanba ísť stranou a čakať. A podľa môjho názoru najlepšia stratégia - investovať dlhodobo, pretože ako nám ukazuje história, pády trhov sú len dočasné a z dlhodobého hľadiska stále rastieme.

Ak sa vám páči tento typ príspevku, môžete mi dať follow :)

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dostatek hotovosti...to tesat do kamene 😅

Můj největší boj. 😃

Ze začátku mé investiční kariéry jsem měl podobný problém 😅 Něco kleslo, tak automaticky buy, buy, buy 😄 Dnes už se zvládám krotit.

Těžce soucítím 😅😅

S dividendami souhlasím, ty dokážou portfoliu v době propadů růstovek hodně pomoct 👍

je to tak 😉

ako sa hovorí keď neprší aspoň kvapka :D

No len toto možno bude špecificky armagedon sprevádzany aj vojnami

Jednou určite a dvoma dúfam že nie 😅 aj keď v týchto časoch človek nikdy nevie

No najblizsie dni resp hodiny budú zaujímavé

taká nápomocná klasika 👌 treba si to opakovať

No jasne nech sa minimalizujú chyby a maximalizujú príležitosti a mozny zisk

Hlavne maximalizuje zisk 👌😅